www.jan-cerny.com - eWRC.cz
25. 4. 2013 20:55 − 2663× − 0

Černý Kohout odstartoval na ostrovech

Černá Škoda Fabia S2000 s posádkou Jan Černý – Pavel Kohout odstartovala na Azorských ostrovech.

Jan Černý s Pavlem Kohoutem si po úspěšném dokončení Rallye Šumava, kde startovali s novým Peugeotem 208 R2, sotva stačili sbalit zavazadla, a už je čekal další a tentokrát hodně dlouhý přesun. Třetí soutěží ERC Mistrovství Evropy rally, které se duo Černý – Kohout letos účastní, je totiž SATA Rally na Azorských ostrovech. Honza s Pavlem se do této poněkud exotické destinace zhruba 1500 kilometrů od portugalského Lisabonu dostali po zhruba půldenním cestování letadlem, ale mechanici týmu Černý Racing mají za sebou skoro týdenní cestu z Příbrami až na souostroví v Atlantském oceánu. Azorské ostrovy jsou jednak vyhledávanou turistickou destinací, ale nabízejí také jedny z nejhezčích šotolinových rychlostních zkoušek v seriálu ERC v nádherné a exotické krajině. Jsou převážně vedené po úzkých a hodně klikatých cestách s měkčím podkladem, ale nechybí ani hodně rozbité úseky s kameny. Často se zde mění rytmus a hodně nevyzpytatelné je počasí, které se může velmi rychle změnit a závodníky překvapit například hodně nepříjemnou hustou mlhou. To byl nakonec i případ seznamovacích jízd, při kterých se některé rychlostní zkoušky nedaly kvůli husté mlze ani natrénovat. Pořadatel tak dovolil dodatečné průjezdy těmito úseky. S tím vším se musí Honza Černý s Pavlem Kohoutem při svém prvním startu na Azorských ostrovech vyrovnat.


Foto: Petr Pajer

"Start na Azorských ostrovech jsme zvolili i díky velmi vstřícným podmínkám pořadatelů, kteří projevili velký zájem nás zde přivítat a všemožně nám pomáhají. Pro náš závodnický růst je velmi důležité, abychom poznávali nové tratě, a teď po seznamovacích jízdách vím, že trať na Azorských ostrovech je dost specifická a dá se k nějaké jiné rally, kterou už jsme jeli, přirovnat jen velmi těžko. Správný rozpis tady bude hrát velkou roli, často se jede v krajině, kde je minimum orientačních bodů, anebo v lese, kde při sebemenší chybě hrozí poškození auta," říká Honza Černý, který se o záludnostech rychlostních zkoušek na Azorských ostrovech přesvědčil už při testu na počátku týdne, kdy lehce poškodil svou Škodu Fabia S2000. Naštěstí se nejednalo o nic zásadního a mechanici neměli s opravou velkou práci.


Foto: Petr Pajer

První rychlostní zkoušky SATA Rally Azorské ostrovy byly v programu netradičně už ve čtvrtek v podvečer. Z původních čtyř rychlostních zkoušek se ale nakonec odjely jen tři a ještě ne celé. „Pořadatele se rozhodli úvodní rychlostní zkoušku úplně zrušit, protože se tady přehnaly hodně prudké deště, které části rychlostních testů doslova odplavily. Byly tam prý nesjízdné úseky. Další rychlostní zkouška byla radikálně zkrácena ze stejného důvodu. My jsme začali opatrně už v kvalifikaci, což nám přisoudilo, že na trať vyrážíme jako druzí. Je to docela znát, čistíme trať od volného bláta a šotoliny. Je třeba najít správný rytmus jízdy na těchto rychlostních zkouškách tak, aby to bylo rychlé i bezpečné. Naším cílem je tady hlavně soutěž dokončit,“ dodává Jan Černý, který je na Azorských ostrovech po první etapě na osmém místě absolutně.


Foto: Petr Pajer

V pátek je na programu druhá etapa SATA Rally Azorské ostrovy, kde na jezdce čeká osm rychlostních zkoušek. Dalších sedm pak v sobotu, ve třetí – závěrečné etapě. Sledujte posádku Jan Černý – Pavel Kohout se Škodou Fabia S2000 na internetu a na týmovém facebooku www.facebook.com/cernyracing

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!