29. 4. 2013 07:21 − 3114× − 0

Loňský vítěz Rallye Cupu začal vítězně i letošní sezónu

Třetí ročník Pewag Rally Orlické hory se stal kořistí posádky Štěpán Zabloudil – Martin Pecina.

Padesátka měřených kilometrů čekala v sobotu na soutěžáky přihlášené na třetí ročník Pewag Rally Orlické hory, první podnik Rallye Cupu. Po rychlostní zkoušce na Czech Ringu čekala na 55 přihlášených dvojic nejdelší zkouška dne – dvanáctikilometrová RZ Olešnice – Nová Ves. Ta ve spolupráci s novou, z velké části šotolinovou vložkou Domašín – Bačetín, tvořila ještě další dvě sekce.


Foto: Jan Merta

Letní počasí provázelo jak páteční seznamovací jízdy, tak podvečerní slavnostní představení posádek. V sobotu se sice obloha zatáhla, ale kromě pár kapek zůstala trať suchá. Soutěž v podhůří Orlických hor neskončila dobře např. pro Vaška s BMW M3, který na konci RZ3 urazil kolo. Ve stejné zkoušce odstoupili Kudrnáč, Vácha a Formánek. V další sekci vystavila stopku spojka Lancie Delta zahraniční posádce z dalekého severu, motor selhal domácímu Chalupnému a Favoritu smíšené posádky Látal – Blažkovská. Cíl neviděli ani Kutílek, Michálek, Hofman, Trunec či Poláci Wazynski a Kister.


Foto: Jan Merta

Nejlépe se s náročnou tratí poprala dvojice Zabloudil – Pecina. Se Subaru Impreza Sti předčili Hrobského s lancerem Evo IX o dvě vteřiny. Ten si ale k času musel ještě připsat dvacetisekundovou penalizaci. Třetí místo celkově i v rámci třídy A4 si z Opočna odvezl Ballek (Subaru Impreza), pod stupni vítězů dokončil Nešetřil s dalším Evo IX. Pátou pozici absolutně obsadili Zelenkovi, vítězové skupiny A3. Ti předčili další rodinnou posádku Fialů, kteří po chybě RZ2 doháněli ztrátu. Třetí místo se stalo kořístí Kupce, který o pouhé tři desetiny vteřiny pokořili bratrskou dvojice Čepelových. Pátý skončil Polák Woznik, kterému v pořadí pomohla penalizace Vlase. Sedmí dojeli Krestýnovi s Peugeotem 206.


Foto: Jan Merta

V soudobých vozidel do 1600 ccm startovala trojice posádek a rozdělila si poháry následovně: Plašil – Kameníček – Skrbek. Domácí vítěz třídy vybojovali i 9. pozici v absolutním pořadí. Nejslabší skupina patřila v Orlických horách posádce Mareš – Šmíd. S favoritem vyhráli skupinu a vynikající výkon vyšperkovala 6. příčka v celkových výsledcích soutěže. Dvojice Kovář – Preisler dojela s felicií druhá (12. místo abs.), "bednu" doplnil Urban (Škoda Favorit). Další příčky obsadili Shiel, Vlček a Ješetický.

Nové třídy pro letošní rok tvoří v Rallye Cupu skupiny L a P. V pravidelnosti vyhrálo dámské duo Vačkářová – Bulínová před pány Kotkem a Donátem. Mezi legendami, ve třídě určené pro historiky dle homologace, podle předpokladů vyhrál Majšajdr s BMW 2002Ti před Novákem se Škodou 1000MB.


Foto: Jan Merta

V H3 startovala pouze rodinná posádka Pavelků, v H6 zase dojeli jen dva závodníci, kde třídu opanoval Tůma. V H4 už to bylo napínavější a domácí posádka Rohlena – Gregor brali kromě prvenství ve skupině i obdivuhodnou 8. pozici absolutně. Druhou příčku obsadila dvojice Denk – Breník, třetí dojeli Kdér s Krausem (oba se Škodou 120S). Další jezdci dojeli v pořadí Krejčí, Urban a Bokůvka. V nejsilnější skupině historiků více posádek odpadlo než dojelo a na stupně vítězů vystoupali závodníci v pořadí: Kupec (Lancia Delta HF Intergrale), Hasil (VW Golf) a Janík (Lancia Delta HF Intergrale).


Foto: Jan Merta

Konečné výsledky Pewag Rally Orlické hory 2013
1.Zabloudil – PecinaSubaru Impreza STiA430:44,9
2.Hrobský – ŠtěpánMitsubishi Lancer Evo IXA4+21,7
3.Ballek – SyselSubaru Impreza WRXA4+45,4
4.Nešetřil – StředaMitsubishi Lancer Evo IXA4+1:04,5
5.Zelenka – ZelenkaŠkoda Fabia TdiA3+1:56,6
6.Mareš – ŠmídŠkoda FavoritA1+2:05,2
7.Fiala – FialaŠkoda Fabia TdiA3+2:11,6
8.Rohlena – GregorŠkoda 130 LRH4+2:29,4
9.Plašil – BártaHonda CRXA2+2:34,8
10.Kupec – PipekPeugeot 206 RCA3+2:35,5
16.Kupec – OndráčekLancia Delta HF IntegraleH5+3:10,8
22.Majšajdr – MalinaBMW 2002TiL+4:38,3
26.Tůma – ViktoraŠkoda FavoritH6+5:11,0
38.Pavelek – PavelekLada VAZ 2101H3+12:40,0

Detailní výsledky na ewrc-results.com. Dalším podnikem Rallye Cupu bude na začátku června Rallye Teplice.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!