26. 3. 2013 09:59 − 3108× − 3

Závodní vozy na Autosalonu Brno 2013

Již v úvodu měsíce dubna se uskuteční tradiční veletrh Autosalon Brno 2013 konaný již od roku 1904.

Již v úvodu měsíce dubna se uskuteční tradiční veletrh Autosalon Brno 2013, jenž navazuje na historické prvorepublikové autosalony v Praze, konané již od roku 1904. Součástí doprovodného programu veletrhu bude i výstavka závodních automobilů, pořádaná mj. ve spolupráci s MotorMIXem a jeho šéfem Pavlem Jelínkem.

V předběžném seznamu již je několik zajímavých závodních vozů, které si zájemci mohou na akci prohlédnout v klidu a zblízka, případně se u nich i vyfotografovat. Okruhové závody bude reprezentovat například BMW M3 GTR Brňana Dana Suchého, či zcela nové BMW třídy GT4 brněnské stáje Roberta Šenkýře, které ovšem nyní tým testuje ve Španělsku.

Vrchařské speciály budou na výstavce zastoupeny pravděpodobně nejvíce, alespoň podle dosavadních příslibů a přihlášek. Jako první se přihlásil Brňan Petr Tykal, tedy šestinásobný mistr Evropy v závodech automobilů do vrchu s vozem formule Easter MTX 1-03 a pelhřimovský Milan Svoboda zase představí španělský prototyp vozu BRC. K vidění by mělo být rovněž hned několik různých typů Škodovek, starých vesměs pár desítek let. Od Škody Octavia, přes Škodu 110 , Škodu 120 až třeba po Škodu 130 a podobně. Ostatně, právě vrchaře čeká první závod již těsně před zahájením Autosalonu a to o posledních březnovém víkendu na Masarykově okruhu, kde se pojede Brněnský Drak. I když okruh je v těchto dnech nadále zasypán sněhem.

Na akci by neměly chybět ani trucky – konkrétně „dakarská“ Tatra dvojnásobného vítěze Afrika Eco Race Tomáše Tomečka, další speciál stejné značky pro dálkové soutěže, ale od týmu Adama Staňka ( nově v barvách Bonver Dakar Projectu), či trucktrialová Avia Bohumila Čápa. Ten bude v Brně zároveň propagovat letošní závod ME v trucktrialu, který premiérově zavítá do Drnovic nedaleko Boskovic.

Zajímavý jistě bude i speciál pro závody off road a to Nissan Navara ( pro cross country rallye), či také Nissan 350Z, které přivezou manželé Ulrychovi z Bratislavy (Raid Adventure Team), stejně jako čtyřkolku, s níž jezdí jejich dcera Sandra soutěže typu Baja. Dalším zástupcem cross country rallye (CCR) bude Mitsubishi Trocky EVO Petra Vaculíka a nemalým lákadlem jistě budou budou i dvě legendární Toyoty Celica, či Lancia Delta HF Integrale 4x4 a nejen to.

„Podobně, jako při posledním Autosalonu v roce 2011, se na naší výstavce objeví také několik motocyklů. I když podle posledních informací bude chybět plochodrážní Jawa Lukáše Volejnika pro závody na ledové ploché dráze s úctyhodnými tříceticetimetrovými hřeby v pneumatikách, na které si chtěl sáhnout téměř každý okolo procházející návštěvník. Úspěšný jezdec totiž před několika dny ve Švédsku havaroval a navíc jej přejel jeden ze soupeřů, takže skončil s vážnými zraněními v nemocnici. Zájem ale jistě budou lákat i závodní motocykl pro okruhové závody, či minimotocykly a čtyřkolka domácí značky Blata.

Již nyní je pak jasné také to, že závodní vozy a motocykly doplní výstava sportovnich fotografii Luboše Novosáda, dlouholetého fotografa Motormixu, či prodejní výstavka krásných kreslených obrázků Petra Hrnčálka. Mnoho fandů jistě přiláká také závodní trenažér s možností vyzkoušení od firmy Profisim, která představí rovněž prototyp své novinky. Navíc o svezení zdarma stále ještě na našich stránkách probíhá soutěž.

V jednáni je ještě několik dalších zajímavých závodních vozů, ale o jejich účasti se teprve rozhodne v nejbližších dnech. K dnešnímu dni se ovšem počet závodních speciálů blíží třem desítkám, takže určitě bude na co koukat. Expozice motosportu se navíc z pavilonu Z, kam byla původně plánována, nakonec přesune do pavilonu F. Autosalon pak startuje novinářským dnem příští čtvrtek, přičemž již od 14 hodin bude veletrh přístupný také veřejnosti,“ doplňuje Pavel Jelínek.

Datum konání – Autosalon Brno : 4. – 8. dubna 2013 , tedy čtvrtek až pondělí

Specializovaný veletrh Motorsport Expo 2013 – 4. a 5. dubna 2013

Komentářů celkem: 3
26. 3. 2013 15:43
0 0
Pěkná nabídka závodních vozů,pod střechou,pěkně zprostředkovaná motormixemsmajlíksmajlíksmajlík
29. 3. 2013 13:07
0 0
Teda Pavle, v těch rozměrech hřebů pro ledovou plochou dráhu jsi zvolil rozměr v nějakých vzácných jednotkách: tříceticetimetrovými hřeby.
Kdybych nevěděl, jak ty hřeby vypadaj, tak bych asi nejdřív předpokládal, že to má být tříceticeNtimetrovými hřeby, ale to bych chtěl vidět ty blatníky a jízdní vlastnostismajlík
29. 3. 2013 14:51
0 0
třiceticentimetrové hřeby ??? smajlíksmajlíksmajlík Jsou od tesařů, ne... smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!