17. 2. 2013 20:27 − 2739× − 0

V Rusku odjeta dvojice úvodních podniků

Před třemi týdny odstartoval nový ročník ruského mistrovství, do kterého se po dvouleté pauze vrátil Andrej Zhigunov.

Před třemi týdny odstartoval v oblasti Karjala nový ročník ruského mistrovství, do kterého se po dvouleté pauze vrátil Andrej Zhigunov. Pilot Mitsubishi Lancer EVO IX na konci roku 2010 rally opouštěl jako úřadující mistr Ruska a nyní se do ní vrací s jasným cílem tento primát znovu získat do své sbírky. Takový úkol ovšem nebude nikterak jednoduchý, neboť se bude muset postavit několika předním jezdcům tamního šampionátu. Mezi nejvýraznější postavy patří Sergej Uspenskij, který letos za volantem Subaru Impreza Sti R4 obhajuje loňský titul. Tehdy o pouhou polovinu bodu porazil Nikitu Filippova, jenž v ruském mistrovství jako jediný řídí speciál kategorie Super 2000, Škodu Fabia.


Foto: www.rally-peno.ru

Úvod sezóny ovšem Filippovovi ani trochu nevyšel. V první etapě úvodní soutěže se startem v městě Lahdenpohja, kam se dostavilo celkem 60 soutěžních dvojic, řešil problémy s alternátorem a na jejím konci setrvával na osmé příčce. V sobotu pak hned ráno zaútočil, zajel nejlepší čas a dokázal se prodrat až na konečnou pátou příčku. V porovnání se svým rivalem z předešlé sezóny Uspenským dopadl o něco lépe, neboť pilot Subaru do cíle dorazil až za jeho zády na šestém místě. V druhé rally už se situace vyvíjela pro oba borce zcela odlišně. Filippov začal čtvrtým časem, ale následně svou Fabii zaparkoval mimo trať. Uspenskij se naopak srdnatě pral celou soutěž o vítězství.


Foto: www.rally-peno.ru

Nyní se ale ještě vraťme na konec ledna, kdy se odehrála Rally Lahdenpohja. Král Karjaly Zighunov z pěti zkoušek úvodní etapy čtyři vyhrál a vybudoval si náskok 12,7 sekundy na Stanislava Travnikova s Mitsubishi Lancer EVO IX. V sobotní etapě Travnikov očividně ztratil páteční formu, pral se s autem, přetočil se a moc mu nepomohla ani výměna tlumičů. Kromě ztracené druhé příčky přišel i o umístění na pódiu, které mu vyfoukli další dva jezdci, se kterými se letos musí počítat v boji o titul. Mezi Dmitrijem Tagirovem za volantem Subaru a jezdcem Mitsubishi Gennadijem Broslavskijem se následně odehrál strhující duel o druhé místo. V něm rozhodovala každá vteřinka a nakonec se radoval jezdec Imprezy, když byl o 4,8 sekundy rychlejší.


Foto: www.rally-peno.ru

Nikdo ovšem v úvodní soutěži ruského šampionátu nebyl schopen ani náznakem ohrozit zcela dominantního navrátilce Zhigunova. Ten sice v cíli vyzdvihl výkony svých soupeřů, ale do sezóny nastoupil jako její velký favorit. V Rally Peno s šestaosmdesáti startujícími mu už ale pšenka nekvetla a jeho tamní účast neměla dlouhého trvání. Soutěž sice pilot Lanceru rozjel nejlépe, ale následně se propadnul za Uspenského a s rozbitou spojkou po třetí zkoušce odstoupil. Na nového lídra soutěže se ovšem dotahoval jiný borec Broslavskij, který první den zajel jen o 3,8 vteřiny pomaleji.


Foto: www.rally-peno.ru

V průběhu druhé etapy hrál hlavní roli úsek New Ko se svými devětadvaceti kilometry. V jeho prvním průjezdu se lídr soutěže musel vypořádat s porouchanou převodovkou, ze které vypadnul nejvyšší stupeň. Broslavskij díky tomu dokázal stáhnout svou ztrátu a o vítězi se rozhodovalo až na závěrečném testu, kterým byl druhý průjezd zmíněným New Ko. Jezdec Mitsubishi tam znovu zajel rychleji, ovšem Uspenskij už ztratil daleko méně času a vedoucí příčku nakonec o 5,4 sekundy dokázal uhájit. Ani na druhý pokus nedokázal na pódium vyšplhat Travnikov, když jej na konci soutěže o třetí příčku oloupil Tagirov. Ten tak nyní společně s Broslavským vévodí průběžnému hodnocení šampionátu, o bod zpět zůstává vítěz Rally Peno Uspenskij.

Výsledky soutěží ruského šampionátu naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Broslavskij 36, Tagirov 36, 3. Uspenskij 35, 4. Travnikov 26, 5. Zhigunov 25, 6. Tregubov 19

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!