11. 2. 2013 07:08 − 4291× − 81

Martin Prokop veze z Rally Sweden body za sedmé místo

Seriál Mistrovství světa v rally pokračoval tento víkend svou druhou soutěží – Švédskou rally.

Seriál Mistrovství světa v rally pokračoval tento víkend svou druhou soutěží – Švédskou rally – a na start se postavila i posádka Jipocar Czech National Teamu Martin Prokop a Michal Ernst s Fordem Fiesta RS WRC.

Po první etapě vstupoval Prokop do sobotního programu z devátého místa celkové klasifikace s vědomím dotírajícího Španěla Sorda v továrním Citroenu. Ten na českého pilota dokázal stáhnout většinu ze svého odstupu a tak se během nedělní etapy dal při standardním průběhu očekávat sestup na desátou, poslední bodovanou příčku. Jak už to ale při automobilových soutěžích chodí, o dramatické zápletky nebývá nouze a vteřiny a body je vždy potřeba sčítat až na cílové rampě. A možná dvojnásobně to platí na uklouzaném ledu a sněhu ve Skandinávii.

Během nedělního dopoledne nejdříve technické problémy srazily zpět zkušeného Nora Henninga Solberga a skutečné drama nastalo na dvacáté rychlostní zkoušce. Navždy zahrabaný mimo trať zůstal právě Sordo a Rus Novikov poslal svoji Fiestu WRC přes střechu. Pro českého pilota, který dokázal svoje auto po celou dobu soutěže bez zaváhání držet na trati, to znamenalo posun na sedmé místo celkové klasifikace.

Průběh posledních rychlostních zkoušek už popisuje sám Prokop: „Před poslední erzetou jsme věděli, jak moc je na nás nažhavený Henning Solberg, který byl v tu chvíli asi půl minutu za námi. K tomu se jelo na ledě, kde naše gumy nebyly nejjistější, takže sedmé místo nebylo ještě zdaleka v kapse. Naštěstí jsme tlak ustáli a dokázali Henninga udržet za sebou. Vezeme body za další dobré umístění a musím říct, že jsme velice spokojeni. Byla to další dramatická soutěž s parádní koncovkou pro náš tým. Jako soukromníci nemůžeme šlapat bezprostředně na paty továrním týmům, ale třeba u sebe vidím a mám radost za pokrok oproti loňskému roku. Letos jsem se cítil na trati tady ve Švédsku o mnoho jistější, prostě jsem plnohodnotně závodil a šel do toho v rámci možností naplno. Pneumatiky nám nepřidělaly tolik vrásek na čele jako v Monte Carlu, i když konkurence zase poskočila, takže ji vývoj musí stále dohánět. Dmack se mnou ale dost efektivně spolupracuje a na základě poznatků z tohoto víkendu budu mít už za tři týdny na test novou gumu s hřeby.“

„Za náš tým jsem samozřejmě spokojený a chtěl bych touto cestou poděkovat našim partnerům i fanouškům za podporu v začátku letošní sezony. Kromě dalších bodů do pořadí jezdců jsme poprvé bodovali i mezi týmy,“ doplňuje manažer Quirin Müller a pokračuje: „dobře, že si Martin udržel koncentraci a vyvaroval se zbytečným chybám, které by ho stály dobré umístění. Také během soboty a neděle upravoval svůj jízdní styl v průjezdu zatáčkou od nájezdu až po její opuštění a určitě mu to pomůže na šotolině v dalších závodech letošní sezony.“

Dalším podnikem seriálu WRC bude Rally Mexico v termínu 7. – 10. 3.

Komentářů celkem: 81
13. 2. 2013 15:44
0 0
Maestro: Já vím. Petter letos ani dostávat nechtěl, ale dodávat také ne.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!