Fenomén jménem Apríl

Malé zamyšlení a bilance aprílových článků, které přinášejí často nejednu vtipnou situaci.

7.4 2008. Datum, kdy jsme poprvé přispěli s troškou do mlýna jako Rally Fans Katovice serveru eWRC videjkem ze Šumavy toho roku. Od té doby se vám snažíme přinášet rally tak trochu jiným pohledem, jak už jste asi zvyklí. Každým rokem se snažíme také vymyslet nějakou tu kachnu, kterou publikujeme 1.4. na tzv. aprílový den. Rozhodl jsem se tyto kachní články trošku zbilancovat, protože občas to byla opravdu velká sranda:-).

V roce 2009 jsme nahodili článek s názvem Rally Fans Katovice: Konec Modré střely? Vlastně návrh na celý žertík dodal známý člen redakce Přemek Maevad Budín, který přišel s tím, že má doma jakési fotky podobného erka jako je to naše. Auto bylo zničené na jednom ze závodů pořádaným RKHA, myslím někde v okolí lnářského letiště. Domluvili jsme se, že to zkusíme a já jsem se vrhl na fotky s pomocí pana Photoshopa. Fotku se nakonec povedlo přiblížit vzdálené podobě naší Modré střely. Pak už jen stačilo vymyslet historku o tom, že auto prošlo repasí na novou sezonu a bylo třeba otestovat. Do zásadního úryvku celého článku jsme i jako bonus pro naše blízké přátele zařadili to, že auto rozbil náš mechanik. Aby to bylo více věrohodnější.

„….Ještě před tímto testem bylo třeba nasadit nové brzdy, odvzdušnit je a také otestovat na krátkém úseku, zdali vše pracuje tak jak má. Prasklá hadička byla ovšem proti a v jedné levotočivé zatáčce nevydržela. Jak dopadlo auto se můžete podívat sami. Fotografie je pořízena mobilním telefonem, tak omluvte kvalitu……“

Po nahození článku se strhla nečekaně velká palba hlavně na mě a mého spolujezdce. Nejbližší přátele volali, psali, že to je strašný, že jsme asi dozávodili, co budeme dělat. Samozřejmě na eWRC.cz se chytlo nespočet lidí v komentářích, které si můžete přečíst ještě teď. Dokonce nám přišly asi dvě nabídky na jedno erko vcelku a na jeden nepojízdný vrak. Asi za největší úlovek ale bereme našeho mechanika, který když si otevřel článek, aniž by četl text a viděl tam tak své jméno, projel nejdříve fotky a byl z toho dost na větvi. To že nás na prvních závodech přišlo x lidí plácat po ramenech, že jsme fakt hustí, že jsme to dali dohromady. Že to viděli a že to musela být opravdu ošklivá rána, jestli mechanikovi nic není, už byl jen takový bonus. Tento bonus ale trval skoro rok. Vždy se našel někdo, kdo se na to s vážností v obličeji přišel zeptat. Společně s mým spolujezdcem Davidem Grizzlou Kováčem už jsme se jen smáli. Tenkrát jsme ještě netušili, co si přivodíme aprílovým článkem o tři roky později. Ale k tomu se postupně dostaneme.

V roce 2010 ať pátrám v paměti, nemohu přijít na to, jak je možné, že jsme apríl vynechali, ale stalo se. Tento rok proběhla aféra kolem „pořadatele“ kandidátské soutěže Rallye Železnice, která se měla stát součástí Rallye Cupu. Mnozí závodníci asi do teď nemohou zapomenout na jméno pana „pořadatele“ Stolína, který vybral převážnou většinou startovného a pak „skutek utek“.

Proč bychom tedy nevyužili tohoto oblíbence pro apríl následujícího roku 2011? Tentokrát jsme dali hlavy dohromady s kamarádem a spolujezdcem Markem Procházkou. Věděl jsem, že má zkušenosti s kreslením map, zadáváním harmonogramů atd. Kachna, kterou jsme nahodili 1.4. 2011 nesla název I. Rally Bousov se blíží! Celkem krutým žertem bylo to, že ve článku bylo přislíbeno, že všichni, kdož platili startovné na neuskutečněnou Rally Železnice, mají na tento závod startovné zdarma.

