Vlastimil Resl - eWRC.cz
25. 4. 2013 10:48 − 3285× − 18

Kniha o Bohemii pomůže dětem

Na silnici ho uvidíte pravděpodobně jenom za volantem škodovky. Určitě bude na leteckém dni na boleslavském letišti.

Na silnici ho uvidíte pravděpodobně jenom za volantem škodovky. Určitě bude na leteckém dni na boleslavském letišti. I když už v mladoboleslavské sportovní hale neatakuje s kapitánským céčkem na dresu bezedné koše, můžete ho ve městě Škodovek potkat na hokeji, nebo fotbale. Pokud budete hledat skutečného znalce a patriota Rally Bohemia, Mladé Boleslavi a historie automobilky Škoda, obraťte se bez váhání na něho. Lepšího těžko nenajdete. Ne, to nejsou jen prázdná slova. Dan Porazil, jeden ze zakladatelů internetového portálu ewrc.cz a autor dvou jedinečných knih z automobilového prostředí – Rallye psaná srdcem a Když Křeček prášil, nechce zůstat lhostejný k tomu, co okolo automobilových soutěží v dnešní době probíhá. Přichází proto znovu s originálním nápadem, k jehož konečné realizaci zbývá už jen malý krůček.

Během května tohoto roku, tedy už za pár dní, vyjde jeho nová kniha Rally má jméno Bohemia. Mapuje všech devětatřicet dosud odjetých ročníků této kultovní soutěže a premiéru měla mít minulý rok, ale nakonec se tak nestalo. „Vzhledem k tragickému průběhu loňského ročníku jsme společně s pořadateli Bohemie původní záměr přehodnotili,“ říká autor. V průběhu roku došlo k rozšíření textu o manuál pro začínajícího fanouška rally s absolutním důrazem na bezpečnost. Do obsahu knihy přibyla také pietní, velmi citlivá a decentní vzpomínku na loňskou Rally Bohemia.

Tak vznikla kniha vázaná ve tvrdých deskách, která má v definitivní verzi 336 stran formátu A4, dvoujazyčný text, velké množství fotografií, a ve které naleznete kompletní výsledky všech ročníků. To vše samozřejmě na křídovém papíru a za neuvěřitelnou cenu 199 CZK. Skutečnou originalitu tohoto počinu je ale třeba hledat jinde. Všechno vynaložené úsilí, které vedlo k jejímu vydání, má silně charitativní podtext. „Maximálně nízká cena byla mým záměrem. Proto všichni partneři tohoto projektu, kteří na něj finančně přispěli, mají můj velký obdiv a velké poděkování, protože od začátku věděli, že za vydáním knihy není zisk, ale snaha o dobrou věc.“ O co tedy vlastně jde? „Jsem domluvený s paní primářkou dětského oddělení v Klaudiánově nemocnici, paní MUDr. Alenou Štolcovou, že za peníze z prodeje knížek bude pořízeno speciální nemocniční lůžko pro nejmenší pacienty.“ Každý, kdo investuje necelých dvě stě korun do pořízení ojedinělého díla z oblasti automobilového sportu, přispěje zároveň na nemocné malé děti. Ke stanovení neobyčejně nízké ceny vedlo přesvědčení, že si vzhledem k ní knihu pořídí čtenáři, kteří by za normálních okolností za publikaci nemohli nebo nechtěli vydat ze svého rozpočtu ne nepodstatných pět set korun, ale i ti, kteří se nerekrutují z řad skalních fanoušků rally. A právě pro ty je určen manuál, jak se při sledování rally chovat. Není totiž náhodou, že mezi nejrizikovější skupinu diváků patří ti, kteří přišli k tratím rychlostních zkoušek poprvé. Jinou kategorií jsou ti, kterým vede trať rychlostní zkoušky jejich obcí a oni tak nabývají klamného pocitu bezpečí, že se jim doma nemůže nic stát.

Paní primářku MUDr. Alenu Štolcovou tento projekt nejdříve překvapil a vzápětí mile potěšil. A protože slovo rally pro ni není úplně cizím pojmem, je ráda, že dětem tolik potřebná pomoc přijde prostřednictvím knihy, která přibližuje boleslavskou soutěž široké veřejnosti a současně pomáhá v šíření osvěty, týkající se divácké bezpečnosti.

