Po prvním dnu Jänneru je v čele Jan Kopecký

Úvodní podnik evropského, rakouského a českého šampionátu má za sebou první den, který znamenal krasojízdu obhájce prvenství Kopeckého.

Ani jsme se nenadáli a zimní soutěžáčká pauza je za námi, protože tento víkend se v okolí Freistadtu koná jubilejní 30. ročník Jänner Rallye. Ta je úvodním podnikem nejen domácího-rakouského šampionátu, ale také toho českého a letos je navíc první soutěží znovuzrozeného Mistrovství Evropy, které však do Rakouska početné zástupy zájemců o evropské body, dílem i díky časnému termínu, nepřilákalo.

Rakouská soutěž se odehrává v duchu tradičního harmonogramu z let minulých, kdy se jede po dva dny, pátek a sobotu. Letos na pátek připadlo deset měřených testů, rovnoměrně rozdělených na pět úseků, které daly dohromady 139 ostrých kilometrů. Soutěžní posádky usedly do svých vozů 21 minut po osmé hodině ráno, kdy byl naplánován první průjezd zkouškou Peirbach a konec jim nastal až před osmou hodinou večerní, kdy se o závěr dne postaral test s názvem Schönau – St. Leonhard.


Foto: fiaerc.com

Po šesti zkouškách byl v čele Jan Kopecký, který se na první pozici probojoval po průjezdu RZ6 a následovali jej Baumschlager a Pech. Až do závěru dne se na jméně nejrychlejšího jezdce nic nezměnilo, Kopecký si kontroloval první post. Po osmém měřeném testu se však změnilo jméno Kopeckého nejbližšího pronásledovatele, když se na průběžně stříbrný post propracoval Bouffier, který do závěrečného servisu dne přijížděl se ztrátou 20 sekund na českého pilota. Průběžný bronzovým je po pátku domácí matador Baumschlager jemuž chybí 18 vteřin na druhého Bouffiera. Čtvrtá příčka znamená nejen dalšího českého pilota, ale také větší časový odstup, protože Pech již na nejlepší trojici ztrácí minutu a třičtvrtě. Nejrychlejší pětici uzavírá jedna z rally legend 90. let Delecour, jehož časové konto zatížila minutová penalizace a na Pecha ztrácí 24 sekund.

Průběžně šestým je Polák Kajetanowicz, který si na posledním testu dne prohodil pořadí s Delecourem na něhož nyní ztrácí minimální čtyři vteřiny. 18 vteřin za pilotem Imprezy se nachází druhý nejrychlejší domácí pilot Harrach, který se odpoledne lehce propadl pořadím. Osmá příčka znamená nejrychlejší auto třídy 3 v rukou moravana Orsáka, který na RZ 10 předstihl Tarabuse a má na něj nyní náskok 13 sekund. Aby Fabií S2000 nebylo v první desítce málo, uzavírá "top ten" Černý s dalším mladoboleslavským speciálem a při své premiéře s tímto vozem se nachází i před mnoha se čtyřkolkami mnohem zkušenějšími jezdci.


Foto: fiaerc.com

Mohlo by se zdát, že Jänner je soutěž dvoukolkám nepřející, avšak dnešní náročné podmínky na mokru se zbytky sněhu přály spíše soutěžáckému srdci než počtu poháněných náprav. Nejrychlejší dvoukolku pilotuje na 14. příčce absolutně Danzinger. Průběžně druhou dvoukolkou je na 20. místě Neubauer se Swiftem S1600, kterému na záda dýchá Sulzinger s Fiestou R2. Čtvrtý je Maďar Bessenyey s "tajpárem" a nejrychlejší pětici dvoukolek uzavírá Turk.

Zítra je na programu osm měřených testů, které při panujících podmínkách mohou přinést ještě velké množství změn ve výsledcích. Start druhého dne je již o půl osmé ráno a jména nejrychlejších posádek budou známa po průjezdu závěrečné RZ18, která startuje lehce po 16. hodině.

Výsledky po RZ 10
1.Jan KopeckýŠkoda Fabia S20001:11.3
2.Bryan BouffierPeugeot 207 S2000+20.2
3.Raimund BaumschlagerŠkoda Fabia S2000+38.9
4.Václav PechMINI John Cooper Works S2000+2:24,7
5.François DelecourPeugeot 207 S2000+2:49,3
6.Kajetan KajetanowiczSubaru Impreza STi R4+2:53,3
7.Beppo HarrachMitsubishi Lancer Evo IX R4+3:24,5
8.Jaroslav OrsákMitsubishi Lancer Evo IX+3:50,3
9.Jaromír TarabusŠkoda Fabia S2000+4:03,5
9.Jan ČernýŠkoda Fabia S2000+4:24,6

Kompletní výsledky nejen z Jänner rallye naleznete na eWRC-results.

Komentářů celkem: 3
4. 1. 2013 21:27
0 0
Tak zatím jsem se z výsledků Kajto z Polska nemýlil a pevně věřím že dá zítra i šedivého vlka i když je ve své třídě na prvním fleku. Do konce je hodně daleko a může se hodně stát.Honza Černý fantasticky!!!smajlík
4. 1. 2013 23:14
0 0
Kajto je ve své třídě 6. ne? Jede R4, takže třída dva...
4. 1. 2013 23:14
0 0
jj, Kajto je ve tř. 2. Trojky vede Jarin
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!