Vlastimil Resl - eWRC.cz
2. 5. 2013 19:19 − 3241× − 0

„Mašinky“ vstoupily do sezóny skvěle

Vynikající vstup do letošní sezóny za sebou mají Miroslav Plíhal a Jiří Stross.

Vynikající vstup do letošní sezóny za sebou mají Miroslav Plíhal a Jiří Stross. Posádka octavie WRC v barvách Království železnic nejdříve na „zimní“ Vrchovině vybojovala své nejlepší umístění kariéry – čtvrté místo absolutně. Uplynulou sobotu pak na Lužických horách přidala dalších dvanáct mistrovských bodů a ve sprinterské klasifikaci tak drží místo těsně za pódiem.

První svezení v octavii WRC od loňského Setkání mistrů v Sosnové měl Mirek zažít na Testovací RZ Žiželice. „Auto v krásném počasí polepily naše dvě drahé polovičky a nasadil jsem kameru a nový interkom. Cestou ke startu vložky jsme hodlali vyzkoušet nové brzdy a kotouče. Vtom jsme zjistili, že nefouká turbo. Jelikož bylo úplně nové, tým nepředpokládal jeho poruchu a náhradní sebou neměl. Tím pro nás celá akce skončila hned v úvodu,“ vybral si smůlu hned začátkem motoristické sezóny litoměřický pilot.

Mnohem lépe se mu však dařilo na Rally Vrchovina, přestože ani před ní neabsolvoval žádné testovací kilometry. Soutěž navíc provázelo zimní počasí, na mnoha místech trati zůstával sníh a led a několik posádek před startem raději odjelo domů. „Já o rezignaci neuvažoval ani chvíli. Kdo se bojí, nesmí do lesa. Soutěže kdysi bývaly vytrvalostními závody a jezdilo se na nejrůznějších površích. Podmínky ostatně byly pro všechny stejné a auto se uřídit dalo. Na radu Pepy Petáka jsme se rozhodli jet jako čepičkáři. Prostě držet si své tempo, vyvarovat se chyb, neustlat si nikde ve škarpě a výsledek se dostaví. Díky opatrné jízdě se nám krizové situace skutečně vyvarovaly a zažili jsme takové malé Monte,“ netají se spokojeností „Plihy“, který čtvrtým místem o dvě příčky vylepšil své nejlepší umístění dosavadní kariéry z loňského Vsetína.

Neméně dobře si litoměřicko-budyňské duo počínalo v Lužických horách. „Počasí opět nebylo nic moc, ale já si na jednu stranu déšť přál. Loni v Jeseníkách se nám v něm totiž dařilo. Nakonec sice pršelo, ovšem nikoliv vydatně a pravidelně. Voda na trati nikde nestála a vedle vlhkých míst bylo i dost suchých. Obuli jsme proto media. Chtěli jsme trochu tahat. Nakonec jsme však celou soutěž odjeli v konstantním tempu. Nikde jsme neztráceli a zároveň nikde výrazně nezabodovali. S výsledkem v dané konkurenci jsme každopádně velmi spokojeni,“ vrací se ke druhému sprintu sezóny pilot, jenž obsadil osmé místo absolutně a páté do klasifikace MČR. Za zmínku jistě stojí i stříbro ve třídě 13 a juniorské klasifikaci.

Stejně jako loni, i v této sezóně je prioritou propagovat největší modelovou železnici v České republice – Království železnic. „Design doznal určitých změn. Polovina auta je nyní ve stylu letního dne, druhá zimní noci. Aktuálně byla dokončena Praha, takže všichni příznivci vláčků si jistě přijdou na své,“ zve Miroslav Plíhal čtenáře pokochat se pohledem na devětset metrů čtverečních velký model, nacházející se na pražském Smíchově hned vedle kina Cinestar.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!