Jan Sýkora: „Chceme si zvykat na áčkovou techniku“

Vydařenou premiéru s fabií S2000 absolvovali na Galaxy GRS Rally Lužické hory Jan Sýkora a Martina Škardová.

Vydařenou premiéru s fabií S2000 absolvovali na Galaxy GRS Rally Lužické hory Jan Sýkora a Martina Škardová. Jejich hlavní prioritou je zvykat si na áčkovou techniku před přestupem do fiesty R5. Čtvrté místo absolutně a druhé do klasifikace sprintrally je každopádně velmi příjemným bonusem.

Honza s fabií před odjezdem do Lužických hor absolvoval pouze několik seznamovacích kilometrů po loňském závěrečném vsetínském podniku. Druhému sprintu této sezóny proto pochopitelně předcházel test. „Díky Honzovi Dohnalovi, který se s námi podělil o svůj testovací prostor, jsme ve čtvrtek absolvovali čtyřicet kilometrů v Březovicích. Tamní úsek je uskákaný a nabízí poměrně rychlé zatáčky na srdce. V pátek jsme najezdili dalších patnáct kilometrů na Frýdlantsku, kde jsme si zkoušeli trať s odbočkou na brzdy," říká populární Syky a přidává důvody, které jej vedly ke změně techniky: "Ještě pořád máme doma naše mitsubishi. Na fabii jsme vsadili především kvůli zvykání si na áčkové auto před přestupem do fiesty, abychom se připravili na určité změny v jízdním stylu i rozpisu."

Zatímco oba testy se uskutečnily za slunečného počasí na suchu, v době soutěže vedle ochlazení přišly i dešťové přeháňky. „Jet s fabií na proměnlivém povrchu bylo pro nás další neznámou. Velké rezervy, které máme na brzdách, šly za daných podmínek zmenšovat hodně pomalu. Jak je o fabii známo, funguje perfektně podvozkově. Některá místa, která se s mitsubishi nedala projet naplno, bylo nutné vzhledem k absenci turba držet," vzpomíná Honza na severočeskou soutěž.

"V oblasti podvozku je mezi klasickým enkem a áčkem obrovský rozdíl. Náš lancer je ale někde mezi nimi. Máme nejnovější specifikaci tlumičů a nápravy pro R4. Největší rozdíl tak vidím v brzdných váhách auta a zdvihu tlumičů. Fabie je v některých místech obratnější a klidnější, lancer zase něco dohání turbem. Při jízdě na hraně s mitsubishi člověk zažije více negativního nadechnutí. Na druhou stranu jsme, vyjma několika míst, s fabií hranu ještě nejeli, takže zase úplně objektivně to posoudit nemohu. Za daných podmínek bychom s lancerem možná byli o chloupek rychlejší,“ porovnává Syky oba špičkové speciály.

Martina na rozdíl od Honzy už svezení ve voze specifikace Super 2000 zažila – v roce 2010 v Příbrami navigovala v Peugeotu 207 S2000 Jana Dohnala, loni absolvovala test s týmem Škoda Motorsport vedle Jana Kopeckého na Českokrumlovsku. „Největší změny oproti lanceru jsem vnímala, stejně jako Honza, v podvozku. V určitých pasážích jsem si pak musela hlídat čtení, abych nebyla pozadu. Raději než proměnlivé počasí bychom sice uvítali regulérní déšť, ale vyjma dvou výletů mimo trať na druhé erzetě jsme podávali vyrovnané výkony a se čtvrtým místem absolutně a druhým do klasifikace sprintů jsme spokojeni. Na Kopnou jsme uvažovali, zdali přece jen nestartovat s naším lancerem. Nakonec se ale těšíme na další svezení s fabií,“ přidává své dojmy Martina Škardová, která tím zároveň absolvovala první závod po loňském vážném zranění.

Foto: Marek Sekáč

Komentářů celkem: 3
6. 5. 2013 18:501
0 0
Nemohl by mi někdo osvětlit, co myslel Sýkora v této větě: "Při jízdě na hraně s mitsubishi člověk zažije více negativního nadechnutí." tím "negativním nadechnutím"?
6. 5. 2013 18:542
0 0
Přeji Jendovi a Martině pěkné svezení a supr výsledeksmajlíksmajlíksmajlík
6. 5. 2013 18:573 Upraveno 18:58
0 0
:Pepino: Řekl bych že je Fabia v omezovači jistější a člověk není tak "napruženej" jesi to vyjde...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!