Ondřej Plšek - eWRC.cz
5. 6. 2013 15:25 − 2951× − 1

Ilka Minor: Byl to překrásný pocit

Jevgenij Novikov a Ilka Minor byli poprvé po konci etapy ve vedení soutěže mistrovství světa, jenže na čtvrté rychlostní zkoušce tento sen skončil.

Nerozbitější soutěž v kalendáři mistrovství světa, kterou je Rally Acropolis, začala pro posádku Jevgenij Novikov a Ilka Minor nad očekávání dobře. Zatímco na padesátikilometrové úvodní rychlostní zkoušce měli největší favorité Sebastien Ogier a Mikko Hirvonen velké potíže, tak rusko-rakouská posádka zaznamenala nejrychlejší čas. Druhý Dani Sordo zaostal o dvacet sekund, pozdější vítež soutěže Jari-Matti Latvala byl dokonce pomalejší o více než půlminutu.

"Jevgenij na té dlouhé zkoušce nejel jinak než obvykle – takže od prvních metrů naplno," vypráví Ilka Minor. "Proto jsme v autě necítili, že jedeme rychleji než zbytek – tedy samozřejmě na základě mezičasů, které dostáváme do auta, jsme to viděli." Ruský jezdec vyhrál i druhou páteční rychlostní zkoušku a tak posádka poprvé v kariéře vedle na konci jednoho dne soutěže mistrovství světa.

"Měla jsem z toho trochu bolení břicha. Také jsem pak spala neklidně – dělala jsem si starosti z toho, co by se vše mohlo stát. Ale samozřejmě to byl překrásný pocit, to se slovy jen těžko popisuje," řekl Rakušanka. Další den pokračoval pro posádku stejně dobře jako ten předchozí. I v třetí rychlostní zkoušce byl Jevgenij Novikov nejrychlejší, i když tentokráte se o čas dělil s Jari-Matti Latvalou.


Foto: minor.at

Jenže jen o zkoušku později sen o vítězství skončil. Pak ruský jezdec trefil zadním kolem kámen na vnitřku zatáčky a ten stáhl celou pneumatiku z ráfku. Bylo tedy nutno zastavit a vyměnit kolo, jenže při výměně posádka zjistila, že je poškozeno i zavěšení kola a do dalšího servisu bylo třeba absolvovat ještě dva měřené testy. Celkem tedy přišel Novikov o osm minut a přirozeně i o všechny naděje na dobré umístění.

"Ten kámen, co jsme trefili, ani nebyl nějak velký – ale to je stejně jedno, samozřejmě je pak člověk pěkně deprimován. Byli jsme oba smutní. Jevgenij sice při rozhovoru v cíli zkoušky působil vyrovnaně, ale to je již jeho způsob jak s těmito nezdary zacházet. Ale samozřejmě jsme byli oba zničeni sklíčeni," popsala incident Ilka.

Jenže již odpoledne byla posádka zase ve skvělé formě. Sice je na sedmé zkoušce zpomalily hodiny, ale pak zajel Novikov dva nejrychlejší časy. A ty mají velkou cenu, protože tou dobou jela v soutěži naplno celá světová elita. "Dosud jsme jen předpokládali, že jsme schopni držet tempo špičky startovního pole – ale na této soutěži se to povrdilo," dodala Ilka Minor.

Komentářů celkem: 1
5. 6. 2013 16:071
0 0
Jevgenij GO !!!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!