Portugalské vzestupy a pády rally jezdce Martin Prokopa

Seriál Mistrovství světa v rally pokračuje tento víkend svým čtvrtým podnikem, kterým je Portugalská rally, konající se na jihu země.

Seriál Mistrovství světa v rally pokračuje tento víkend svým čtvrtým podnikem, kterým je Portugalská rally, konající se v oblasti Algarve na jihu země. Na startu opět nechybí česká posádka Jipocar Czech National Teamu ve složení Martin Prokop a Michal Ernst. Jediným českým zástupcům kategorie WRC na této soutěži patří před poslední, nedělní etapou, desáté místo průběžné klasifikace.

Páteční program nabídl čtyři klasické rychlostní zkoušky a jednu krátkou městskou speciálku v Lisabonu, kam se museli jezdci se soutěžními vozy dopravit několikahodinovým přejezdem a večer je to samé čekalo nazpět. „Cestu do Lisabonu Michal prospal, takže nazpátek jsme si to vyměnili. Fotoreportáž z kabiny naší Fiesty jistě pobavila mnohé fanoušky na Facebooku. Takové dlouhé cestování v rally autě je ale všechno, jen ne pohodlné, člověk už neví, jak se v sedačce zkroutit a kam si dát nohy,“ popisuje páteční odpoledne a večer Prokop, který nakonec přenocoval na osmém místě celkové klasifikace.

Sobotní etapa připravila šest rychlostních zkoušek o celkové délce 160 km a v dopolední sekci se Prokop dostával jen pozvolna do tempa, v neustálém výsledkovém kontaktu s Nizozemcem Kuipersem a Polákem Kosciuszkem. V tempu zběsilém naopak začali Neuville a Sordo, kteří své vozy poškodili a nabídli tak soupeřům za nimi snadný postup výsledkovou vzhůru listinou. Dění na odpoledních třech rychlostních zkouškách popisuje sám jihlavský rodák: „Odpoledne jsem již chytnul dobrý rytmus a také hned první vložka se mi povedla, což bylo vidět i na změně odstupů mezi mnou, Kuipersem a Kosciuszkem. Jsem přesvědčen, že to pro ně bylo veliké překvapení po té, co jsme jeli dopoledne v několika vteřinách. Kosciuzsko tady opravdu jede dravě a útočí na nás, je to vidět na jeho omláceném autě, že se tu snaží udělat maximum pro dobrý výsledek. Bohužel hned po startu do následující rychlostky nám prasklo něco v zadním diferenciálu a tak jsme rázem přišli o pohon zadní nápravy. Hned jsem si vzpomněl na předloňské Řecko, kde jsme po podobném problému zase celý den absolvovali ve stylu „zadohrabu“ BMW. S dvoukolkami jsem se sice něco nazávodil, ale s vozem WRC to je takhle veliké trápení. Během dvou vložek, které jsme tímto stylem museli odtáhnout, jsme ztratili nejen čtyři místa v celkovém pořadí, ale také celou sadu pneumatik, protože předek byl pokaždé úplně holý. Je to celkem klíčová věc, protože ze dvou nominovaných směsí se tu dá pořádně použít jen jedna a od té máme na nedělních 150 kilometrů vložek již jen čtyři kusy.“

A jaký výhled na poslední nedělní etapu má česká posádka z desátého místa, přibližuje manažer Quirin Müller: „Věřím, že se Martin posune na osmé místo, na kterém je teď 21 vteřin před námi Fin Lappi s Fabií S2000. Vloni nám tu štěstí přálo více, když jsme zajeli do té doby naše nejlepší páté místo. Snad jsme si vybrali veliký díl letošní porce smůly pro celý šampionát. Vnitřní součásti diferenciálu byly zcela zničeny, ale auto je po jeho kompletní výměně opět nachystáno na zítřek. Pro Martina i celý tým byl vstup do odpolední sekci velice motivující a tak věřím, že zítra přidá další dobré časy.“

Rally de Portugal 2013 po 2. etapě (RZ11)
1. Ogier S. – Ingrassia J. (Volkswagen Polo R WRC)
2. Latvala J. – Anttila M. (Volkswagen Polo R WRC) +34,8
3. Hirvonen M. – Lehtinen J. (Citroën DS3 WRC) +1:08,5
4. Novikov E. – Minor-Petrasko I. (Ford Fiesta RS WRC) +4:23,9
5. Al-Attiyah N. – Bernacchini G. (Ford Fiesta RS WRC) +6:19,2
6. Mikkelsen A. – Markkula M. (Volkswagen Polo R WRC) +7:22,3
7. Kuipers D. – Buysmans R. (Ford Fiesta RS WRC) +8:29,0
8. Lappi E. – Ferm J. (Škoda Fabia S2000) +10:49,3
9. Al-Qassimi K. – Martin S. (Citroën DS3 WRC) +11:09,9
10. Prokop M. – Ernst M. (Ford Fiesta RS WRC) +11:10,0

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!