19. 4. 2013 21:52 − 2682× − 0

Vltavu splouvá nejlépe Jensen, o krále Šumavy bojují Pech a

Hned úvodní rychlostní zkoušky ukázaly, že boje o vítězství v obou klatovských soutěžích budou letos velmi vyrovnané.

Hned úvodní rychlostní zkoušky ukázaly, že boje o vítězství v obou klatovských soutěžích budou letos velmi vyrovnané. Velmi brzy navíc začal skrápět tratě déšť, který jejich náročnost ještě zvýšil. Mezi historickými vozy si vytvořil hned v úvodu mírný náskok obhájce prvenství Valter Christian Jensen, naopak mezi soudobými vozy si Pech s Tarabusem nedarují ani desetinu vteřiny. Informace o obou podnicích postupně přibývají na stránkách www.rallyesumava.cz a www.vltavarallye.cz .

Předpověď počasí tentokrát nelhala a Klatovsko začal v průběhu pátečního odpoledne skrápět déšť. Problémy to už na čínovském okruhu způsobilo například Dunovskému, jemuž odmítly poslušnost stěrače, kluzký povrch ale nevedl v úvodu soutěží k žádným vážnějším haváriím. Hned první rychlostní zkoušku dokonale zvládla norská posádka Jensen – Pedersen, která konkurenci v rámci 22. Historic Vltava Rallye ujela o víc jak půlvteřinu na každém kilometru čínovského okruhu. Na dalších třech zmoklých testech pak Seveřané využili svých zkušeností s kluzkými povrchy a do servisní zóny vjížděli jako celkem suverénní lídři soutěže. Ital „Pedro“ se Jensenovi sice postupně v rychlosti přibližoval, přesto ale po RZ4 na něj z druhé příčky ztrácí téměř půlminutu. Výhody pohonu všech čtyř kol svého vozu dobře využívá také Němec Werner, jenž se postupně prokousal na bronzový stupínek, naopak další favorit Harrach se trochu trápí a patří mu až sedmá příčka celkového pořadí. „Čtyřkolka“ je také zbraní dosud nejlepšího z domácích jezdců. Jiří Kalista totiž po opatrnějším začátku se svým Subaru Legacy postupně zrychluje a skvělý druhý absolutní čas z třetího testu jej posunul až k průběžné šesté příčce. Havárie vyřadila hned dvě švédské posádky, jak Boivie s Renstallem, tak také Johnsenovi naštěstí vyvázli z kolizí bez zranění.

Zatímco bitvy historických vozů zatím s přehledem ovládá Jensen, už úvodní rychlostní zkouška 48. Rallye Šumava Klatovy předvedla vyrovnanost dvou hlavních favoritů této soutěže. Václav Pech s Petrem Uhlem na okruhu porazili Jaromíra Tarabuse s Danem Trunkátem pouze o 1,2 sekundy, a tak když byli soupeři na následujícím testu svižnější o dvě vteřiny, posunuli se do vedení oni. RZ3 pro změnu vyšla lépe Pechovi, jenž byl na Poleni o 1,6 s lepší a opět poskočil dopředu, na těžkém Korábu pak Plzeňané byli rychlejší o čtyři vteřiny, o které tak navýšili svůj náskok. Už víc jak třičtvrtěminutu ztrácí na lídra Odložilík, o dalších dvacet sekund je zpět čtvrtý Jelínek. Třídě 3 vládne Karel Trojan, na druhou příčku už se posunul Štajf, jenž se na úvodním mokrém okruhu netrefil do správných pneumatik. Do čela kategorie 2WD už se posunul favorizovaný Peták, pochvalu ale zaslouží také Triner. Bývalému továrnímu jezdci pomohl vyniknout na okruhu déšť, s jehož pomocí minimalizoval výkonový handicap čtrnáctistovky a dosáhl neuvěřitelného sedmého absolutního času. Jan Černý naopak bojuje s technickými problémy vozu Peugeot 208 R2 a výsledky jej řadí až do poloviny výsledkové listiny

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!