Jan Sýkora: „K opravě stačilo ústřední topení…“

Už před startem Rally Vrchovina se Jan Sýkora s Martinou Škardovou převtělili z role velkých favoritů mezi největší smolaře.

Už před startem Rally Vrchovina se Jan Sýkora s Martinou Škardovou převtělili z role velkých favoritů mezi největší smolaře. Obhájce loňského stříbra z této soutěže zradila již před startovní rampou banální závada jejich lanceru. Tu následně v servisu odhalili mechanici během chviličky a k jejímu odstranění stačil několikaminutový pobyt řídící jednotky na ústředním topení.

Na úvodní sprint sezóny vyráželi Honza s Martinou s velkými ambicemi. „Po odhlášení našich největších soupeřů jsme chtěli bojovat o vítězství. Očekávali jsme těsné souboje především s Járou Tomaštíkem a Mírou Jakešem, hodně zvědavi jsme byli na Roberta Kořístku. Ve čtvrtek jsme na Jindřichohradecku absolvovali pětatřicet testovacích kilometrů. Na úseku, jehož povrch hodně připomínal rychlostní vložky Vrchoviny, jsme zkoušeli jízdu na zimních závodních pneumatikách, slicku i kombinaci obou. Připraveni jsme byli velmi dobře. Také tratě se mi líbily. Osobně jsem ještě prosazoval posypání zledovatělé třetí a čtvrté vložky pískem, aby nemusela být zrušena,“ popisuje blovický pilot předstartovní přípravy.

Natěšení však hned v sobotu ráno vystřídalo obrovské zklamání. „Zcela zrepasované auto bylo osazeno novou karosérií. Na ní došlo k netěsnosti jedné malé průchodky v ceně tří korun. Mechanici díky své preciznosti po testu pečlivě opláchli hodně znečištěné auto „wapkou“. Během toho bohužel onou osudnou průchodkou vtekla nešťastnou náhodou po kabelu na vyhřívání předního okna do svorkovnice řídící jednotky voda. Při jízdách na technickou přejímku mají kluci staženou škrticí klapku, přičemž se závada bohužel neprojevila. To nastalo až v nejméně vhodný okamžik při startu ve Slavonicích. Po přepnutí lanceru do závodního režimu a jeho ohřátí začalo auto stávkovat. Snažili jsme se závadu odstranit potenciometrem na škrticí klapce. V časovém presu jsem však na zkrat, způsobený vlhkostí, nepřišel. Cestou na start začaly létat otáčky a nešla zapnout mapa diferenciálu. Po dalším pátrání před rampou jsme se rozhodli odstoupit. A varianta odjet první sekci v sériovém režimu? Na tu jsme v očekávání přetahování o desetinky ani nepomysleli,“ vrací se Honza k jedné z nejkratších soutěží své kariéry.

A jak dlouho trvalo odhalování závady a její odstranění? „Po návratu do servisu odhalili kluci problém během pěti minut. Stačilo chvilku použít horkovzdušnou pistoli a mohli jsme jet. Doma jsme závadu odstranili chvilkovým položením řídící jednotky na ústřední topení. Nyní už auto funguje zcela normálně. Ze všeho si můžeme vzít alespoň zkušenost, že odstoupit se dá i s precizně připraveným autem a při nepodcenění ničeho. Mechanikům každopádně za vynikající práci při stavbě téměř nového auta děkuji. Na Lužických horách se pokusíme spravit si chuť a vybojovat co nejvíce bodů, které jsme na Vrchovině ztratili,“ končí své povídání loni třetí muž absolutní sprinterské klasifikace a šampión skupiny 2.

Komentářů celkem: 6
9. 4. 2013 13:58
0 0
aby tech bodu nelitovali, kdyz dokazal simurda jezdit takovy casy tak by lancer v "serii" taky neco urval
9. 4. 2013 17:54
0 0
Škoda, přeškoda, hodně jsem se na ptáčka jarabáčka těšil a takovéhle odstoupení mrzí o to víc!
Jen možná hloupý dotaz: Stažená škrtící klapka znamená přejezdový (nezávodní) režim? Nevíte někdo?
Jinak týmu hodně štěstí do dalších závodů!smajlík
9. 4. 2013 18:21
0 0
Předně - je to strašný přijet , zaplatit startovné, odtrenovat (pardon seznámit se a případně zaplatit za rychlost ) a pak ani nepřejet rampu .
Jinak škrtící klapka musí být pro přejímku , především pro měření hluku, nastavená pro volnoběh jako na seriovém voze. Pak se základní nastavení - jakoby doraz - škrtící klapky změní a volnoběh je okolo 2000ot.Velmi zjednodušeně řečeno.
9. 4. 2013 18:48
0 0
Zrůdná závada,škoda mohlo být pěkné svezení,dodatečně gratulace Honzovi k narozeninám a přání supr výsledků posádcesmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
10. 4. 2013 14:34
0 0
EVOII: Stačí a děkuji!smajlík
11. 4. 2013 16:37 Upraveno 16:37
0 0
ono se Martině stejně nechtělo - viz. speciál o vrchovině na ČT.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!