"Byla jsem velmi mile překvapena už po první informaci, že se projekt s tímto záměrem chystá. Pana Porazila jsem osobně neznala, problematiku rally jen zběžně, ale co chybí ve vybavení naší JIPky, to vím celkem dobře. Dali jsme spolu docela rychle dohromady, co by bylo možné pořídit z výtěžku tohoto projektu. Na našem dětském oddělení se šedesáti lůžky pro dětské pacienty, a to od novorozenců až po devatenáctileté, máme dvě JIPky. Pro novorozence slouží třílůžkový JIP s inkubátory intenzivní péče a pro větší děti čtyřlůžkový, kde však máme jen jednu postel, která odpovídá parametrům intenzivní péče a jedno výhřevné lůžko pro malé kojence, ostatní postele jsou standardní. Vzhledem k omezeným finančním možnostem nemocnice se nám přes opakovanou žádost zatím nezdařilo lůžko pro intenzivní péči získat. Jsem tedy opravdu potěšena představou, že se situace vyřeší a péče o dětské pacienty s vážnou diagnózou bude zase o skok lepší. Já, všichni mí kolegové a celý sesterský tým dětské nemocnice jsme nadšeni a potěšeni, že v této ekonomicky velmi nepříznivé době existují takoví lidé, jimž osud dětských pacientů není lhostejný. Po setkání s panem Danem Porazilem jsem nabyla přesvědčení, že se vše určitě podaří. Ocenila jsem jeho nadšení pro rally, jeho hluboké znalosti v tomto oboru a také vysokou úroveň již vydaných publikací. Obdivuji, s jakým entuziasmem se věnuje nové knize a hlavně snaze pomoci dětským pacientům. Cením si též, že do této, v pořadí již třetí, knihy zařadil obsáhlou kapitolu o bezpečnosti pro diváky, mezi kterými jsou často děti. Děkuji panu Porazilovi a všem ostatním, kteří se na projektu podílejí, nebo na něj přispěli. Přála bych si, aby takových charakterních, vzdělaných a hodných lidí bylo v naší republice víc.“

Samotný akt předání lůžka, který je ovšem přímo závislý na úspěšnosti prodeje knihy, by měl proběhnout v rámci jubilejního 40. ročníku Rally Bohemia, který se kvapem blíží. Existuje ale i krizový plán pro eventualitu, že se do jejího startu nepodaří potřebný obnos shromáždit. „Děti ale v žádném případě o svoje lůžko nepřijdou a dostanou ho tak rychle, jak jen to prodej knih umožní,“ říká Dan Porazil. „Jsem přesvědčen, že toto nouzové řešení nebude potřeba použít,“ dodává spoluautor knihy, Jiří Fryje. „Jirka byl v tomto projektu zodpovědný za cizelérskou práci s textem, což se projevilo v obroušení hran mých výrazových prostředků a v co nejširší sdělnosti textu. Taktéž jsem využil skutečnost, že bezmála čtyřicet roků fotografuje motoristický sport a Rallye Škoda fotil na barevné ORWO v době, kdy jsem byl v kočárku. Tato kniha sice plynule navazuje na dílo vydané v roce 2007 s názvem Rallye psaná srdcem, ale přesto je v ní odhadem na 80% nových fotografií. Ty z prvních ročníků jsou většinou z dílny Jirky Fryjeho. Obrovskou dávku grafické invence právě s těmito obrázky i v celém projektu odevzdal i grafik Lukáš Halamíček,“ dodává mladší z autorské dvojice. Poselství celého projektu je tedy jasné, přesto oba svorně dodávají: „Litujeme každého života, který zbytečně vyhasl a stalo-li se to při sledování rally, je nám to vzhledem k našemu koníčku líto obzvlášť. Je snadné říci, že rally nezabíjí, ale že na vině je nekázeň, nechuť poslouchat, nevědomost a nepokora, ale tak jednoduché to není. Nechceme nikomu sahat do svědomí, máme své řešení, jak lidem ukázat, že býti divákem na automobilových soutěžích, od těch nejprestižnějších rally až po amatérské podniky, je mnohem bezpečnější, než cesta po dálnici D1 z Prahy do Brna, nebo jízda na kole v běžném silničním provozu. Také nás mrzí skutečnost, jak necitlivě se zachovala k této problematice média. U těch komerčních se senzacechtivost a mnohdy povrchní, jednostranný pohled očekává, u veřejnoprávních médií je to ovšem přinejmenším zarážející. Není možné události okolo rally takto paušalizovat. To není dobré znamení o stavu naší společnosti. Moralizování ale není naším záměrem. Tím je vydání atraktivní knihy a pomoc dětem a jeho naplnění se zatraceně rychle blíží.“

