17. 2. 2013 19:26 − 2819× − 6

Valná hromada Asociace jezdců rally

V sobotu 9. 2. 2013 v 11h proběhla v nové Motokárové hale Praga Aréna valná hromada sdružení jezdců.

V sobotu 9. 2. 2013 v 11h proběhla v nové Motokárové hale Praga Aréna valná hromada sdružení jezdců. Debata se z původně plánované jedné a půl hodiny protáhla na skoro tři a půl hodiny. Z pohledu stávajícího výkonného výboru se jednalo o velmi důležité setkání jezdců, protože podle názorů jezdců i fanoušků rally stála AJR na křižovatce. Jeden směr vedl k zániku, ten druhý v pokračování práce AJR. Na přítomných jezdcích bylo rozhodnout, kterým směrem se sdružení vydá.

Valná hromada byla zahájena diskusí, zdali je AJR jezdci stále chápána jako sdružení potřebné a rally či jím samotným prospěšné. Většina v sále se shodla, že AJR je potřeba i nadále a s tímto signálem stávající výkonný výbor vyzval přítomné jezdce, aby se do AJR přihlásili či si prodloužili své členství. Do té doby činil počet prodloužených členství pouhých 27 přihlášek.

Stávající výkonný výbor AJR prezentoval ústy Petra Černohorského zprávu činnosti za rok 2012. Tento velmi detailní report přítomné seznámil s veškerou činností zástupce AJR ve Svazu rally a nejen tam. Prezentována byla tato témata: hodnocení českých soutěží (MMČR i MČR) a kolaudace tratí, význam hodnocení soutěž, systém vzniku Svazu rally, HANS a další. Dále se probrala témata tragických událostí v rally, nový systém přidělování licencí, zdravotních karet nebo krátce o mediálních výstupech ústy Jana Pilaře.

V rámci diskuse vystoupila řada jezdců jako Tomáš Singer, Vojtěch Štajf, Josef Peták, Roman Švec, Aleš Holakovský, Josef Semerád, Tomáš Drásta, Petra Řiháková a další. Stávající výkonný výbor si vyslechl jak kritiku, tak zároveň slova chvály na svou činnost. Nejpalčivější problém nadále představoval nízký počet prodloužených členství, a tak se celý výkonný výbor ve složení Pavel Kohout, Petr Černohorský, Lubomír Tenkl, Jiří Sutr a Jan Pilař rozhodl nadále nekandidovat na zástupce AJR a tyto funkce přenechat.

Po vyhlášení možnosti hlasování, tedy samotné volby výkonného výboru AJR se začali přihlašovat další jezdci a počet přihlášek se nakonec více než zdvojnásobil. Vzhledem k dosavadnímu průběhu valné hromady bylo nuceno přistoupit ke změně volebního systému, a tak měli všichni přítomní možnost zapsat do volebního lístku jména pěti libovolných kandidátů. Tyto hlasy byly následně za účasti Václava Dunovského jako nečlena výkonného výboru sečteny, aby byla zajištěna maximální transparentnost volby. Pěti nominovaným s nejvyšším dosaženým počtem hlasů byly nabídnuty funkce člena Výkonného výboru. Výjimkou byla Petra Řiháková, která svou kandidaturu jako jediná oznámila ještě před samotnou volbou.

Jezdci svými hlasy navrhli do výkonného výboru tyto jezdce: Pavel Kohout, Jan Pilař, Tomáš Plachý a Jan Šlehofer. Desítky hlasů stvrdili i kandidaturu Petry Řihákové. Všichni jmenovaní volbu přijali.

I když to nebyl jednoduchý den, dobrá věc se nakonec podařila. Asociace jezdců rally přežila a na rozhodující křižovatce se vydala tím správným směrem. A to bez ohledu na názory jednotlivců je správně. Pro všechny.

