Nejhorší výsledek Pavla Valouška? Jänner Rally 2013!

Posádka Delimax Teamu má za sebou první rally letošní sezony. Pavel Valoušek a Lukáš Kostka se doslova protrápili rakouskou Jänner Rally.

Posádka Delimax Teamu má za sebou první rally letošní sezony. Pavel Valoušek a Lukáš Kostka se doslova protrápili rakouskou Jänner Rally. Úvodní podnik českého a rakouského mistrovství, který byl zařazen i do nově vzniklého seriálu Mistrovství Evropy ERC, nabídnul kvalitní startovní pole a nakonec i velmi dramatický souboj o vítězství. Valoušek s Kostkou ovšem soupeřili spíše sami se sebou než se soupeři a konečné 10. místo se ztrátou přes 8 minut na vítěze je daleko za očekáváním celého týmu. Ten v budoucnosti čekají změny související s odchodem společnosti Delimax z pozice hlavního partnera týmu.

Všechno bylo špatně… Tak by se v krátkosti dala shrnout účast Delimax Teamu na Jänner Rally 2013. Přitom ještě na startu měl tým velká očekávání, protože v rámci předsoutěžního testu posádka najela 170 testovacích kilometrů na sněhu a tým si vyzkoušel i další možnosti nastavení podvozku speciálu Peugeot 207 S2000 z dílen maďarské stáje Tagai Racing Technology. Hned v první sekci první etapy ale posádka doplatila na odvážnou a riskantní volbu pneumatik a setupu podvozku. K tomu se přidalo i několik jezdeckých chyb a průšvih v podobě několikaminutového manka a ztráty jezdecké koncentrace byl na světě. Jediným světlým okamžikem první etapy byl čtvrtý čas v úvodní RZ, vše ostatní je potřeba ještě jednou důkladně zanalyzovat a potom na to rychle zapomenout.

Do druhé etapy tým odstartoval sice s nepřekonatelnou časovou ztrátou, ale s cílem získat zpět ztracenou sebedůvěru a zkusit zajet alespoň několik dílčích výsledků v podobě konkurenceschopných časů v jednotlivých RZ. To se povedlo jenom částečně, protože sníh a led vystřídaly hluboké kaluže vody, takže namísto snahy o rychlou jízdu to byl opět boj o holé přežití. Dva čtvrté nejrychlejší časy a stabilní umístění v top 10 ale dokázaly, že Pavel Valoušek a Lukáš Kostka získali zpět ztracenou rychlost a sebedůvěru a potvrdilo se, že vyspat se dá i z toho nejčernějšího snu. Výsledkem je konečné 10. místo a naštěstí také Peugeot 207 S2000, který má všechna kola a neporušenou karoserii!

Pavel Valoušek hodnotí Jänner Rally v duchu tvrdé sebekritiky: „Jsem rád, že jsme v cíli. Tohle byla nejtěžší a nejprotrápenější soutěž v kariéře. Páteční etapa nám vůbec nevyšla a to hlavně kvůli chybě ve výběru pneumatik a také kvůli mému mizernému výkonu. Sobota už byla z tohoto pohledu mnohem lepší, ale rychlé jízdě bránila voda na trati. Ztráta byla tak veliká, že nemělo cenu zbytečně riskovat, chtěli jsme hlavně v klidu dojet. Jänner 2013 nám nevyšel. O to více bych chtěl poděkovat týmu i partnerům za podporu nejenom v Rakousku, ale všude, kde jsme doposud startovali. Velký dík patří také panu Varmužovi, jehož společnost Delimax nás poslední tři roky podporovala jako hlavní partner a já mu za ty tři roky, kdy jsem i jako soukromník měl takřka tovární podmínky, ještě jednou velmi děkuji! Velký díky patří samozřejmě i Valda fans!“

Jak už bylo avizování před soutěží, start na rakouské Jänner Rally 2013 byl pro tým Pavla Valouška posledním podnikem, kdy byla jeho hlavním partnerem společnost Delimax a.s. V barvách této hodonínské potravinářské společnosti odjel Pavel Valoušek s různými vozy, ale i různými spolujezdci, celkem 39 českých a zahraničních soutěží (první soutěží v barvách Delimaxu byla Barum Rally 2009 se Škodou Fabia Super 2000). Mezi společné úspěchy patří samozřejmě především titul absolutních mistrů MMČR v roce 2010 (posádka Valoušek-Hrůza, vůz Škoda Fabia Super 2000), konečné první místo v rallysprintovém šampionátu v roce 2011 (posádka Valoušek-Hrůza, vůz Škoda Fabia WRC) a také i loňské konečné druhé místo v kvalitně obsazeném Rally Europa Cupu, kde posádka Valoušek-Kostka s Peugeotem 207 S2000 skončila hned za vítězným továrním týmem Škoda Motorsport.

Tím nejlepším možným komentářem k tomuto období je osobní vzkaz pana Jana Varmuži – majitele společnosti Delimax, pokračovatele rodinné tradice výroby kvalitních potravin a samozřejmě velkého fanouška sportu a všeho, co souvisí s rychlými automobily. Mimochodem, Jan Varmuža byl i přes vysoké pracovní vytížení osobně přítomen na všech soutěžích týmu. „Jänner Rally 2013 mi opět potvrdila, že rally je sport se všemi jeho pozitivními i negativními vlastnosti a že právě úspěch v automobilové rally závisí na mnoha do sebe zapadajících okolnostech. Nám se tento víkend nepodařil, jiné víkendy ale naopak ano. Za sebe i své spolupracovníky v Delimaxu jsem rád, že se nám podařilo bez problémů zrealizovat náš původní plán podpory Pavla Valouška, se kterým jsme odjeli tři plné sezony v MMČR plus nějaké soutěže navíc. Když nebudu mluvit pouze o podpoře image a povědomí o společnosti Delimax a značce Varmuža, kterou nám tento projekt přinesl, musím zmínit i emoce a zážitky s tím spojené. Pro mě je jedním nejsilnějších zážitků Valašská Rally 2010 – první start a hned první vítězství nově vzniklého Škoda Delimax Teamu. Silné vzpomínky přináší i Bohemia Rally v témže roce, kde jsme jeli vyrovnané časy s Hänninenem. Osobně mě nadchla velká přízeň fanoušků a spontánní podpora mnoha lidí, kteří, třeba i drobným dílem, pomáhali hladkému chodu celého týmu. Chtěl bych poděkovat všem, kteří do tohoto projektu dali své srdce a hráli s námi v duchu Fair Play!“

Komentářů celkem: 3
9. 1. 2013 21:09
0 0
Snad až moc tvrdá kritika v této tiskovce.
13. 1. 2013 20:18
0 0
Valda má letos extrémní smůlu, přeju mu hodně štěstí a silného partnera! smajlík
13. 1. 2013 20:55
0 0
Jakou extrémní smůlu?Se nezadařilo a je to jen první podnik.Na opravu má jěště času dost a silného partnera mu přeju taky páč může hodně promluvit do celé sezony.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!