Redakce - eWRC.cz
9. 5. 2013 15:30 − 3114× − 19

Reakce Pavla Kohouta na výrok prezidenta Zemana

Pavel Kohout – předseda Asociace Jezdců Rally reaguje v rozhovoru na výroky prezidenta Zemana o zrušení rally.

Určitě se najdou tací, kteří nás budou peskovat za to, že dáváme odkaz na "bulvár" a ženeme jim "ovce" do jejich stáda, ale my považujeme rozhovor Pavla Kohouta – předsedy výkonného výboru Asociace jezdců rally va webu iSport.cz za tak zásadní, že vás na něj chceme upozornit zde na ewrc. Kdo chce, dočtěte si jej na iSportu. To už necháme na vás a vaší inteligenci, ve kterou bezmezně doufáme a za ovce vás určitě nepovažujeme. Kdo by měl pocit, že bude návštěvou stránek iSport poškozen, toho varujeme, aby to nedělal a případně jen v doprovodu jiné osoby. Zaručujeme, že odstavce uvedené zde na eWRC jej nepoškodí a několikrát jsme si je pečlivě přečetli…

Co říkáte na prohlášení prezidenta Miloše Zemana o omezení či zrušení rally v ČR?

„Zpočátku se mi ani nechtělo věřit, že to pan prezident řekl. Nečekal jsem, že se nechá takto zmanipulovat médii a mrzí mě, že i on využil tohoto tématu ke sbírání pozitivních bodů u veřejnosti. Částečnou omluvou může být snad jen to, že toho o rallye ví jen velmi málo a nemá k tomuto sportu žádný vztah. Je ale potom otázkou, jestli by nebylo lepší se k této problematice nevyjadřovat. Rallye není nějaká zábava milionářů, je to celosvětově populární sport s dlouhou historií, který se nemalou měrou podílí na technickém vývoji. Navíc je potřeba si uvědomit, že omezení tohoto sportu by přineslo existenční problémy stovkám lidí, které tento sport zaměstnává. Nemluvíme tady o nějakém koníčku, ale o plnohodnotném sportovním odvětví.“.

Překvapilo vás to?

„Překvapilo. Bohužel to dokazuje, jak byla loňská mediální masáž proti rallye účinná. Zarazil mě také prezidentův výrok o tom, že televizní diváci sledující záznamy z rallye nabudou přesvědčení, že jsou mistry světa, a když sednou za volant, mohou jezdit stejně tak jako se jezdí v rallye. Televizní diváci dnes mají díky satelitním přenosům možnost sledovat záznamy ze soutěží z celého světa. Pokud je to skutečně takové riziko, pak bude třeba zrušit tento sport celosvětově a raději zrušme i závody na okruhu, závody tahačů a motocyklů. Tohle je skutečně absurdní a velmi nešťastný výrok, který navíc předpokládá, že jsou všichni televizní diváci duševně zaostalí.“

Jaké je vaše stanovisko k tomu?

„Věřím, že se částečně jedná o nedorozumění, které se dá vysvětlit při společném jednání. Pan prezident by naopak mohl intervenovat a pomoci pořadatelům, aby mohli soutěže pořádat na dosud nepřístupných místech a co nejvíce se vyhnout obydleným oblastem. V České republice je tolik krásných cest, na které se pořadatelé nedostanou, někdy pouze kvůli chybějícímu razítku. Dále by mohl výchovně působit na občany a případně tlačit na změnu legislativy, která by pomohla pořadatelům, kteří se často potýkají s neukázněnými diváky. Soutěže v České republice mají dalekosáhlou tradici a přilákají statisíce diváků. Na žádném sportu jsem nikdy neviděl tolik diváků jako např. na Barum rallye Uvažovat o zrušení sportu je naprostý nesmysl.“

Předseda Svazu rally Pavel Schovánek řekl, že kdyby všichni udělali pro bezpečnost to co rally, tak by se nebál i o jiné lidské činnosti. S tím, jaké kroky byly letos učiněny, souhlasíte s ním?

„Měl jsem možnost zúčastnit se celé řady zahraničních soutěží. Nikde nejsou soutěže tak kvalitně zabezpečené jako u nás. V České republice se již dlouhá léta dělá bezpečnost nad rámec standardů daných FIA a naši lidé jsou dokonce zváni, aby zabezpečili zahraniční závody nebo pomohli svými zkušenostmi. Co je to ale všechno platné, když si divák stoupne do řádně označeného zakázaného prostoru a neuposlechne výzev pořadatele? Může za to skutečně rallye? Budeme také uvažovat o zrušení dálnic, když po nich začnou lidé volně pobíhat a dojde k úmrtím? Je to otázka osobní odpovědnosti, selského rozumu a také ohleduplnosti.“

Nemrzí vás o to víc, že i přesto převládá takový názor u prezidenta republiky?

