Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
27. 4. 2013 16:33 − 2925× − 2

Vítězná premiéra Fiesty WRC v Česku

Tomáš Kostka dokázal při svém prvním startu s Fiestou WRC zvítězit v Rally Lužické hory a obhájit tak loňské prvenství.

Dnes pokračovalo druhým dějistvím Timeseal Mistrovství České Republiky ve sprintrally, když se posádky vydaly vstříc Rally Lužické hory. Na programu bylo 70 ostrých kilometrů, které pořadatelé rozdělili do třech úseků, které se jely dvakrát, takže malá násobilka nám dá výsledný počet šesti rychlostních zkoušek. Lužické hory se staly místem české premiéry Fiesty WRC, nepočítáme-li start Prokopa na loňském Setkání mistrů, a za jejím volantem seděl Kostka, který by s tímto vozem měl absolvovat vybrané soutěže MS. Další premiéru připravil Sýkora, jenž vyměnil Lancer za Fabii S2000, aby si zvykal na "áčkové" auto ještě před tím, než se v jeho týmu objeví Fiesta R5.


Foto: Petr Ptáček

Svůj program ve sprintech započali na Lužických horách i Odložilík s Turečkem, kteří usedli do Xsary WRC, dalším kdo zahájil sezónu v okolí Hrádku byl i Kahle, který letos plánuje odjet pět sprintů. V rámci učení se na asfaltovém povrchu se v Lužických horách objevil i tovární pilot Škody Lappi. Tímto jsme téměř vyčerpali seznam nejvážnějších kandidátů na vítězství, avšak v případě problémů jezdců se silnějšími auty mohli do celkového pořadí výrazně promlouvat i Jakeš či Dohnal.

Soutěž měla netradiční formát, kdy byl zařazen servis po prvních dvou zkouškách a pak až před tou závěrečnou. Proto si pro potřeby našeho souhrnu rozdělíme soutěž na poloviny. Tu první vyhrál Kostka, když ani v jedné zkoušce nedal nikomu dalšímu šanci zajet nejrychlejší čas a byl tak v čele s náskokem osmnácti sekund na druhého Odložilíka. Se ztrátou čtvrt minuty na kroměřížského pilota se držel na třetí příčce Lappi, ktreý měl k dobru 8 sekund na Sýkoru, kterému se zjevně dařilo dobře se sžívat s Fabií S2000. Dalších 8 sekund za blovickým pilotem byl Jakeš, který byl nejrychlejším jezdcem s klasickým eNkem.


Foto: Petr Ptáček

V RZ4 si nejrychlejší čas připsal Lappi, který mocně ukrojil z náskoku Odložilíka. Zbylé zkoušky druhé poloviny soutěže však vyhrál opět Kostka a tak si museli Lappi s Odložilíkem svůj souboj rozhodnout bez zisků nejrychlejších časů. Vítězem soutěže se stal Kostka s náskokem 36 vteřin na druhého Lappiho, jenž právě na závěrečném testu udolal Odložilíkovu Xsaru WRC a porazil jej o tři sekundy. Za Odložilíkem dokončil Rally Lužické hory na čtvrté pozici Sýkora, který si po výpadku na Vrchovině připsal první letošní body. První pětici uzavíral Kahle, kterému k lepšímu umístění chybělo 25 sekund.

Pouhých 12 desetin chybělo na německého pilota Jakešovi, který se však s náskokem minuty a půl stal nejrychlejším jezdcem s autem třídy 3 v cíli. Necelou minutu a čtvrt za Jakešem dokončil Dohnal, jenž za svými zády udržel o 3,4 sekundy Plíhala, který s Octavií WRC ukazuje mnohem lepší výkony než loni. Za Plíhalem dorazilo do cíle další WRC, tentokráte Impreza pilotovaná Tomaštíkem, přičemž rozdíl mezi touto dvojicí byl 9,8 vteřiny. Posledním kdo se dostal do TOP 10 byl Malyszczycki, jenž spolu s Tomaštíkem profitoval z propadu Firly na poslední zkoušce.


Foto: Petr Ptáček

Oproti Vrchovině bylo nyní nutné nejrychlejší dvoukolky hledat mnohem níž ve výsledkové listině a prvním jménem, které jsme našli byl Rujbr, jenž se Cliem R3 zařadil mezi pravidelné aspiranty na čelní posty mezi dvoukolkami. Za ním následoval M. Vlček jenž o 13 vteřin porazil Koblihu. Za tím dokončil soutěž Vopatřil a páté místo ve 2WD vral Mika.

Rally Lužické hory
1.Tomáš KostkaFord Fiesta WRC41:03,9
2.Esapekka LappiŠkoda Fabia S2000+36,5
3.Roman OdložilíkCitroen Xsara WRC+39,5
4.Jan SýkoraŠkoda Fabia S2000+1:15,2
5.Mathias KahleŠkoda Octavia WRC+1:40,7
6.Miroslav JakešMitsubishi Lancer Evo IX+1:41,9
7.Jan DohnalPeugeon 207 S2000+2:55,8
8.Miroslav PlíhalŠkoda Octavia WRC+2:59,2
9.Jaromír TomaštíkSubaru Impreza WRC+3:09,0
10.Mariusz MalyszczyckiMitsubishi Lancer Evo IX+3:20,8

Kompletní výsledky Galaxy GRS Rally Lužické hory naleznete na eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 2
28. 4. 2013 14:42 Upraveno 14:43
0 0
Gratulace Tomášovi Kostkovi k vítěztví,Jendovi Sýkorovi ku pěknému umístění při seznamování s vozem,asi pěkné pretěkysmajlíksmajlíksmajlík
28. 4. 2013 17:16
0 0
Největší sport předvedl Lappi na RZ3, koukněte na onboard. Několik km před cílem je úzká uskákaná cesta s horizontem mezi ploty, to je masakr hadr.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!