www.jan-cerny.com - eWRC.cz
14. 2. 2013 21:34 − 2852× − 12

Tři otázky na Honzu…plus video

Honza Černý odpovídá na tři otázky po skončené soutěži. Při pocení v posteli jsme si povídali o Lotyšsku.

Honza Černý už si vydechl z poslední evropské rally v Lotyšsku, vstřebal všechny dojmy a pomalu ale jistě dohání to, co při absenci na závodech v rodinné firmě zanedbal. Možná, že únava z posledních dnů nebo jen poletující viry všude kolem způsobily, že jsme jej právě zastihli v posteli, kde se snaží vyléčit nachlazení. A to byl ideální čas položit tradiční tři otázky na Honzu.


Radek Vojtěchovský

Honzo, Lotyšská rally se alespoň od počítače jevila jako veliká bitva a velké drama až do konce. Čtvrté místo v takové konkurenci a těsně v doteku se špičkou, to je výsledek, se kterým musíš být spokojený, ne?

Celý tým jsme byli v závěru Liepaja rally určitě spokojení. Samozřejmě do každého závodu by se mělo jít s tím jej vyhrát a snažím se proto udělat všechno. Tady se našly tři rychlejší posádky, než jsme byli my s Pavlem. Jsou to ale všechno skvělí jezdci a není ostuda s nimi prohrát. Cením si toho, že jsme dokázali zajíždět časy jako oni. Když jsem si začal na sněhu a ledu věřit a pochopil jsem styl jízdy na dlouhých hrotech, tak jsme dokázali i některé rychlostní zkoušky jet hodně rychle. Sám jsem cítil ještě velké rezervy a vím dobře, kde jsme ten čas nechávali. Možná kdybychom přijeli na závod více rozjetí, například z předchozího závodu na sněhu a s dostatkem nových pneumatik, tak by to bylo ještě lepší. Ale třeba také ne. Jsme soukromý tým a náš rozpočet je maximálně napnutý, takže jsme si nemohli přezouvat vždy, kdybychom chtěli. Nedostatek najetých kilometrů při testech je také citelný, ale bojujeme. Trochu jsme možná podcenili i seznamovací jízdy a první den začali s autem z půjčovny, které nebylo úplně v nejlepší kondici a hlavně obutí nebylo úplně vhodné na led. Když pak dorazil zbytek týmu, tak jsme si vzali naše auto a rozpis z těchto dalších rychlostních zkoušek už byl o dost přesnější. To jsou všechno zkušenosti.

Jak se ti líbila Lotyšská rally jako taková a jak jsi se cítil v této zemi?

Organizace rally byla téměř bezchybná. Bylo cítit velké nadšení od organizátorů a zapálení pro věc. Můžu říct i to, že pořadatel měl eminentní zájem o náš start a podpořil nás i nějakými úlevami, takže nás závod stál o něco méně než obvykle. Nebyla to nějak dramatická částka, ale je to moc příjemný pocit, když vás někdo hezky pozve a dá najevo, že o vás opravdu stojí. Lotyšsko jako takové je země docela velkých protikladů. Jsou zde nádherná a upravená místa, ale přijedete zase do míst, kde je cítit, že se zde žije třeba i dost těžce a možná i chudě. Místy je poznat, že je to republika bývalého Sovětského svazu, ale na některých místech ve městech si přijdete normálně jako na západě. Všude jsme se setkali s milými lidmi a rozhodně jsem třeba neměl strach o naši bezpečnost. Některá místa se mi vyloženě moc líbila, co se přírody týče. Pobřeží Baltu jsou krásné písečné pláže a třeba v létě tady musí být krásně, i když asi trochu chladno. Teď v zimě to na některých místech u zamrzlého moře na pobřeží působilo až strašidelně. Určitě bych si ale dovedl představit, že se do Lotyšska pojedu podívat, když bych měl víc času.


Radek Vojtěchovský

Čemu se věnuješ v posledních dnech po návratu z Lotyšska?

Teď zrovna ležím v posteli a snažím se vypotit. Něco na mě vlezlo. Průběžně se snažím pracovat na tom, abych zajistil rozpočet na naše další starty v soutěžích mistrovství Evropy. Je to hodně náročné a zabere mi to veškerý volný čas. Rádi bychom startovali na další soutěži ERC na Azorských ostrovech, ale teď to ještě nemůžu potvrdit. Zatím jsem letos ani nevyrazil nikam na lyže, i když bych hrozně rád, ale prostě na to není čas.

Díky všem za podporu a fandění třeba i na našem facebooku během závodu. Držte nám palce, ať se podaří všechna jednání a ať vám můžeme přinášet další zážitky z rally na Azorských ostrovech.


Radek Vojtěchovský

Komentářů celkem: 12
14. 2. 2013 23:071
0 0
No tak hodně štěstí při hledání sponzorů ať je na co koukat.smajlík
14. 2. 2013 23:522
0 0
V Lotyšku krásná práce - držím palce, ať se budget plní a ať můžeme zase hltat na ewrc-results pěkně RZ po RZ ty krásný výkony!smajlík
15. 2. 2013 09:273 Upraveno 09:28
0 0
Přeji hodně bagetů a štastných kilometrů s pěkným výsledkemsmajlíksmajlíksmajlík
15. 2. 2013 09:554
0 0
Hodně bagetů????smajlík
15. 2. 2013 10:065
0 0
Honzovi i celému týmu držím palce a fandím. Peťo, pokud je to video od Tebe, a podle muziky soudím, že ano, chválím i video. Pěkná práce!
15. 2. 2013 11:506
0 0
Jen veliká škoda že bude zatím "jen" jezdit Evropu a u nás prý snad Bohemka...smajlík
15. 2. 2013 12:077
0 0
Raději tak, než-li naopak...
15. 2. 2013 13:138
0 0
no ted by to chtělo se s tím pořádně rozjezdit a dostat to do krvesmajlíksmajlíksmajlík
15. 2. 2013 14:259
0 0
Vzhledem k tomu, že těch peněz je méně, než by se hodilo, tak je jasné, že se nebude připravovat o závody v Evropě utrácením za český mistrák. Jinak věřím tomu, že by jezdil obojí. Je však škoda, že český fanoušek měl možnost ho vidět jen na Jänner a snad bude mít na té Bohemii a Barumce.
15. 2. 2013 14:3610
0 0
Martine, pokud je to pravda, tak MMČR asi za moc stát nebude - o možnosti jezdit za hranicemi (státu) mluvil i V.Štajf, Kostka, Hudec?!, kdovíco Valda, Malina "Loebovatí", teď i Žanek. Čekají nás těžké časy... smajlík
15. 2. 2013 20:3111
0 0
smajlík
16. 2. 2013 18:0112
0 0
Docela by mě blíže zajímalo jak zajišťuje rozpočet smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!