Walter Röhrl: Angažování Latvaly byla chyba

V rozhovoru se dvojnásobný mistr světa vyjadřuje k úspěšnému vstupu Volkswagenu do letošní sezóny.

Walter Röhrl je asi nejznámějším Němcem z prostředí rallysportu. Tento jezdec se během své aktivní kariéry stal dvakrát mistrem světa (1980 a 1982), mnohými znalci je pak označován za nejlepšího jezdce všech dob. V rozhovoru s německým webem express.de se Walter rozhovořil o úspěšném vstupu Volkswagenu do mistrovství světa, o Jari-Matti Latvalovi a i Sebastienu Vettelovi.

Existoval někdy v minulosti v motorsportu tak úspěšný vstup jako v případě Ogiera a s novým Polem R?
Walter Röhrl: "Ne, vyhrát v druhém závodě, to dle mého mínění ještě nikdy nebylo. A hlavně proti tak výjimečnému jezdci jakým je Sebastien Loeb, devítinásobný mistr světa. Ogier prokázal, že je jediným jezdcem, který může Loeba dlouhodobě porážet."

To ale může jen s vítězným vozem. Očekával jste od Volkswagenu tento úspěch?
WR: "Udělalo to na mě dojem. Nesmíme ale zapomínat, že se toho hodně naučili z Ogierových loňských startů se Škodou. A Polo připravili velmi profesionálně, obstarali si jednoho inženýra od Citroenu a zapojili Carlose Sainze jako testovacího jezdce. Ale i tak: kloubok dolů před VW."

Neustále mluvíte jen o Ogierovi. Přitom Volkswagen podepsal i hvězdu Fordu Jari-Matti Latvalu.
WR: "To považuji za chybu, tento úsudek také potvrdil svými jezdeckými chybami. Ogier je jediným, který jezdí na stejné úrovni jako Loeb. Úroveň jezdců v současnosti celkově upadá. Zatímco v mých časech bylo deset až patnáct jezdců, kteří mohli vyhrát soutěž, tak nyní to jsou již jen dva, tři. A protože Loeb už pojede jen dvě soutěže mistrovství světa a odchází na okruhy, tak vidím v Ogierovi nového mistra světa."


Walter Röhrl je ze Sebastiena Ogiera nadšen.

To je fajn pro VW, ale nebylo by pro získání většího zájmu zapotřebí německého jezdce?
WR: "Jistě, ale to je jejich dalším projektem. Polo funguje, nyní pracují na Seppu Wiegandovi. Ten může startovat na soutěžích a bez tlaku se učit. To je senzační, to dosud v Německu ještě nebylo. Na Monte a ve Švédsku se velmi dobře prodal a nedělal žádné vylomeniny."

Proč po vás už nebyly žádné německé soutěžácké hvězdy?
WR: "Některé byly. Kahle (sedminásobný německý mistr) a Schwarz (jedno vítězství v MS 1991) – dobří jezdci, ale na úplnou špičku to prostě nestačilo. Rámcové podmínky nejsou v Německu úplně optimální, neexistují podmínky na trénink. Pro tento sport a Německou rally je úspěch VW krokem vpřed.

V Kolíně nad Rýnem bude start, doufám že z toho bude lidová slavnost. Ale pro získání tak velkého veřejného zájmu jako o formuli 1 je zapotřebí německého jezdce, který může jet ve světové špičce. Jsem zvědav na to, jak se Sepp vyvine."

Z jiného Seppa se vyvinul trojnásobný mistr světa. Vy jste Vettelovým fanouškem.
WR: "To souhlasí, bez Vettela bych se už na formuli 1 nekoukal. Tam jde o tolik peněz a politických intrik. Ale Vettel a jeden výrobce limonád těm velkým ukázali jak to funguje. Vettel je skvělý chlapík a špičkový jezdec, to třetím titulem více než dokázal. Takového by potřebovalo VW, pak by se lidé určitě koukali na rally.

Loňské setkání s ním v Melbourne bylo skvělým zážitkem. Je skvělé mít někoho, který je schopen jít ve šlépejích Michaela Schumachera."

Komentářů celkem: 83
2. 3. 2013 22:0381 Upraveno 22:04
0 0
Milíne 60:Tak berme klidně tuhle přehlídku hvězd jako tečku za trapnou diskuzi na téma jestli staří jezdci jsou blbí,melou kraviny a k tomuhle sportu nemají co říct.A protože jsem "nostalgik"jak říká Novej,tak ti za to video díky!smajlík
3. 3. 2013 19:0082
0 0
Taky jsem nostalgik. Lepší než být např. prostatiksmajlík smajlík
3. 3. 2013 20:1383
0 0
milín60:Ale ono to vzhledem k věku kapánek souvisí.Ale není vědecky prokázáno.Takže i já se "zatím" hlásím k nostalgikům.To ostatní určitě přijde.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!