Místo testu v Anglii vítězství v Krkonoších

Obrovského úspěchu dosáhli na Rally Krkonoše Jan Sýkora a Martina Škardová, kteří vybojovali podruhé v kariéře vítězství ve sprintrally.

Obrovského úspěchu dosáhli na Rally Krkonoše Jan Sýkora a Martina Škardová, kteří vybojovali podruhé v kariéře absolutní vítězství v podniku MČR sprintrally. Jejich start byl přitom ještě v úterý výrazně ohrožen – Honza totiž zvažoval, zdali neupřednostní testování toužebně očekávané Fiesty R5 ve Skotsku. Tam se nakonec vypravili Jan Šlehofer a Martin Popilka a Sýkora Racing tak „válčil“ na dvou frontách.

Na předchozím květnovém Rallysprintu Kopná obsadili Honza s Martinou sedmou příčku absolutně a čtvrtou do klasifikace sprinterského šampionátu. Přestože přihlášeni byli s fabií, nakonec startovali se svým mitsubishi. „Fabia nakonec nebyla volná a my se tak mohli alespoň rozloučit s lancerem. Hned ve stopce úvodní erzety jsem si uvařil brzdy a na kratičkém přejezdu jsme je museli v malém časovém prostoru odvzdušnit. Snažili jsme se bojovat s Mírou Jakešem. Ten však nasadil neuvěřitelné tempo. Do poloviny soutěže jsme se ho jakžtakž drželi, poté by však jeho stíhání znamenalo přílišné riziko. Ještě větší hořkostí byla prohra s Tondou Tlusťákem o pouhých šest desetin. Podobně jsme zde loni ztratili souboj s Vaškem Dunovským,“ vrací se blovický pilot ke třetímu sprintu sezóny.

To v Krkonoších už Honza s Martinou nenašli přemožitele a vybojovali druhé sprinterské vítězství v kariéře. Poprvé se radovali v roce 2008 v Lužických horách. „Základ úspěchu položili už před startem Jaroslav Ginsl a Tomáš Kučera. Právě oni dva mě přesvědčili, abych oželel testování fiesty v Anglii a nenechal si utéci další mistrovské body. Šanci na absolutní vítězství zvyšovala menší účast speciálů WRC. Tratě podhůřím Krkonoš byly zajímavé. Benecko – vrch – tolik neumím. „Dvojka“ mi charakterem hodně připomínala vložky Bohemie. „Čtyřka“ – Pilníkov – se mi líbila částečně šotolinovým povrchem. Bylo dobré, že ráno bylo sucho a já si tak mohl na fabii zvyknout. Pak totiž přišly extrémně těžké podmínky. Nejdříve liják, jaký už dlouho nepamatuji. Následovalo mokro a na závěrečné erzetě střídání sucha a obrovského bláta. Od začátku jsme se dostali do dobrého tempa a štěstí nám přálo. Tlačili jsme na pilu, ale nebáli se. Velké krizovky se nám vyhnuly, bylo jen pár těžších míst. Získali jsme obrovskou porci zkušeností. Ještě více než triumfu si cením dobré volby gum. Ráno mě mechanici v čele s Butulem (Petr Pokora, pozn. autora) vyhecovali k nasazení tvrdšího obutí oproti Romanovi. To se vyplatilo, kromě vlhkých úvodních kilometrů první erzety. Do druhé sekce jsme vyráželi na mokrých. Po startu Benecka se sice střídalo sucho s mokrem, v závěru už ale lilo tak, že to nepobíraly ani mokré. Kluci na médiích či prořezaných museli zažívat hodně horké chvilky. Nyní už se těším na fiestu. Každopádně nás ale určitě čeká hodně práce, abychom jí v časovém presu před Bohemkou řádně odzkoušeli a nastavili,“ těší se na svoji novou „zbraň“ Honza.

Nabídnutou možnost testovat fiestu R5 přímo na britské půdě si tak tým Sýkora Racing i přes účast na Rallye Krkonoše nemohl dovolit odmítnout. Jako jeho reprezentanti se za kanál La Manche vydali Martin Popilka a Jan Šlehofer. „Syky mě požádal, zdali bych ho nezastoupil při návštěvě M-Sportu, kde byla možnost svezení s fiestou. Nemusel mě vůbec přemlouvat :-). Ve čtvrtek v osm hodin večer jsme odlétali a za dvě hodiny byli v Manchesteru. Odtamtud jsme autem z půjčovny pokračovali do Skotska. Na hotel jsme dorazili po půlnoci a ráno se vydali na nedaleké letiště na test týmu. Honzík nám napsal body, které máme zjistit, například kdy bude auto k dispozici, jaké další změny a homologace jsou plánovány, jak se auto ovládá, kde a co se zapíná, co a jak funguje. První dojem ze svezení je, že auto je neskutečně hravé, hodné a funkční. Fantastické jsou různé detaily počínaje spojkou přes tuhost řízení až po průběh motoru. Hodně mě překvapil kroutící moment. S fiestou se dá jet velkým smykem i na suchém asfaltu, stejně jako s enkem, a má ohromě účinné brzdy. Vedle mé vlastní jízdy mě svezli i Matthew Wilson a Krum Donchev, jenž si fiestu rovněž kupuje. Nebudu-li počítat loňské kratičké svezení s Fabií R2 v Hustopečích, svezl jsem se s áčkem poprvé od závodění s fiatem. Moc se těším, až fiesta dorazí a začneme jí s Honzíkem testovat. Přestože se mi stýskalo po Martince, děkuji mu za možnost se do Anglie podívat,“ přidává své dojmy z výletu do sídla M-Sportu kdyňský soutěžák.

Veškeré dění okolo Sýkora Racing teamu můžete sledovat na oficiálním facebookovém profilu a webových stránkách www.jansykora.cz.

foto: Marek Sekáč, Martin Popilka

Komentářů celkem: 3
12. 6. 2013 07:091 Upraveno 07:10
0 0
Přeji hodně spokojenosti oběma Honzíkům a supr výsledky s novým vozemsmajlíksmajlíksmajlík
12. 6. 2013 07:342
0 0
skoda ze jsem to nevedel,mohl jsem to nafotit?! smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!