Vaakuna Ralli – komentář

V úvodní patnáctikilometrové zkoušce ovšem všechny překvapil osmačtyřicetiletý matador Vihavainen.

Finskému šampionátu vloni pevnou rukou vládl jediný jezdec, mladík za volantem Fordu Fiesta Super 2000 Esapekka Lappi. Talentovaného Fina si však pro letošek vyhlédla tovární stáj Škoda a angažovala jej pro svůj program v rámci WRC2. Trůn pro krále finských soutěží tak zůstal prázdný a otevřený novým jménům. S největší pravděpodobností ovšem na něj usedne jezdec, který už tento post v minulosti získal několikrát. I letos Juha Salo usedá do osvědčené techniky Mitsubishi Lancer EVO X, ovšem už nehájí barvy někdejší stáje Ralliart Finland. Úvodní podnik mistrovství Arctic Lapland Rally zvládnul finský matador nejrychleji ze všech a sezónu rozjel podobně jako vloni Lappi.

Jako jeho hlavní rival se zatím jeví Ari Vihavainen, který Salovi zároveň dělá parťáka ve stejné stáji. Na rozdíl od něho ovšem pilotuje starší generaci osvědčené techniky od Mitsubishi. Do stejných vozů usedá ve Finsku vícero pilotů z elitní desítky včetně Joniho Nikka nebo Jussi Tiippany, kteří ovšem letošní rok začali smolně odstoupeními pro technickou závadu. Za polárním kruhem ze začátku plnil roli favorita Andreas Mikkelsen se Škodou Fabia Super 2000, ovšem po defektu se propadl a na vítězství už dosáhnout nedokázal. I v druhé finské soutěži se dal považovat za největší hrozbu pro Sala pilot Škody Fabia Super 2000. Jukka Hiltunen musel svůj start na poslední chvíli zrušit a uvolněný kokpit nabídnul vítězi druhé soutěže ME Jarimu Ketomovi.

V úvodní patnáctikilometrové zkoušce ovšem všechny překvapil osmačtyřicetiletý matador Vihavainen, když všem za svými zády ujel o více než deset sekund. Ketomaa v úvodu porazil hlavního soupeře Sala, ale celkově zůstával až na třetí příčce za Nikkem. Kratičkou úvodní etapu zakončila superspeciálka, ve které vedoucí Vihavainen zahodil vyjetou výhodu z prvního testu. S Mitsubishi spadnul do příkopu a na dvou kilometrech tak nechal předlouhých 27,9 vteřiny. Ketomaa tam naopak zajel nejrychleji a ujal se vedení o 4,7 sekundy před Salem.

Do druhé etapy ovšem jezdec za volantem Fabie očividně vstoupil levou nohou. Hned na první zkoušce se nechal pohltit sněhovou bariérou. Z té se dokázal vrátit na trať, ale následně musel zastavit a vyčistit prostor chladiče od sněhu. Do cíle tak Ketomaa dorazil se ztrátou minuty a půl, což na tak krátké soutěži, jakou Vaakuna byla, znamenalo konec nadějí na pódiový post. Lídr ME sice zahájil útok, ale na lepší než čtvrté místo to nestačilo. V další finské soutěži ovšem dostane prostor na reparát, v seznamu přihlášených můžeme jeho jméno spatřit u Subaru Impreza Sti R4 z dílen Tommiho Mäkinena.

Salo tak ani tentokrát nemusel příliš tlačit na pilu, když i jeho druhý rival s Fabií se ze hry vyřadil vlastní chybou. Každopádně zas tak jednoduché to na druhé soutěži roku neměl, stále mu na záda dýchal Vihavainen. Zkušený borec si počkal na závěrečný takřka třicetikilometrový test a v něm udeřil. Salovi nadělil podobný obnos jako v RZ 1, ale celé nastřádané manko už smazat nezvládnul a i tentokrát bral body za druhé místo. Na bedně oba borce doplnil další pilot Mitsubishi Nikko. Ani na druhý pokus se do cíle nedokázal dostat Tiippana a znovu za tím byly technické obtíže. Ze dvou Fiest Super 2000 Kariho Hämälainena a Mikko Eskelinena cíl nespatřila ani jediná.

Pořadí v cíli:
1. Juha Salo/Marko Salminen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X 57.59,1
2. Ari Vihavainen/Jani Vainikka (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +7,3
3. Joni Nikko/Jarno Ottman (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +31,6
4. Jari Ketomaa/Tapio Suominen (FIN) Škoda Fabia S2000 +1.43,8
5. Jari Kihlman/Matti Heikkinen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +2.35,1
6. Teemu Asunmaa/Tomi Ikonen (FIN) Subaru Impreza WRX STI +2.37,6
7. Arto Juolahti/Pertti Levänen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX + 3.27,5
8. Tuomas Skantz/Pekka Hautanen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX + 4.02,9
9. Jari Latvala/Kari Mustalahti (FIN) Mitsubishi Lancer Evo III + 4.09,3
10. Toni Tahvanainen/Marko Jeskanen (FIN) Subaru Impreza WRX STI + 5.00,1

Stav šampionátu: 1. Salo 62,5, 2. Vihavainen 50, 3. Asunmaa 30,5, 4. Lehessaari 24, 5. Mäenpää 20, 6. Hosike 19,5

Konečné výsledky celé soutěže naleznete na ewrc-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!