7. 5. 2013 10:48 − 7679× − 86

K vyjádření prezidenta Zemana o zákazu rally

Prezident Miloš Zeman v klipu uveřejněném na serveru iDnes.cz komentoval situaci v rally.

Prezident Miloš Zeman v klipu uveřejněném na serveru iDnes.cz komentoval situaci v rally. Domnívám se, že je zapotřebí ji uvést na pravou míru. Prezident prohlásil: „Je to sportovní odvětví, které vede k mnoha smrtelným úrazům jak řidičů, tak diváků. A co hůře: vede k tomu, že televizní diváci těchto přenosů nabudou přesvědčení, že i oni jsou mistři světa a že když sednou za volant, mohou jezdit stejně tak, jako se jezdí v rallye. Proto se domnívám, i když je to nepopulární, že by u nás měly být zakázány, nebo alespoň omezeny ty sporty, které vedou k množství smrtelných úrazů, k tomu, že desítky mladých lidí v přímém i nepřímém důsledku jejich konání zemřou a zmaří svůj život.“

Zřejmě nemá smysl polemizovat s názorem člověka, který s těží zvládne pomalou chůzi po schodech, jehož reakční čas se počítá v minutách a za volantem by byl nebezpečný sobě i svému okolí. Systém, nebo spíše ne systém bezpečnosti provozu na našich silnicích se mnoho let potácí od nikud nikam a optimální řidič je ten, který neumí řídit a jede pomalu a ještě pomaleji, prostě takový pán v klobouku. Největší hřích už není zavinění dopravní nehody, ale překročení rychlosti na přehledném úseku, kde se dobře měří. Výuka nových řidičů je především teoretická a jakékoliv jejich zdokonalování je v Čechách tabu. To, že rally vděčíme za vývoj mnoha bezpečnostních prvků v automobilech i jejich technický vývoj, dnes nikdo nechce slyšet.

Ale z jiného pohledu. Pan Zeman ve svém duchaplném projevu zmínil tři důvody, které by podle něho měly ospravedlnit zákaz rally v Čechách. První byl bezpečnost řidiče. Z toho vyplývá, že náš pan prezident ani neví, že při rally jsou v autě dva, tedy posádka, natož aby znal podrobnosti o bezpečnostních prvcích ve vozidlech schválených pro rally. Druhým důvodem byla bezpečnost diváků. Stavět na pár nešťastných nehodách diváků, kteří třeba vstoupili do zakázaného prostoru? S touto logikou už může zakázat jezdit vlaky, které každoročně usmrtí řádově více osob, které vstoupí na trať. Třetí Zemanův důvod, že rally je špatný příklad pro ostatní řidiče je z jeho strany drzost a výsměch inteligenci národa. Prezident, který veřejně kouří a chlubí se svoji náklonností k alkoholu chce zakazovat rally a přispět k bezpečnosti na našich silnicích? Alkohol, který ročně zabije stovky lidí na cestách, ale i mimo ně je podle Zemana dobrým příkladem? A kouření, které má na svědomí tisíce životů?

Zákazem rally v Čechách by jsme se stali asi evropskou kuriozitou. Na druhou stranu, jedu kuriozitu už máme, pana prezidenta Zemana.

Karel Pohner
ředitel autodromu CzechRing

Komentářů celkem: 86
9. 5. 2013 07:57
0 0
U mně opět pro pana Schovánka smajlík
9. 5. 2013 11:03
0 0
Ano s Pavlem se musí jen souhlasit.Akorát zapoměl zmínit,že celá sportovní autorita FAS a SR nijak tenhle sport nebránila a mlčela v momentě,kdy to bylo nutný a mělo to smysl.Dneska jakékoli rozumný vysvětlování nepadá na úrodnou půdu,protože názor široký veřejnosti je ovliněnej bulvárem.Což je vidět i na vyjádření hlavy pomazaný z hradu.A k takovýmu zcestnýmu a populistickýmu názoru není třeba jakejkoli komentář!
9. 5. 2013 11:26
0 0
Navíc Autoklub opět skoro nereagoval ani teď a pokud se jejich delegaci vůbec podaří na Hrad vůbec proniknout, tak výsledkem jednání bude neslaný-nemastný prohlášení, jak mu to vysvětlili, že to pochopil, ale že na svým vyjádření nemá co měnit, protože mrtví tady jsou. Spíš si ale myslím, že pan Popelníček nebude riskovat společnou fotku s panem Druhým v Sazce za Hušákem a tudíž bude reakce Autoklubu opět nulová, jako v zimě smajlík
9. 5. 2013 14:05
0 0
Nechtěl jsem reagovat, ale napadlo mě, jak by asi informovali média, když by letos na Barumku dorazil Jean Todt. smajlík
9. 5. 2013 15:35
0 0
Zeman dělá opravdu jen to, co dělal celou volební kampaň. Kydnout hnůj a pak se za to omluvit. On je z obliga, přece se omluvil ... ale smrad tu zůstane.
12. 5. 2013 14:36
0 0
Prosím Vás všechny, ho..do, které je při výkonu své státnické funkce, navíc před objektivy kamer a tím i před celým světem ožralé, že nemůže ani chodit, chce někomu něco zakazovat a hodnotit bezpečnost? Pro něj je nebezpečné i stát více než 0,5m od zdi.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!