5. 4. 2013 13:53 − 2606× − 13

V Klatovech už přepočítávají přihlášky před uzávěrkou

Meteorologové začínají opatrně tvrdit, že se letos jara opravdu dočkáme.

Meteorologové začínají opatrně tvrdit, že se letos jara opravdu dočkáme. Je tedy naděje, že si i letos budeme moci dopřát pohledu na krásné soutěžní vozy na klatovském náměstí třeba i pod dohledem hřejícího sluníčka. Již teď je na obě chystané soutěže přihlášeno v součtu téměř devadesát posádek, poslední termín k zápisu do startovní listiny se ale rychle blíží – je jím pondělí 8.4.

Pořadatelé 48. Rallye Šumava Klatovy a 22. Historic Vltava Rallye už odpočítávají dny chybějící do slavnostního startu, den po dni si ale také mohou odškrtávat z dlouhého seznamu další a další splněné úkoly. Už v polovině března se uskutečnilo v prostoru budoucí janovické servisní zóny školení činovníků jednotlivých rychlostních zkoušek, těm byly o týden později předány také jejich konkrétní úkoly. Poslední březnový den pak organizační tým prohlédlo celou trať a ocenilo, že mnohde již byli pomocí letáků místní občané upozorněni na případné uzavírky silnic. „V tomto směru byly rychlostní zkoušky v pořádku, trochu mne ale zaskočilo, když jsme na jednom z nejvyšších míst naší soutěže potkali na vozovce i běžkaře. To už jsem si začal říkat, že by se raději mělo do startu výrazněji oteplit,“ směje se ředitel obou soutěží Jiří Valenta.

Do startu ale zbývají ještě dva týdny, takže počasí má dost času na reparát a lze-li věřit meteorologům, měly by se v druhé polovině dubna teploty držet výrazněji nad nulou. Dobrou zprávou je i rostoucí počet příchozích přihlášek. Pro soutěž Mezinárodního mistrovství ČR soudobých vozů je zatím na seznamu přes třicet posádek včetně vítěze z let 2007 a 2009 Václava Pecha, ale také nejlepšího jezdce ročníku 2002, Karla Trojana. Tento Středočech v posledních letech sice nestartuje v šampionátu pravidelně, účast na Rallye Šumava Klatovy si ale stejně jako loni nechce nechat ujít. Přihlášeny jsou už teď i tři vozy Škoda Fabia Super 2000. To je skutečný technický skvost, který loni obsadil kompletní klatovské stupně vítězů – a i tentokrát má zejména Jaromír Tarabus ty nejvyšší ambice. Zajímavá informace dorazila z dalekého Finska. Do Klatov se chystá sbírat zkušenosti s asfaltovými soutěžemi talentovaný Risto Immonen, jenž nedávno při lotyšském zastavení evropského šampionátu zvítězil mezi piloty vozů s jednou poháněnou nápravou. Na jihozápadě Čech tak bude jeho výkonnost zajímavým srovnáním pro naši špičku kategorie 2WD.

No a dokonce téměř šedesát historických vozů se chystá do bojů v rámci „Vltavy“, přičemž další přihlášky jsou napjatě očekávány. V rámci evropského mistrovství přibyli v posledních týdnech pro loňského vítěze Jensena (a jeho Lancii Rally 037) velmi atraktivní soupeři – rychlý Rakušan Wagner s krásným vozem Porsche, ale také Němec Werner vodící silné Audi Quattro. Naši jezdci si tradičně dávají s oznamováním své účasti načas. A tak se až v posledních desítkách hodin ukázalo, že kromě dříve ohlášeného vozu Subaru Legacy přijedou dokonce dva „nadupané“ Fordy Sierra RS Cosworth – derby Jiřího Navrátila s jeho bývalým spolujezdcem Jiřím Káňou může být jednou z ozdob soutěže. Je jasné, že bude nač se dívat, a to ještě chybí pár dní do definitivní uzávěrky přihlášek. Ta je stanovena na pondělí, 8.dubna.

Komentářů celkem: 13
5. 4. 2013 14:26
0 0
už jen dvě jmena chybí z našeho kraje zaslibeneho rally a to Emil Triner a Mira Janota,pripadne Cerny Kohout jako bonus smajlík
5. 4. 2013 15:38
0 0
A taky snad Roman.Bez něho to boužel nebude mít takový náboj!Ašín bude kralovat a možna ho trochu prožene Míra Tarabus.
5. 4. 2013 15:43
0 0
Pravda, pokud by nejel Kresta, tak by neměl kdo brzdit a blokovat Pecha. To by skutečně nemělo takový náboj!
5. 4. 2013 15:57
0 0
Kresta nepojede, stačí se mrknout, že Adolf jede s Grosem
5. 4. 2013 15:58
0 0
Bez "Kopekyho" bída celkově...smajlík
5. 4. 2013 17:03
0 0
Chlapé to neřešte. MMČR se jede "jen" jako doplněk Vltavy. Já jedu hlavně na historiky.smajlík
5. 4. 2013 17:24
0 0
"přes 30 posádek..."... No, nezbývá, než doufat, že nějaké další přibudou přes víkend, tohle není (na rozdíl od Vltavy) žádná sláva. Nejsou tak vzdáleny časy, kde na Šumavě počet startujících přesahoval stovku (bez historiků).
5. 4. 2013 18:24
0 0
A má Míra Janota vůbec s čím jet?S Kadetem pokud vím,tak skončili a měli připravit Asconu 400.Jestli to mají u Hájka vůbec hotový.
5. 4. 2013 19:36
0 0
starej pes: podle toho co jsem se nedávno dozvěděl, tak to vypadá, že už letos Míra nepojede. Ale třeba se časem něco změní smajlík jinak Ascona prý ani nezačala být připravována ;)
6. 4. 2013 11:37
0 0
taky koukám, že mezi historiky startuje toyota corolla a celica smajlík
xp
8. 4. 2013 19:28 Upraveno 19:29
0 0
Pro zajímavost - pár hodin před uzávěrkou se přihlásily toužebně očekávané hvězdy z Itálie - "Pedro" a Brazzoli, přihlášeny už i obě české sierry, tj. Navrátil i Káňa...smajlík
8. 4. 2013 19:56
0 0
Ještě by to chtělou nějakou "emtrojku". (Tenkl,Tichý,Jírovec...?)
8. 4. 2013 21:43
0 0
Tichý-Jírovec je jedno auto kde je majitel Jírovec. Tenkl historiky nejezdí, takže bohužel bez M3.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!