„Pana prezidenta považuji za velmi inteligentního člověka, a proto věřím, že svůj názor změní. Je ale potřeba, aby začal naslouchat. Ve svém projevu hovořil o tom, že nechce spojovat dopravně bezpečnostní programy s rallye. Já si naopak myslím, že BESIP by měl spolupracovat právě s jezdci rallye. Tito jezdci stráví na silnicích tisíce a tisíce kilometrů v běžném provozu a patří k nejlepším řidičům. To je nepochybný fakt a právě špičkoví jezdci rallye můžou pozitivně působit na veřejnost. Kdo jiný ví lépe, jak důležité jsou vhodné pneumatiky, jak je důležité přizpůsobit rychlost podmínkám na vozovce atd. Ano, na uzavřených tratích hledají hranice svých vozů a jezdí v extrémních rychlostech, v běžném provozu jsou to však velmi zodpovědní řidiči.“

Celý rozhovor Ivo Pospíšila a Pavla Kohouta najdete na iSport.cz

Komentářů celkem: 19
9. 5. 2013 15:421
0 0
Pavel Kohout výtečně!smajlík
Ono tím sledováním závodů se řidiči můžou "naučit", jak řešit krizové situace. Na všechno, pane prezidente, existuje více pohledů, než jen ten Váš!!!
9. 5. 2013 15:442
0 0
Pane Kohout, souhlasím s Vámi, krom této věty: „Pana prezidenta považuji za velmi inteligentního člověka,
9. 5. 2013 16:083
0 0
A to já zase jó. I když není "mým" prezidentem a skoro ve všem s ním nesouhlasím, nemyslím si, že by to byl úplný idiot.
Jinak k samotné reakci, není co dodat, Pavel to zvládl skvěle. A dodatečně musím pochválit i pana Schovánka, lepšího bych si v jeho funkci těžko představovalsmajlíksmajlík
9. 5. 2013 16:144
0 0
minis007 taky jsem se u této věty zastavil.. Pan Kohout asi myslel dobu, kdy je pan prezident střízlivý
9. 5. 2013 16:405
0 0
Moudré, slušné a věcné názory Pavla Kohouta! No a pokud někomu v takovém článku chybí urážky a hrubosti, doplní si je sám v diskuzi.
9. 5. 2013 17:026
0 0
Já nemůžu jinak než souhlasit s Pavlem, vyjádření Zemana je děs děsů, zakážeme lidem jezdit autem, na cestách je víc mrtvých každý den skoro než při Rally, takové názory jak má Zeman jsou proti rozumu.
9. 5. 2013 17:357
0 0
Děkuji "Redakci", že si mě vzpomněla hned v první větě (vlastně v celém) perexu smajlík a vítám, že rozšířila i počet citovaných odstavcůsmajlík Mám taky dotaz: bude Pavel součástí delegace vyslané Autoklubem na Hrad? Bude se o to Asociace snažit?
9. 5. 2013 18:258 Upraveno 18:31
0 0
Ono většina veřejnosti si bohužel neuvědomuje, že naopak fanoušci rally jsou poučení motoristé, kteří ví, že závody do provozu nepatří a často se i snaží v řízení zdokonalovat. Zkrátka se nerozlišuje sport a tzv. piráti silnic. Pro veřejnost to jsou prostě "ti, co jezdí rychle v autech" a většinou si to spojí právě s těmi magory na silnicích, které denně potkávají. Za jakoukoliv osvětu v tomto směru jsem velmi vděčný.
Jestli se tím někdo inspiruje k pirátské jízdě, tak to jsou mentálně zaostalí lidé a když už, tak se spíš budou insirovat ve hrách jako NFS nebo filmech typu Rychle a zběsile. A i tam je ten vliv dost pochybný. Představa, že když někdo bude hrát střílečky a pak začne zabíjet lidi i v reálu, je naprosto zcestná.
9. 5. 2013 18:309
0 0
Původně napsal minis007
Pane Kohout, souhlasím s Vámi, krom této věty: „Pana prezidenta považuji za velmi inteligentního člověka,

