16. 4. 2013 22:30 − 2763× − 0

Rajd Swidnicki Krause – komentář

Úvod letošní sezóny stejně jako v někdejších letech obstaral Rajd Swidnicki, dříve známý pod jménem Elmot.

Z polského kalendáře pro tento rok vypadnul Rajd Lotos, který v uplynulých letech otevíral dveře nové sezóny. Úvod letošní sezóny tak stejně jako v někdejších letech obstaral Rajd Swidnicki, dříve známý pod jménem Elmot. Z tohoto důvodu si však na start nového ročníku RSMP jezdci i fanoušci museli počkat o dva měsíce déle. Ani to nic nezměnilo na tom, že se první polská soutěž odjela v zimních podmínkách, neboť letošní zima trvala až otravně dlouho. Z pozice největšího favorita a obhájce titulu nastoupil do sezóny Kajetan Kajetanowicz, který i nadále pokračuje se Subaru Impreza Sti R4 oblečeným do zcela nových bojových barev.

Jeho post u stáje Subaru Polska už před dvěma roky přebral mladší pilot Wojciech Chuchala, ve kterém její zástupci vidí velkou naději do budoucna. Vloni mladík několikrát vystoupal na pódium, přičemž mu dvakrát připadla druhá příčka. Stříbrnou příčku v konečném hodnocení šampionátu však vloni vybojoval Michal Bebenek, který pro letošek spojil síly právě s týmem Chuchaly a usednul do druhého Subaru Impreza Sti R4. Opačným směrem, tedy ze Subaru do Peugeotu 207 Super 2000, se v zimní přestávce vydal Tomasz Kuchar, kterému loňská sezóna rozhodně nevyšla podle jeho představ. Druhý Peugeot 207 Super 2000 na start Rajdu Swidnického dovezl Maciej Rzeznik.

Speciály kategorie Super 2000 byly do soutěže přihlášeny ještě dva a v obou případech se jednalo o Ford Fiesta. Maciej Oleksowicz se po letech strávených na evropské půdě a v SWRC vrací domů. Při testování ovšem svou Fiestu vážně poškodil a jen díky šikovným mechanikům a pomoci od soupeře Kuchara mohl ve Swidnici odstartovat. Do druhého Fordu usednul jiný crashman, který už několikrát během testování svůj vůz zbořil, Jaroslaw Koltun. Na startu pak nechyběli ani další přední jezdci jako Grzegorz Grzyb, který ovšem usednul jen do produkčního Lanceru EVO IX, Lukasz Habaj s obdobným vozem nebo Tomas Czopik s „desítkou“.

Na shakedownu soutěž nejlépe zahájil hlavní favorit Kajetanowicz, za jehož zády se umístili Chuchala a Rzeznik. Ostrý úvod soutěže obstarala dvojice diváckých zkoušek přímo v ulicích Swidnice a v obou průjezdech si nejlépe počínal Chuchala, který si tím vyjel náskok 2,8 sekundy na Rzeznika, kterému se podařilo udržet za zády Kajetanowicze. Pilot Peugeotu si svou pozici udržel i po první sobotní zkoušce, na té druhé už ale kvůli defektu nechal přes půl minuty a spadnul až na šestou příčku. V obou zkouškách se z nejrychlejšího času radoval lídr rally Chuchala. Kajetanowicz se posunul s odstupem 8,2 vteřiny na druhé místo a jeho chvíle přišla hned záhy na nejtěžším testu úvodní etapy plném sněhu a ledu. Chuchala tam očividně nechtěl moc riskovat a musel se smířit s propadem 3,4 sekundy za úřadujícího mistra.

Na třetí místo se mezitím propracoval Kuchar, který si ovšem zvykal na nový speciál a do bojů o první dvě místa se vůbec nezapojil. Rzeznika na identickém voze si však držel na distanc a do cíle sobotní etapy dojel jako třetí nejrychlejší. Z předních příček úplně vypadnul Bebenek, který na první zkoušce druhé sobotní sekce chyboval a ztratil dvacet vteřin. Daleko víc času jej ovšem stálo uvíznutí ve sněhu na následujícím testu a úplně nejhůře dopadla bratrská dvojice se Subaru v poslední sobotní zkoušce, když poškodila kolo. Stájový kolega Chuchala v druhé sekci nejprve dvakrát prohrál s Kajetanowiczem a pak se radoval z vítězství v poslední sobotní zkoušce. To už ale nic nezměnilo na tom, že si etapový triumf o 7,2 sekundy zajistil Kajetanowicz.

Neděle ovšem pro úřadujícího šampióna rozhodně nezačala dobře, když na prvním testu chyboval a skončil ve sněhové bariéře. Z té se naštěstí dokázal poměrně rychle dostat a na vítěze zkoušky Rzeznika ztratil jen 17,1 sekundy. Následující dva testy už ale Kajto opanoval a dotáhnul se dvě vteřinky za Chuchalu. Rajd Swidnicki si svou dramatickou zápletku udržoval po celou dobu a dramatický duel dvou nejrychlejších posádek musela rozhodnout teprve úplně poslední sekce. Chuchala do ní vstoupil nejrychleji, ale hned záhy o skoro celý svůj náskok přišel. Do poslední zkoušky tak oba borci nastupovali s nicotným rozdílem dvou desetin! Zkušenější Kajetanovicz nakonec dramatický závěr zvládnul lépe a sezónu rozjel tradičním způsobem, vítězstvím. Chuchala tedy i přes maximální nasazení nakonec své premiérové vítězství v RSMP nevybojoval, ale předvedl skvělý výkon a mohl se radovat alespoň z nedělního etapového vítězství. Pro bronz si dojel Kuchar, zatímco Grzyb (odstoupil po pátečním prologu) nebo Czopik (porucha motoru v neděli) cíl vůbec neviděli.

Výsledky z této polské rally naleznete na stránkách ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!