Nově zvolený výkonný výbor, v čele s Pavlem Kohoutem by chtěl vyslovit velké díky nekandidujícím, nyní již bývalým členům výkonného výboru Jiřímu Sutrovi, Lubomíru Tenklovi a hlavně, Petru Černohorskému. Všichni toho pro AJR, a tedy pro jezdce udělali hodně a například Petr najezdil velké množství kilometrů, aby kolaudoval tratě a tím pádem zajišťoval větší bezpečnost nejen pro jezdce, ale i pro diváky. Zároveň s tím strávil několik let ve Svazu rally, kde se snažil hájit zájmy jezdců. Jirka Sutr přinášel pohled jezdců z nižších výkonnostních tříd a Luboš dokázal nastavit mantinely pro diskusi uvnitř výkonného výboru. Je toho mnoho co Petr, Jirka a Luboš udělali, nový výkonný výbor však doufá, že budou i nadále nápomocni a nestáhnou se do AJR důchodu.

Program a body, které bude chtít nový výkonný výbor řešit v roce 2013, bude brzy oznámen po prvním zasedání nového výkonného výboru. Vy již teď můžete své návrhy posílat na adresu nazory@ajr.cz případně sledovat dění v AJR na Facebook stránce www.facebook.com/asociacejezdcurally.

Komentářů celkem: 6
17. 2. 2013 20:06
0 0
Jen tak na okraj.Zasedání bylo 9.2. a dnes je 17.2.Bylo někde zveřejněno dřive usnesení?Dřív to chodilo poštou a to bych bral že to trvalo těch 8 dní.smajlík
17. 2. 2013 20:09
0 0
Usnesení valné hromady je fakt, že byl zvolen nový výkonný výbor. A jak bylo napsáno, program bude upřesněn po zasedání VV AJR.
18. 2. 2013 14:46 Upraveno 14:46
0 0
2hujer: Ty jako věčný urýpanec bys to řešil i kdyby usnesení o 50ti stranách dorazilo na Tvůj stůl 15 minut po schválení...
18. 2. 2013 15:14
0 0
Jsem rád, že AJR pokračuje. Co je ale smutné, že s mandátem něco kolem padesáti členů? Odhadem je u nás kolem 300 víceméně aktivních jezdců a spolujezdců. Takže tak šestina je v AJR? Cením si těch, co jsou v AJR. Chápu i to, že někdo má jiný názor a v AJR být nechce. Většině je to ale úplně jedno a pak jen plakají na špatném hromadě. Novému vedení přeji hlavně pevné nervy a odcházejícím členům by bylo třeba poděkovat za hromadu odvedené práce.
18. 2. 2013 15:42
0 0
Shacki, počet volitelů bych moc neřešil. Tíha rozhodování bude stejně na členech výboru. Oni budou vybírat ty cíle, kterých chtějí dosáhnout a oni budou bojovat ty bitvy na FASu a poté to vysvětlovat i svým členům.
Pokud oni budou fungovat, bude to OK. Ostatně, jak už jsem jednou psal, oni jsou aspoň někým zvoleni, jejich partneři (schválně nepíšu ani protivníci, ani nepřítelé, ani soupeři) v jednáních, jsou v drtivé většině jmenováni. Pokud zastupujou padesátku svých voličů (myslím, že počet členů AJR je vyšší, než těch, co byli v Praze volit), furt zastupujou víc lidí, než kdokoli jinej smajlík
18. 2. 2013 16:16
0 0
Novej: Dle stanov má AJR přesně ten počet členů, kolik jezdců má zaplacen členský poplatek. A tento počet je +/- 10% roven onomu počtu volitelů z Počernic. Doufáme, že tento počet bude narůstat. Nejvíce mě nadchlo, když za mnou v Počernicích přišel jezdec RallyCupu, že chce být v AJR. To bylo milé. Jinak ale souhlas se Shackim! Ten počet je opravdu malý. Ale jinak díky moc za podporu, bude se hodit.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!