Petr Pančocha - eWRC.cz
8. 2. 2013 22:44 − 2835× − 1

Kdo je to Pontus Tidemand?

Pojďme se podívat na krátký průřez kariérou talentovaného švédského mladíka, v níž se navzdory jeho mládí vyjímá řada úspěchů.

Přestože je pro většinu našich čtenářů jméno Pontuse Tidemanda dobře známé, určitě nebude na škodu připomenout si dosavadní kariéru jezdce, který s vozem Ford Fiesta RS WRC aktuálně šlape na paty i těm největším hvězdám šampionátu WRC a poráží mnohem zkušenější soupeře.

Švédský jezdec Pontus Tidemand se narodil 10.prosince 1990 a je tedy stejný ročník jako třeba Jan Černý nebo Martin Semerád. Když mu byly dva roky, tak dostal svoji první dětskou čtyřkolku. Už o dva roky později běžel jeho táta na vrakoviště, aby mu odsud přivezl domů jeho první auťák. A následovala řada dalších vozů, které si prožily své poslední dny právě u Tidemandů. Jeho otec Tomas je mimochodem bývalým jezdcem v rally i v rallycrossu, takže ani tady nepadlo jablko daleko od stromu.

V letech 2003 až 2007 závodil Pontus na buginách (Crosscart) a tyto roky pro něj byly opravdovou školou rychlosti a akce. Zaznamenal zde řadu úspěchů a třeba v roce 2004 se stal v této disciplíně skandinávským šampiónem.

V zimě 2007 poprvé nakoukl do světa rally v rámci juniorských soutěží, kdy usedal za volant vozu Volvo Original 940. V následující sezóně se plně věnoval okruhovému závodění v šampionátu JTCC (Junior Touring Car Championship). I toto období pro něj mělo obrovský přínos, neboť se poprvé ocitl v prostředí profesionálního motorsportu. Poprvé si také vychutnal pocity po zisku pole position a ve svém druhém závodě dokonce zvítězil. V sezóně 2009 – tedy ve svých osmnácti letech – konečně okusil rally jako dospělý jezdec. Ve své premiérové sezóně jezdil Subaru Cup a na jejím konci se radoval z celkového druhého místa za vítězným Andreasem Mikelssenem. V následujícím roce už před sebe nikoho nepustil.

Ročník 2011 byl pro mladého jezdce velmi úspěšný. Díky podpoře svého nevlastního otce, kterým je … ano hádáte správně…Henning Solberg, měl možnost řídit speciál Ford Fiesta S2000. Kombinace kvalitního nářadí a talentovaných rukou stála za největším úspěchem Pontusovy dosavadní kariéry – stal se historicky nejmladším vítězem Švédského mistrovství. Databáze ewrc-results.com Vám potvrdí jeho vítězství v Rally Fäviken či East Rally Sweden, neméně výrazným počinem bylo jeho druhé místo ve Rally Sweden SM, kde jen těsně zaostal za legendárním švédským pilotem a sedmnáctinásobným švédským mistrem Matsem Jonssonem .

V roce 2012 absolvoval projekt WRC Academy a rukama mu prošla řada vozů nejrůznějších značek a kategorií počínaje Fordem Fiesta R2, Škodou Fabia R2 či Subaru Impreza STi, přes Škodu Fabia S2000 až k Fordu Fiesta RS WRC. Seznamoval se s tratěmi soutěží světového šampionátu a stojí za připomenutí, že se na loňské smutné Bohemce představil i českým divákům

Ctižádostivost mu rozhodně není cizí. Na svých internetových stránkách říká, že by se rád stal profesionálem a jednou také mistrem světa rally. Cíle pro letošní sezónu jsou samozřejmě skromnější. Rád by se prezentoval co nejlepšími výsledky, prokázal svoji rychlost, zvýšil svoji publicitu a vstoupil tak do povědomí motoristické veřejnosti. Jeho aktuální výkon na Švédské rally je tím nejlepším možným vykročením za splněním jeho snu…

Komentářů celkem: 1
11. 2. 2013 11:46
0 0
Na zmiňované loňské Bohemce nešlo jeho výkon na uklouzané RZ 1 s Fabií R2 přehlédnout. Další ukázka toho, že závodník na sebe upoutá i v " pomalém " autě...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!