Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
2. 5. 2013 18:58 − 3029× − 0

Smolný víkend aneb technice neporučíš

Rally Lužické hory přinesla do Boček motorsportu dvojnásobné zklamání, když po technických problémech musely odstoupit obě posádky.

Jsou věci, kterým člověk neporučí a je jedno jedná-li se o intenzitu slunečních erupcí, počasí či technické problémy nejen u aut. Právě poslední jmenovaná věc stála za koncem obou posádek startujících s vozy připravovanými Boček motorsportem na uplynulé Galaxy GRS Rally Lužické hory. Bratři Bočkovi odjeli pouhou jednu rychlostní zkoušku, druhá posádka Horák-Fryč byla nucena ze soutěže odstoupit takžka na dohled cíle poslední zkoušky.

Za odstoupením Bočkových stála převodovka stále ještě novotou vonícího SEATu Leon, která se rozhodla, že nebude s posádkou spolupracovat. Více nám už přiblíží Jiří Boček: “Již od poloviny RZ se z převodové skříně ozývaly poněkud divné zvuky a auto nejelo tak, jak by mělo. Proto bylo naše rozhodnutí vyjet z RZ, abychom nemuseli čekat na průjezd všech vozidel, ze závodu odstoupit, abychom mohli zavolat doprovod.“ Za zmínku však stojí fakt, že i tak patřil posádce po RZ1 nejvyšší post ve třídě 11.

Vzhdlem k tomu, že auto ujelo v závodním tempu kolem 10 kilometrů, nedošlo ani k ziskuu nějakých výraznějších nových poznatků o jeho chování a výkonosti. “Naše poznatky jsou víceméně jako před startem Lužiček. Jedna RZ je opravdu málo na to, abychom mohli vozidlo nějak hodnotit, doplnil Jiří Boček a pokračuje: “Auto vypadá nadějně, dá se srovnávat s konkurencí, i když po jedné RZ asi není co srovnávat. Přesto jsme byli s dosaženým časem na jediné odjeté RZ spokojeni.“

Otázka dalšího startu se může zdát být zodpovězená díky před pár dny zveřejněnému seznamu přihlášených na populární Kopnou, ale skutečnost již tak jistá není. “Z výše napsaného tedy jasně vyplývá, že na Kopné bychom startovali velice rádi. Ale v současné době to celé nezáleží pouze na nás. Času do startu dalšího sprintu není mnoho, ale přesto věříme, že všechno stihneme,“ uzavřel Jiří Boček

Druhou posádkou startující s autem od Boček motorsportu byla dvojice Libor Horák – Ivan Fryč, která usedla do kokpitu „Boženy“, tedy Octavie, která se přes vlažný vstup do soutěže postupně propracovala na stříbrný post ve třídě. K začátku soutěže se vrací Libor Horák: “Trošičku nás před startem trápila předpověď počasí, nikdy jsme totiž nejeli na mokrých závodních pneumatikách. Na první RZ se to podepsalo na dost špatném zajetém čase, vůbec jsem nevěděl co si můžu k pneumatikám dovolit.“

Avšak poté již začala dvojice Horák-Fryč zrychlovat a v RZ5 předstihla dosud druhého Dawsona. “Postupně jsme zrychlovali a spokojení jsme byli v podstatě až ve druhých průjezdech. Perfektní práci odvedl také můj spolujezdec Ivan Fryč, protože co všechno on v té husté mlze na vytočenou pětku viděl, to bylo neuvěřitelné. Já jel vlastně naslepo…, zhodnotil další průběh soutěže Libor Horák a vyzdvihl výkon svého spolujezdce.

Avšak přízeň paní Štěstěny bývá vrtkavá, což poznala i dvojice s Octavií Tdi, když přišlo odstoupení v úplném závěru Rally Lužické hory. “Dařilo se nám tlačit na Karla Dawsona a v průběhu poslední RZ jsem už málem nemyslel na nic jiného, než kde udělám doma místo na další pohár:-)“ přiblížil Libor Horák co se honí jezdci hlavou v závěrečné RZ. “Náskok byl dostatečný, nikam jsme se nehnali, přesto se zhruba 2km před cílem ozvala při přeřazení drobná rána a bylo vymalováno. Nevydržel unašeč poloosy a nešlo dál pokračovat.

Na rozdíl od bratrů Bočkových si fanoušci budou muset na další start dvojice Horák-Fryč počkat o trochu déle, když dalším startem budou až Krkonoše. “Naším dalším startem budou až moje oblíbené Krkonoše – škoda že se stěhují kousek jinam, Kopnou z časových důvodů vynecháme,“ přiblížil Libor Horák své další plány pro nejbližší soutěže a ohlédnutí za za právě zakončenou soutěží zakončil slovy: “Nesmím zapomenout poděkovat sponzorům za podporu, především společnosti IT assistance a také klukům z Boček motorsport za perfektní zázemí a přípravu auta. Doufám že jsme moc nezklamali početnou bandu našich "Diesel ultras fans":-) a můžu jim slíbit, že v Krkonoších jim ty medaile přivezeme!“

Úplným závěrem ještě doplňme odkazy pro ty, kdo by se chtěli o jednotlivých jezdcích dozvědět něco více. V případě posádky bratrů Bočkových to jsou webové stránky www.bocek-motorsport.cz či facebook stránka týmu. Libora Horáka naleznete na webové adrese www.libor-horak.cz či na této facebookové stránce.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!