„Asi nikdo nemohl v loňském roce přehlédnout problém s připravovanou soutěží Rally Železnice. Mnoho posádek bylo zklamáno jednáním pana ředitele Stolína. Rozhodnutí napravit tento problém je jistě vítanou skutečností v řadách hobby rally jezdců. Po vzniku nového občanského sdružení Stolín motorsport členové nelenili a připravili novou soutěž: I. Rally Bousov 2011.“

Nebyl to apríl, který by byl natolik spojován s námi, takže zpětné reakce nebyly v takovém rozsahu, jako u předchozího článku z roku 2009. Sranda ale byla i tak. Základem jsou vždy komentáře, kde se opět pár lidí nechalo nachytat. Pokračovalo to mailem, kdy se nám ozval jeden mladý nadšenec, který se chtěl připojit do pořadatelského sboru této akce:-). Bonusové kolo zpětných vazeb bylo opět v servisech na hobby rally, kdy jsme asi dvakrát měli možnost zaslechnout, jak to je zase s tím Stolínem, že už to snad nemůže být pravda. Od pár lidí, kteří to prokoukli, ale stále měli peníze u tak oblíbeného pána, jsme dostali vynadáno, že jsme jim celkem hnuli žlučí. Myslím si, že tento apríl nebyl z těch nejvtipnějších, ale článek vypadal asi natolik věrohodně, že ho lidé brali jako jasnou věc a víc se o to nezajímali.

Roku 2012 jsme si na sebe ušili deku, která nás pronásledovala minimálně rok v kuse. Článek nesl názevPosádka RFK na trati rallysprintů. Nápad byl jednoduchý. Článeček o tom, že nám „punkáčům“ z Katovic ČK Motosport zapůjčí na pár vybraných rallysprintů Clio R3 manželů Trojanových.

„Jan Bláha, člen vedení českokrumlovského teamu a tajemník Rally Český Krumlov se vyjádřil:"Úzká spolupráce s Rally Fans Katovice probíhá už několik let. Rozhodli jsme se, že dáme možnost nastartovat kariéru některé z mladých posádek, které nemají tolik možností. Volba tedy nemohla padnou nikam jinam, než na kluky z Katovic. Za ta léta fandění našim posádkám, PR propagaci našeho teamu a samozřejmě závodění v hobby rally si tuto šanci určitě zaslouží a myslím, že s ní naloží velice zodpovědně."

Když jsme článek nahazovali, spíš jsme přemýšleli o tom, že to je taková z nouze ctnost, protože jsme nemohli nic lepšího vymyslet. Pak to ale začalo. Vše nastartoval úlovek našeho kamaráda Pavla Afra Hromádky, který s námi občas také jezdí na rally. Jeho telefonát, ve kterém mi gratuloval a pořád říkal, že tomu nemůže věřit byl asi jeden z nej úlovků co se nám kdy podařil. Protože právě pan Afro je člověk, který si dělá ze všech ty největší prdelky a kopne si do každého, kdo „krvácí“. Vlastně to byla konečně tak trochu satisfakce za všechny ty jeho žertíky, kecy a buzeraci. Afro odstartoval neskutečnou vlnu gratulací, vyptávání se na to, kdy budeme testovat a kde, že u toho všichni chtějí být. To by ještě šlo. Ve článku bylo uvedeno, že se s autem ukážeme na Rally Vrchovině, Pačejově a možná dalších soutěžích. Přišla Vrchovina a mě chodily zprávy a maily o tom, proč nás není vidět ve startovní listině. Pokračovali jsme ve srandě a říkali jsme, že budeme až na Pačejově. V rámci servisů z hobby rally jsme samozřejmě neustále přijímali gratulace. Přišel Pačejov a vše se ještě znásobilo. Reakcí a dotazů bylo tolik, že už jsme se na sebe s Grizzlou vždy jen koukli a začali se smát. Trvalo opravdu dlouho, než jsme spoustě lidí vysvětlili, že šlo o apríl.

No a konečně letošní rok 2013. Na to, že se blíží apríl jsme zcela zapomněli. Vlastně mi to po ICQ připomněl, někdy dva dny před tím, opět Přemek Maevad Budín. Napadlo nás využít kauzy s falšováním razítek od lékaře. No a na svět přišel článek s názvem Zpřísnění pravidel pro lékařské kontroly jezdců. Opět to byl apríl, který už se nevztahoval na RFK a já jsem za to i rád, protože následkem těch článků toho někdy bylo opravdu dost.

„Zátěžové testy – které se budou skládat z: 10 minut skákání přes švihadlo, 20 km jízdy na rotopedu (po každých 5 km přechod na těžší převod), zvedání činek (zátěž dle proporcí jezdce), plavání na volný způsob (200 metrů). Testy na postřeh a kontrolu zraku: Klasické vyšetření vidění na dálku, házení šipek na terč, jízda na nově vyvinutém simulátoru rally, který bude sám generovat nečekané situace a různé nástrahy.“

Na tento apríl myslím si, byly reakce také dobré. Spoustu lidí se nachytalo a komentáře typu „to se někdo musel zbláznit“ opravdu potěší.

Závěrem mého bilancování bych jenom dodal, že jsme rádi, že se nám podařilo pár z vás nachytat a věřím, že jste nám to odpustili. Třeba nám to někdy oplatíte;-).

MMAARTIN a RFK, www.rallyfans-katovice.wz.cz

Přidejte se na FB stránky RFK www.facebook.com/RallyFansKatovice

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!