Jakeš s Novákem ve vedení sprintového mistrovství

Po zimní Rally Vrchovina se seriál sprintových závodů přestěhoval na sever republiky do Hrádku nad Nisou.

- Mediasport team na Lužických Horách nejrychlejší mezi produkčními vozy
- Po dvou závodech M ČR ve sprintrally v pozicích lídrů Jakeš s Novákem
- sedmé pódiové umístění v hodnocení sprintů (z 22 startů) pro 23letého jezdce

Po zimní Rally Vrchovina se seriál sprintových závodů přestěhoval na sever republiky do Hrádku nad Nisou. Ani zde nebylo počasí příliš vlídné k početným příznivcům rally, kteří sledovali napínavou soutěž místy za mírného mrholení a občasné mlhy. V parádní startovní listině se kromě všech úspěšných posádek z úvodní soutěže představili také loňský mistr Tomáš Kostka, tovární jezdec týmu Škoda Esapekka Lappi či vítěz předloňského ročníku a několikanásobný mistr Německa Matthias Kahle. Jakeše s Novákem však zajímali především přímí konkurenti z domácího šampionátu. Loňský vicemistr Odložilík (Xsara WRC) a Sýkora (Fabia S2000), s nimiž Mirek bojoval v celkovém pořadí šampionátu před dvěma roky, měli výhodu výkonnějších vozů. Určitě se nesmělo zapomínat ani na Dohnala, Tomaštíka či soupeře ze Slavonic, Poláka Malyszczyckého a Kořístku, a řadu dalších kvalitních posádek.

Mirek Jakeš se vydal do okolí Lužických hor potřetí, přitom v živé paměti je ještě jeho výkon z roku 2011, kdy zde dokázal zajet druhé místo absolutně za Němce Kahlem a získat tak maximální počet bodů do tabulky mistrovství. Naopak Mirkův nový spolujezdec Jaroslav Novák startoval v Hrádku již poosmé, když premiérový start si odbyl před dlouhými třiceti lety v tehdejším týmu VÚGPT Gottwaldov ….

Jak probíhal úvod soutěže z pohledu posádky? „Původně jsme zvažovali uskutečnit ve čtvrtek nebo pátek nějaký kratší test, ať se rychleji dostaneme do tempa, jenže nastal problém se zajištěním vhodného úseku. Nakonec jsem se tedy rozjížděl až na první erzetě,“ říká Mirek. „Vzhledem k počasí jsme jako většina ostatních obuli na první dvě zkoušky přechodné intermedia, pouze Lappi dával slicky. Možná jsme taky mohli jít do slicků, na druhou stranu se jelo na takové „polovodě“ a všude, kde nebyly protikatovací zábrany, se vytahalo hodně bláta.“

Vstup do soutěže se Mirkovi s Jardou podařil na výbornou, když na úvodní zkoušce zajeli čtvrtý čas absolutně před Sýkorou i Kahlem. Na následujícím testu po menší chybě a drobném výletu mimo trať však Lancer z dílen litvínovského Václava Arazima klesl na šestou pozici. Pozitivním byl naopak velký náskok 40 sekund na Firlu, druhého v pořadí třídy produkčních vozů. Následoval servis, přezutí předních kol za nové (stále media). Tentokrát ale putovaly do kufru jako rezervní hned dvě pneumatiky, neboť vzpomínky na loňské odstoupení po dvojitém defektu měl Mirek ještě v živé paměti.

Druhý okruh tří zkoušek zajela posádka Mediasport teamu v konstantním tempu s dvěma šestými a jedním pátým časem na jednotlivých RZ. V hodnocení mistrovství ČR se Sýkora na druhém místě odpoutal od Jakeše na 17 sekund, přičemž se nabízela logická otázka, zda šlo s produkčním lancerem bojovat proti Sýkorově fabii. „Těžko říct, možná snad kdybychom zariskovali a obuli slicky,“ spekuloval Mirek po závodě. „Jeli jsme s Honzou sice oba media, lancer je však těžší a nám to tak „žralo“ gumy mnohem rychleji než jemu. Od poloviny vložek jsem cítil, že předek už nezatáčí tak, jak bych potřeboval. Navíc od letoška jedou produkční vozy ve sprintovém mistrovství 32milimetrový restriktor, což jednoduchým výpočtem ubírá cca 6 procent na výkonu motoru. No a ty chybějící koně jsou pochopitelně znát.“

Na poslední erzetě už se proto Mirek s Jardou rozhodli zbytečně neriskovat, neboť rozestupy před i za nimi nedávaly příliš velký prostor na změnu pořadí. „Dojížděli jsme starší pneumatiky, nebyl důvod zbytečně bláznit. Když jsme se později dověděli, že Kahle měl na poslední erzetě nějaké problémy, tak nás pochopitelně napadlo, že jsme mohli trochu zrychlit. Každopádně on nám body do mistrovství nebral,“ dodal Mirek.

Druhé místo z Vrchoviny a třetí z Hrádku v hodnocení mistrovství tak vynáší posádku Mirek Jakeš – Jarda Novák do pozice průběžných lídrů tabulky šampionátu České republiky. Radost v cíli samozřejmě nijak neskrýval ani šéf týmu Milan Pantálek .

“Spokojenost s úvodem sezony je naprosto maximální. Už na Vrchovině Mirek ukázal, že umí jet hlavou, nenechá se zbytečně vybláznit a i v těžkých podmínkách dokáže dovézt auto bez větších chyb až do cíle. Tady v Hrádku pak předvedl, kde je jeho síla. Náskok více než minuty a půl před konkurencí ve třídě 3 i relativně těsný odstup od Honzy Sýkory s výkonnější fabií je toho dostatečným důkazem,“ pochválil Milan Pantálek svého jezdce. K výběru pneumatik pak dodal: „V týmu se nás o tom radilo víc a každý přidal nějaký ten svůj rozum. Každopádně rozhodující slovo měl vždy Mirek. On je přece nakonec tím, kdo to auto řídí.“

Plány v týmu se po úspěšném vystoupení na Rally Lužické Hory nijak nemění. Jako první ze zbývajících šesti podniků sprintového mistrovství následuje už za dva týdny domácí Rallysprint Kopná. V rámci „velkého“ mistrovství pak má hlavní sponzor týmu, oční klinika GEMINI, eminentní zájem na účasti při Barum rally Zlín.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!