13. 4. 2013 21:12 − 2910× − 4

Mirek Jakeš na Vrchovině druhý, jeho blatník první

Výborný začátek do TimeSeal mistrovství České republiky ve sprintrally zaznamenala posádka Miroslav Jakeš s Jaroslavem Novákem.

Výborný začátek do TimeSeal mistrovství České republiky ve sprintrally zaznamenala v sobotu 6. dubna nově složená posádka Miroslav Jakeš se spolujezdcem Jaroslavem Novákem. Tato dvojice odstartovala do Rally Vrchovina s Mitsubishi Lancer EVO IX a na dveřích měla startovní číslo 7. Mitsubishi, se kterým Mirek startoval však nebylo z vlastní dílny, ale byl to vůz, se kterým ještě loni jezdil Milan Pantálek. Jak k této dohodě došlo? „Už je to asi dva roky zpátky, co nám Milan Pantálek říkal, jak se mu líbí Mirkova jízda. Nabídl nám, že pokud bude moci, tak by rád Mirkovi pomohl. Jsme z jeho nabídky velmi nadšeni a hodně jsme se těšili na první závod s autem z dílen Václava Arazima,“ upřesnil Karel Jakeš.

Cíl před prvním „malým“ závodem byl jasný: dojet až na rampu s co nejlepším umístění a pokud možno s nepoškozeným autem. Podmínky, které panovaly na trati byly těžké, ale Mirka s Jardou to neodradilo od bojů a ráno odstartovali na první rychlostní zkoušku. Hned po tomto prvním měřeném testu se Mirek usadil na 4. místě absolutního pořadí. Důvodem horšího času byl drobný výlet mimo trať. Na prvního Malyszcyckiho ztrácel jen něco málo přes 5 vteřin. Druhá rychlostní zkouška však už byla pro valaškou posádku vítězná. Své hlavní soupeře za sebou Mirek zanechal o necelé 3 vteřiny a posunul se tak na druhé místo absolutního pořadí. Za ním na 3. místě byl Mirkův kamarád Robert Kořístka. „Robert je o pár let starší, chodili jsme spolu do školy. Oba pocházíme ze stejné vesnice, není mezi námi rivalita a jsme kamarádi,“ uvedl s úsměvem Miroslav Jakeš.

Po dvou odjetých RZ následoval servis a pak se jelo až na rychlostní zkoušku s číslem 4, protože úsek 3/7 byl ještě před startem zrušen kvůli špatné průjezdnosti tratě. Na čtvrtém měřeném úseku zajel Mirda 4. čas a propadl se na třetí místo absolutního pořadí. Na čase v rychlostní zkoušce se podepsala jezdecká chyba, kdy v pomalé rychlosti Jakeš lehce nakoukl mimo cestu a zpět na trať mu museli pomoct diváci. Ztráta činila půl minuty. Tím se karlovický jezdec propadl 25,2 sekundy za prozatím vedoucího Kořístku a situace slibovala ještě velký boj. Očekávané se stalo skutečností a Mirek s Jardou vyhráli zbylé čtyři rychlostní zkoušky.

V cíli se tak posádka Jakeš – Novák radovala z 2. místa absolutního pořadí, 2. místa ve skupině produkčních vozů a 1. místa v juniorské kategorii. Na prvního v cíli ztráceli kluci 12,2 vteřiny. Do ztráty také zasáhla dvacetisekundová penalizace, kterou posádka dostala za pozdní příjezd do časové kontroly po výměně pneumatik. Následná zledovatělá cesta byla nebezpečnější, než jízda po rychlostní zkoušce. Nebýt této penalizace, možná by Mirek vyhrál. Ale to k rally taky patří. „Na Vrchovině jsme jeli s pro nás novým autem a měli jsme obavy, zda bude dobře nastavené, jako je naše. Ale nakonec jsme zjistili, že je to výborné auto a obě jsou naprosto srovnatelné. S novým spolujezdcem Jardou Novákem vše klapalo na jedničku. Vyhráli jsme pět rychlostních zkoušek ze sedmi. Sice jsme mohli vyhrát absolutně, ale taky jsme nemuseli dojet vůbec. V týmu vládne naprostá spokojenost,“ řekl Miroslav Jakeš.

Je dobré, že se našli jezdci, se kterými může Mirek bojovat o umístění na stupních vítězů. Bude to pro něj motivace, a tyto souboje budou také velkým lákadlem pro diváky. „Je to taková zajímavost, ale i s Polákem Malyszcyckiem jsme propojeni. Auto nám i Polákovi chystá Petr Pokora z Plzně. Mariusz auto těsně před startem Vrchoviny poškodil, a tak nám z týmu volali, jestli jim nepůjčíme nějaké díly z našeho auta, aby Poláci mohli odstartovat. Takže máme alespoň radost, že vyhrál náš blatník. I kdybych dopředu věděl, že nás Mariusz porazí, přesto bych mu vyhověl. Myslíme si, že rozhodovat by se mělo na tratích RZ,“ přiznal v duchu fair play po závodě Karel Jakeš.

Velké poděkování patří Milanu Pantálkovi, který Mirkovi Jakešovi nabídl pomoc a díky ní mohl karlovický jezdec na Vrchovině startovat a prát se s těžkými podmínkami na tratích. Dále patří poděkování také všem sponzorům a v neposlední řadě fanouškům.

Valašský jezdec má letos v plánu startovat na všech podnicích rallysprintového mistrovství a k tomu by se tým chtěl zúčastnit populární Barum rally. Nejbližší závod, na kterém diváci mohou Mirka s Jardou vidět bude ve dnech 26. – 27. dubna 2013 Galaxy GRS Rally Lužické Hory.

Komentářů celkem: 4
13. 4. 2013 21:161
0 0
Musím smeknout přes Milanem Pantálkem, že dal Mirkovi takovou příležitost jezdit, to se dnes jen tak nevidísmajlík
13. 4. 2013 21:312
0 0
p.Pantálek asi uznal že na ty mladší dravce nemá.Přesto mu velký dík že dává šanci a podporu jednomu z nich.
14. 4. 2013 10:033
0 0
Určitě p.Pantálek je super, ale podobně se to vidí - Běhálek, Štajf.smajlík
14. 4. 2013 10:364
0 0
Pantálek je borec a je dobře, že se opět ukazuje na trati vůz z Litvínova, nejspolehlivější myšák v ČR.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!