Já bych spíš řekl, že pan prezident hlavně sám sebe považuje za inteligentního člověka. Zřejmě z televizních přenosů, kde vystupovali inteligentní lidé nabyl dojmu, že je taky mistr světa a odborník na nejrůznější témata... Podařilo se mu naprosto převrátit smysl slova bonmot, kdy z dobrého slova udělal většinou urážku, sprosťárnu a buranství vydává za lidovost. Koho překvapil prezidentův výrok o rallye, měl by podrobit kritičtějšímu zkoumání i jeho další libovolné výroky, které sice na první pohled vypadají efektně a přesně zabrnkají na strunu cílové skupiny posluchačů, ale valného významu nemají, tedy dle mého soudu.
9. 5. 2013 18:4710
0 0
Je až neuvěřitelné, co dokáže jedna TV stanice, kde neni ani jeden sporťák který by rozuměl, nebo alespoň fandil motoristickému sportu všeobecně. I formule mají pouze pro kšeft a při sledování si většina (alespoň mých známých) vypne zvuk, nebo pustí jinou stanici kde to vysílají, protože ty kydy co znich lezou už nejsou ani k smíchu . Myslím že právě tato stanice má celý humbuk kolem rally na svědomí. Z motorsportu je zajímá pouze když tam je havárie. Bulvár už snad ani nejsou ale Blivár, nevím?
Tož tak.smajlík
9. 5. 2013 18:5611
0 0
Původně napsal martin.blader
Ono většina veřejnosti si bohužel neuvědomuje, že naopak fanoušci rally jsou poučení motoristé, kteří ví, že závody do provozu nepatří a často se i snaží v řízení zdokonalovat. Zkrátka se nerozlišuje sport a tzv. piráti silnic...
Bohužel tomu tak není.. Nebudu konkrétně jmenovat, o koho se jedná, ale třeba loni při valašce nás při přejezdu na RZ přejdela nejmenovaná skupina ve dvou autech na plné, před zatáčkou, za kterou nejde absolutně vidět, v obci a 50 nejeli.. ale na ty platí Tebou zmíněná věta o mentálně zaostalých lidech..
9. 5. 2013 19:0412
0 0
Samozřejmě, ti se najdou všude. Spíš mi šlo o to, že zkratkovitá představa o tom, že ti blázni na silnicích jsou rally fanoušci, je zcela mimo.
9. 5. 2013 19:1013
0 0
Palec nahoru Pavlovismajlík! Narozdíl od pana všeznalého prezidenta naznačil řešení....smajlík
9. 5. 2013 20:5814
0 0
Soudruh Zeman se svymi populistickymi proslovy smetl vsechny sve soupere o prezidentske kreslo. Dobre vi, co marict, aby to mezi "luzou " zabralo. Nastesti na mezinarodni urovni ma jine soupere a tady mu to nevychazi. Presto se mame na co tesit, bude to jeste sranda......
9. 5. 2013 23:1415
0 0
Původně napsal Novej
Děkuji "Redakci", že si mě vzpomněla hned v první větě (vlastně v celém) perexu a vítám, že rozšířila i počet citovaných odstavců Mám taky dotaz: bude Pavel součástí delegace vyslané Autoklubem na Hrad? Bude se o to Asociace snažit?


Jsi na omylu, perex je o Rostíkovi:D
10. 5. 2013 07:2816
0 0
Občan Zeman má jistě právo na nějaký názor. Musí si ale dát pozor, jestli je dobře, říkat některé názory nahlas, ono se totiž stává, že čím víc někdo nahlas plácá nesmyly, tím víc lidí ho začne považovat za blba. Měl by zrušit včelařům jejich koníčka, ještě jsem totiž neviděl okolo žádného včelína natažené mlíko s cedulkou "POZOR VČELÍ JED JE ŽIVOTU NEBEZPEČNÝ".smajlík
10. 5. 2013 15:4017
0 0
No dneska nám náš president ukázal jak to je ... smajlík Narvaný jak žolik u korunovačních klenot... To on plácal i o rally v takovém stavu ... smajlík tak na zdraví a zítra na Kopné hlavně bezpečně přátelé smajlík
11. 5. 2013 00:5218
0 0
Jestli se "pan prezident" vyjadřuje stejně kompetentně i k jiným tematům, kde jde daleko o víc, tak to se máme na co těšit. Je dobře, že si k tematu zjistí potřebná fakta a pak se s rozvahou a nezaujatostí hodnou hlavy státy k tématu vyjádří........ Jeden zlegalizuje amnestií podvodníky, druhý je zase fundovaný se ke všemu vyjadřovat - no to máme v čele zase elitu národa....smajlíksmajlík
12. 5. 2013 09:2119 Upraveno 09:28
0 0
Týden jsem byl mimo civilizaci na pomezí Polska a Běloruska. Požitky civilizace jsem neměl k dispozici a co jiného číst jako první, než eWERC. Varovný vykřičník mne zaujal hned. Redakci smajlík za první odstavec. Ožralovi z hradu smajlík za obsah a Pavlovi Kohoutovi smajlíksmajlík za komentář. Co se to tady děje???? Nahlédnul jsem do bulváru a náramně jsem se pobavil. smajlíksmajlíksmajlík dneska večer asi taky chytím virózu v hospodě smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!