23. 5. 2013 22:11 − 2685× − 0

Rali Cidade de Guimaraes – komentář

Novou techniku si pořídil Ricardo Moura, kterého tentokrát čekala první asfaltová soutěž za volantem Škody Fabia Super 2000.

Duben patřil na území Portugalska dvěma tamním nejvýznamnějším soutěžáckým podnikům, když se v okolí Fara sešli nejlepší světoví borci a na Azorských ostrovech si to naopak mezi sebou rozdala špička evropského šampionátu. Fanoušci tedy prožili nejzajímavější momenty sezóny a nyní už jim nezbývá nic jiného, než fandit svým borcům v bojích o domácí titul. Za ním má namířeno i Bernardo Sousa, který za volantem Peugeotu 207 Super 2000 vyhrál hned úvodní rally v okolí Fafe. Na Azorech se vytasil s Fordem Fiesta RRC, s ním ale nemůže do domácího mistrovství bodovat, takže si na další domácí podnik pronajal Fiestu ve verzi Super 2000 od ukrajinské Tamrazovovy stáje. Novou techniku si na podnik ME pořídil také Ricardo Moura, kterého tentokrát čekala první asfaltová soutěž za volantem Škody Fabia Super 2000.

Se stejným vozem se na start postavil Pedro Mereiles, který v úvodní soutěži vystoupal až na pódium. S vozem Mitsubishi Lancer EVO X se tam prezentoval i někdejší šampión Miguel Campos, který byl následně spojován s novou stájí, která měla do šampionátu vtrhnout hned se dvěma speciály Peugeot 207 Super 2000. Zatím se ovšem nic takového nekoná a Campos se na startu neobjevil vůbec. Ztrátu jednoho mistra divákům vynahradil jiný šampión Adruzilo Lopes, který v domácím mistrovství startoval naposledy v roce 2010. Tehdy se pral za volantem Renaultem Clio R3 s konkurenty ve dvoukolkách, nyní na soupeře vyrazil se Subaru Impreza Sti R4. A s obdobnou technikou nechyběl ani další navrátilec José Pedro Fontes, ten už ale za sebou měl účast v první letošní rally.

Nejrychleji do rally vstoupil Sousa a odstavil za sebe oba borce s Fabiemi. V počátku rychlejšího Meirelese v druhém testu překonal Moura a zároveň se dotáhnul 3,5 vteřiny za vedoucího Sousu. V třetím testu ovšem borce za volantem Škody obuté na pneumatiky do sucha překvapil nenadálý déšť. Moura svůj vůz v jedné zatáčce neukočíroval, poškodil zadní zavěšení a ze soutěže odstoupil. A nedařilo se ani druhému borci v českém voze, který pro změnu přijel pozdě do časové kontroly a na jeho kontě přibyla padesátisekundová penalizace. Na druhé místo díky tomu vystoupal Lopes a jeho vzestup pořadím tím nekončil. Sousa se v závěru páteční etapy potýkal s technickými problémy a propadl se na druhou příčku.

Zajímavá soutěž na své dramatičnosti nic neztratila ani po noční přestávce a hned ráno se znovu pořadí měnilo. Lopes zajel výrazně pomalejší čas a ještě dostal dvacetisekundovou penalizaci, takže z jeho devatenácti sekund náskoku rázem byla půlminutová ztráta. Po havárii se pak se soutěží rozloučil Mereiles, takže Škoda z rally odešla s prázdným kontem. Sousa se vrátil do čela a už mohl jen doufat v bezproblémový závěr soutěže. Bohužel pro něho se objevily technické problémy z pátku a tak se Lopes vrátil do hry. Jezdci Fordu ovšem znovuotevřená technická rána nepřivodila takovou ztrátu jako předešlý den a nakonec si své vedení udržel až do konce rally. Pro veterána za volantem Subaru tedy rally skončila „jen“ druhým místem, přesto se ale jednalo o perfektní výsledek. Na bedně pak oba borce doplnil nejrychlejší pilot vozu s jednou poháněnou nápravou Joao Barros v Renaultu Clio Super 1600.

Pořadí v cíli:
1. Bernardo Sousa/Hugo Magalhães (P) Ford Fiesta S2000 1:00.23,0
2. Adruzilo Lopes/Vasco Ferreira (P) Subaru Impreza WRX STI R4 +28,4
3. João Barros/Jorge Henriques (P) Renault Clio S1600 +1.51,8
4. Diogo Gago/Jorge Manuel Carvalho (P) Citroen C2 R2 Max +2.46,0
5. Miguel Barbosa/Alberto Silva (P) Mitsubishi Lancer Evo IX +3.15,8
6. Ivo Nogueira/Nuno Rodrigues da Silva (P) Subaru Impreza WRX STI +3.47,1
7. Ricardo Marques/Paulo Marques (P) Citroen C2 R2 Max +3.55,5
8. Joaquim Bernardes/Jose Pinho de Almeida (P) Renault Clio R3 +4.20,3
9. Carlos Oliveira/José Janela (P) Porsche 997 GT3 +4.41,6
10. Nuno Pombo/Guilherme Pereira (P) Renault Clio R3 +5.43,6

Stav šampionátu: 1. Sousa 56, 2. Lopes 20, 3. Moura 18, Barbosa 18, 5. Meireles 17, 6. Barros 16

Výsledky této rally portugalského šampionátu si můžete prohlédnout na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!