9. 5. 2013 22:23 − 2679× − 0

Oregon Trail Rally – komentář

Americký šampionát v rally o prvním květnovém víkendu zavítal do Oregonu, kde se odehrál třetí podnik letošního kalendáře.

Americký šampionát v rally o prvním květnovém víkendu zavítal do Oregonu, kde se odehrál třetí podnik letošního kalendáře, který měl být zároveň druhou letošní šotolinou. Poté, co předešlou 100 Acre Wood Rally zasypal sníh a stala se tak vlastně druhou zimní soutěží, první opravdová šotolina byla na programu až nyní. Startovní listina této rally navíc nabízela nejednu pěknou atrakci. Tou největší se bezesporu stal start speciálu kategorie WRC, které běžně v USA k vidění nejsou. Nyní si jeden takový klenot pořídil do svých garáží Kanaďan Antoine L’Estage a rozhodl se s ním absolvovat všechny zbylé podniky seriálu Spojených států. Tamní diváci tak dostali jedinečnou příležitost vidět v akci Mitsubishi Lancer WRC05.

S Fordem Fiesta i nadále pokračuje Ken Block, tento vůz pro domácí mistrovství má však s WRC, které vodí po světových kolbištích, pramálo společného. Úvod roku Blockovi vůbec nevyšel, technické problémy vystřídaly jezdecké chyby a známý showman tak zatím na pořádný výsledek čeká. Dva starty a dva povedené výsledky, taková je zatím bilance zástupce Subaru USA Davida Higginse, který s Imprezou nejprve těsně prohrál duel s L’Estagem ve Sno*Driftu a pak jasně opanoval 100 Acre Wood. Startovní listina čítající přes 70 dvojic kromě jiných skýtala ještě jedno zajímavé jméno, a sice Indonésan Rifata Sungkara za volantem Mitsubishi Lancer EVO X kategorie Open.

Soutěž měla na programu celkem sedmnáct rychlostních zkoušek a byla rozdělena hned do třech etap. Ta první, nejkratší se odehrála v pátek a všechny čtyři testy se odjely na závodišti v Portlandu. Debutant za volantem Lanceru WRC05 si hned během prvních ostrých kilometrů prožil velké trápení, když správně nefungovala elektronika a vůz jel pouze na přejezdový režim. Nakonec se ale s porouchaným Mitsubishi do cíle první etapy dokodrcal, a rovnou na pěkném druhém místě. Cíl pro další dva dny byl jasný, pokusit se smazat vzniklé manko 38,4 sekundy. Block vyhrál RZ 2 a dotáhnul se za od počátku vedoucího Higginse. V druhé části dne jej ale potkal defekt a tak šel do sobotní části až jako čtvrtý s odstupem 48,6 vteřiny.

V sobotu ráno zaznamenala pestrobarevná Fiesta nejrychlejší čas a vyhoupla se tím na bronzový stupínek. Ovšem to by nebyl Block, aby jej nepotkal další problém, tentokrát v podobě urvané poloosy a ztráty výkonu motoru. Otěže ve vyhrávání zkoušek přebral L’Estage a nepatrně se přiblížil vedoucímu Higginsovi. V devátém testu ale Kanaďan svou snahu trochu přehnal, spadl ze srázu a o strom svůj nový speciál zdemoloval. Naštěstí se jemu a jeho spolujezdkyni nic nestalo, ale podruhé v řadě domů odjížděli s nulou a tentokrát i s kupou šrotu. Na druhé místo se díky tomu dostal Block, který odpoledne narazil do stejného kamene jako Higgins. Vedoucí muž si pak stěžoval na zkřivené řízení, ale z jeho dominance to nic neubralo. Do poslední etapy šel Brit s náskokem skoro tří minut na Blocka.

V neděli se strhnul pěkný souboj o třetí místo, ve kterém přebral tuto příčku Davidu Sterckxovi Rifat Sungkar. To se stalo na druhém testu, ale hned záhy Indonésan chyboval a poškodil pravou stranu svého Lanceru. Navíc jej v jednom testu ještě zbrzdil pomalejší soupeř, nicméně Sterckx nabídnuté šance nevyužil a Sungkar se mohl radovat z bronzu. Vítězství v kategorii dvoukolek pro sebe jednoznačným způsobem ukořistil Australan Brendan Reeves za volantem Fordu Fiesta R2. Andrew Comrie-Picard na něho neměl a navíc v úplně poslední zkoušce kvůli poruše motoru svého Sciona vypadnul z top ten. Nedělní etapu zvládnul zcela nejrychleji Block, který vyhrál všech pět zkoušek. Ze své ztráty ale umazal jen minutu a na lepší než druhé místo to tak už nestačilo. Pro druhé letošní vítězství v řadě a třetí v řadě na této rally si do cíle dojel lídr šampionátu Higgins.

Pořadí v cíli
1. David Higgins/Craig Drew (GB) Subaru Impreza WRX STI 1:46.47,0
2. Ken Block/Alessandro Gelsomino (USA) Ford Fiesta HFHV +1.47,8
3. Rifat Sungkar/Marshall Clarke (RI/GB) Mitsubishi Lancer Evo X +8.53,6
4. David Sterckx/Karen Jankowski (B/USA) Subaru Impreza WRX STI +9.05,9 (1. SP)
5. Brendan Reeves/Rhianon Smyth (NZ) Ford Fiesta R2 +11.59,1 (1. 2WD)
6. Dave Henderson/Terrence McDowell (USA) Subaru Impreza WRX STI +13.25,1 (2. SP)
7. Max Riddle/Darren Garrod (CDN/GB) Subaru Impreza WRX STI +13.25,1
8. Dillon Van Way/Andrew Edwards (USA) Ford Fiesta R2 +15.38,3 (2. 2WD)
9. George Plšek/Piers O'Hanlon (USA) Mitsubishi Lancer Evo X +17.18,9
10. Mike Goodwin/Michael Milos (USA) Subaru Impreza WRX STI +19.11,5 (3. SP)

Stav šampionátu: 1. Higgins 61, 2. Block 26, 3. L'Estage 24, 4. Sterckx 23, 5. Cline 19

Podrobnější výsledky najdete jako vždy na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!