16. 1. 2013 07:28 − 2857× − 0

Martin Rada před startem: Zřejmě nás čeká zimní soutěž

Martin Rada se spolujezdcem Jaroslavem Jugasem se vrací na slavnou Rally Monte Carlo.

Martin Rada se spolujezdcem Jaroslavem Jugasem se vrací na slavnou Rally Monte Carlo. Loni zvítězili ve třídě 8, bohužel letos zůstali ve třídě osamoceni. Přesto jsou připraveni závodit s dalšími dvoukolkami, i když jasnou prioritou zůstává pokoření celého závodu a možnost vyjet na cílovou rampu před knížecím palácem v Monaku.

Monte Carlo letos zřejmě bude ještě mnohem nevyzpytatelnější než v minulých ročnících. Náročnost soutěže zřejmě ovlivní sníh, který v posledních hodinách „zaplavil“ region kolem centra Valence.

„Seznamovací jízdy začínaly nad Monte Carlem. Zde o víkendu nebylo po sněhu ani památky. Vložky byly místy pouze mokré a podle toho je napsán i rozpis. Nyní vůbec nemáme informace, jak to tam v současné době vypadá. Ale k sobotním testům Moulinet a Lantosque je cesta zatím hodně vzdálená,“ říká Martin Rada.

Posádka hustopečského AGROTEC racing teamu narazila poprvé na sníh na Sisteronu. S 36,7 km patří k nejdelším testům soutěže.

„Sisteron se sice v minulosti jezdil, ale pro mě je to nová zkouška. Po startu bylo sucho, ale minimálně deset kilometrů pokrýval sníh a led. Vložka stoupá do hor, celý profil je hodně členitý, výrazně se mění nadmořská výška. Sisteron jednoznačně považuji za jeden z nejtěžších testů letošního ročníku,“ popisuje jezdec Alfy Romeo.

První kontakt české dvojice s Valence nenaznačoval zásadní změnu charakteru. Vložky v její blízkosti byly většinou suché, místy vlhké, pouze v nejvyšších partiích se nacházel sníh.

„V dalším programu jsme projeli RZ 12 St Nazaire le Desert, kde bylo místy hodně štěrku. RZ 1 Le Moulinon a RZ 2 Burzet se charakterem v mnohém podobaly loňskému ročníku. Jen na Burzetu se ve vyšších partiích nacházel sníh.

V pondělí se ale situace začala měnit. Už při tréninku RZ 11 St. Jean en Royans nás potrápila hustá mlha, šedesát procent testu bylo pod sněhem. Pak nás čekala klasická smyčka tří testů La Batie D’Andaure, St. Bonnet le Froid a Lamastre. Sice na dvou testech byla převaha mokrého asfaltu, ale test St. Bonnet byl už při tréninku kompletně pod sněhem,“ vzpomíná Martin Rada.

Navíc aktuálně ve Valence leží sníh…

„Dnes v noci napadlo jen ve Valence 20 cm sněhu. To tady nikdy nebylo, nikdy jsem tam předtím sníh nezažil,“ přiznává spolujezdec Jarda Jugas.

„Letos nás s jistotou čeká nejvíce sněhu, proti podmínkám, které jsme na Monte v minulosti zažili. Zřejmě to bude zimní rally, i když uvidíme, jak se budou podmínky postupně měnit,“ doplňuje zlínský navigátor.

„Ale v minulosti nám to na sněhu vždy šlo, snad letos neuděláme nějakou chybu a pěkně si zazávodíme. Naší prioritou zůstává pokoření slavné soutěže,“ uzavírá Martin Rada.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!