Karel Porsch - eWRC.cz
24. 3. 2013 19:52 − 2724× − 1

Vatanen mladší hlásí příchod

Jablko prý nepadá daleko od stromu. Je tomu tak v rodině Ariho Vatanena?

Býval by to byl úplně obyčejný kluk, který se za volantem baví a právě se učí být závodníkem v mistrovství Finska. Býval by, kdyby jeho otcem nebyl Ari Vatanen, mistr světa, vítěz Dakaru a po ukončení aktivní kariéry europoslanec a čerstvě také předseda estonského autoklubu.

Když vidíte 21-letého Maxe Vatanena, jak souká své dva metry do vozů typu Fiesty R2 nebo Peugeotu 207 RC, nemůžete se neusmát. Působí nemotorně, když opakovaně nedokáže přehodit nohu přes rám a hlavou při nasedání neustále o něco škrtá. Ale když už se usadí, podle práce rukou poznáte, že jablko nedopadlo zase tak daleko od stromu. Max je pochopitelně ještě divočák a semtam se podívá i mimo trať, ale je to Fin a navíc na to má, vzhledem ke svému mládí, ještě nárok. Kdo nebourá, nezrychluje.

Není to tak dlouho (přibližně dva roky), kdy spolu s otcem nepěkně havaroval s předjezdeckým Peugeotem 207 RC na Tour de Corse. Max z nehody vyvázl téměř bez zranění, Ariho však pobyt v nemocnici neminul. A právě tehdy se spekulovalo, že v osudnou chvíli za volantem seděl právě syn mistra světa. A havárii s Peugeotem si Max vyzkoušel ještě jednou, když loni havaroval jako host na další francouzské soutěži, šotolinové Rallye de Vaucluse.

Jinak jeho první sezónu strávil za volantem Renaultu Clio s tajuplným označením V1600 – správně by však mělo být uvedeno 16V. S ním vyrazil mimojiné na Talotekniika-10 Ralli do Keravy nebo do Estonska na Saaremaa Ralli. Zatímco doma ve Finsku se trápil a ve své třídě skončil úplně poslední, na ostrově Saaremaa se mu ani nepodařilo spatřit cíl. Dílčí rychlost tu ale předvedl.

Letos začal ve Finsku opět s osvědčeným Cliem, to ho ale za polárním kruhem zradilo a Max tak nedokončil. Od Vaakuna Ralli už ale podobné starosti mohl hodit za hlavu, když dostal šanci usednout za volant Fiesty R2 finského juniorského týmu Fordu. A premiéru vzal překvapivě zodpovědně. I přes několik drobných chyb dokázal dojet až do cíle soutěže, a i přestože jeho ztráta na čelo třídy byla veliká, zkouškou prošel a tak ho čeká pod hlavičkou Junior Teamu celá sezóna, údajně i včetně finského rally svátku, populární soutěže mistrovství světa, Neste Rally. Jeho ambicí pochopitelně nejsou umístění "na bedně" nebo titul v nabité třídě, určené vozům specifikace R2 – chce hlavně dojíždět a učit se řídit auto jako profesionál. Jak se mu bude dařit se teprve uvidí, faktem zůstává, že druhá soutěž s Fiestou opět skončila havárií. Jeho současné bodové skóre v rámci Fiesta R2 Trophy tak není nijak slavné (2 body), podle mnoha domácích odborníků však toto kritérium není důležité.

Horkou hlavu Maxe Vatanena by měl snad již natrvalo krotit zkušenější mitfára, kterým se stal Rami Suorsa. Ten na pravém sedadle již odseděl spoustu soutěží finského šampionátu, a to především ve vozech s pohonem jedné nápravy, takže v současné Maxově situaci se zdá jako nejlepší volba. Každopádně už alespoň končí doba neustálého střídání spolujezdců.

Ještě jedna věc se ohledně Maxe Vatanena sluší vzpomenout. Kdyby se totiž udílel titul mistra sebepropagace, byl by právě Max jedním z favoritů. A není divu, když má v oblibě GoPro kamery, Youtube a podobné "mašinky" – a pravda je, že díky tomu se třeba o jeho havárii na Rallye Terre de Vaucluse dozvíte více informací, než o podniku samotném. Marketingové schopnosti má zřejmě také rodem, členové širší rodiny Vatanenových totiž zastupují společnost V&V Sport Management, která mimo jiné spolupracuje s jezdci jako je Sebastien Ogier, Hayden Paddon, Craig Breen nebo Jussi Kumpumäki. A nyní do této vybrané společnosti přichází i sám Max.

Jestli mladý pilot napodobí (nebo dokonce překoná) v budoucnu svého otce, je zatím věc neznámá. Talent bezesporu má, ale jen ten nestačí. K dalšímu plánovanému závodu nastoupí Max Vatanen až na konci června, kdy se uskuteční Pohjanmaa Ralli, čtvrtý závod mistrovství Finska.

Komentářů celkem: 1
26. 3. 2013 21:32
0 0
To jsem zvědav, ve vrcholovém motorsportu se zatím moc synků úspěšných otců nepotatilo. Ale přeju mu to, podobně tak mladému Rovanperovi, ten vypadá velmi nadějně.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!