Objednávky lze provádět na www.peopleforrally.cz. První výtisky naleznou své zájemce v druhém týdnu měsíce května 2013.

Komentářů celkem: 18
25. 4. 2013 11:091
0 0
Klobouk dolů, pánové !!!
25. 4. 2013 11:392
0 0
Skvělá myšlenka,díky !!!
25. 4. 2013 12:153
0 0
Dá se někde vyzvednout kniha i osobně? Cena 199,- Kč je super, ale poštovné + balné ( 120,- Kč ) potom tvoří 60% ceny knihy... smajlík a podporovat Českou poštu mi připadá zbytečné... navíc brácha přímo v Klaudiánově nemocnici pracuje, tak není problém to v "bolce" převzít.
25. 4. 2013 12:354
0 0
objednáno smajlík
25. 4. 2013 12:445
0 0
Skvělá myšlenka určitě velká pomoc pro zdravotnictví,přeji mnoho kupujících čtenářů,méně těch ležících na lůžku nad kterými stojí pan primář se slovy,,tak jste se nepoved"ty už z paměti nikdo nevymažesmajlík
Hux
25. 4. 2013 13:096
0 0
Snad jen smajlík
25. 4. 2013 13:177
0 0
Dane klobouk dolu a super počin pro děti smajlík Určitě si ji koupím.Bude kniha k dostání už i na Kopné???
25. 4. 2013 13:298
0 0
Taky si ji koupím, ale upřednosťoval bych také osobní převzetí stejně jako Markku smajlík
25. 4. 2013 13:339
0 0
ja taky..nejake vyzvednuti? postu se mi dotovat nechce...jsem z JC...radeji dam stovku za benzin .)
26. 4. 2013 20:1510
0 0
Vřele doporučuji,knihu mám doma už 14dní a je fakt super.smajlík
29. 4. 2013 19:4611 Upraveno 19:47
0 0
Po domluvě s jedním z autorů knihy, Danem Porazilem, se nabízím jako kontakt osobních předání knih pro Mladou Boleslav a případně R10 do Turnova. Volat prosím po 16:00 na telefon 725 538 992, případně SMS. Penízky mějte připraveny přesně, ať se navzájem zbytečně nezdržujeme ;) Pokud hovor odmítnu, ozvu se zpět. Díky za pochopení.
1. 5. 2013 13:1512
0 0
Markku:
Nabízím osobní převzetí, viz příspěvek z 29.4.
1. 5. 2013 13:1613
0 0
Petr M.:
Nabízím osobní převzetí, viz příspěvek z 29.4.
1. 5. 2013 13:1614
0 0
meca:
Nabízím osobní převzetí, viz příspěvek z 29.4.
1. 5. 2013 16:3315
0 0
Také jsem již objednal.smajlík
7. 5. 2013 19:1916
0 0
Kniha podobného rozsahu a zpracování, tentokrát o Barum rally, se již chystá a píše ji opět Dan Porazil smajlík Toto je informace z první ruky, kterou mi bylo dovoleno zveřejnit
smajlík
7. 5. 2013 19:4517
0 0
Původně napsal B.R.N.
Markku:
Nabízím osobní převzetí, viz příspěvek z 29.4.

Díky za nabídku, už jsem si jí sehnal přes kamaráda v Ml.Boleslavi... dnes mi jí brácha u něj vyzvedl.
7. 5. 2013 22:2418
0 0
Ještě bych z vlastní dobré zkušenosti uvedl, že je možné spojit více obejdnávek a o vícenáklady se šábnout smajlík
Dneska mně přišlo 6 kousků, a když se to rozpočítá, tak je to asi 235 Kč/ks, takže není co řešit smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!