Jiří Fryje - eWRC.cz
13. 6. 2013 07:11 − 3580× − 0

Rallye Bohemia slaví čtyřicítku

Na kalendáři bylo datum 13. června 1974 a hodiny ukazovaly 19.59 hod. středoevropského času.

Na kalendáři bylo datum 13. června 1974 a hodiny ukazovaly 19.59 hod. středoevropského času. Nápad na posunování hodinové ručičky sem a tam, podle ročního období, byl ještě ukryt hluboko v mozkových závitech některého z budoucích elitních ekonomů. V Praze, Bratislavě, Berlíně, Varšavě a Budapešti svíralo pět zástupců národních autoklubů startovní vlajky a sledovalo ubíhající vteřiny. Přesně ve 20.00 hod. vylétly prudkým mávnutím nahoru a z rampy sjely závodní vozy. Byla odstartována hvězdicová jízda 1. Mezinárodní Rallye Škoda, která svedla jejích pět větví do Mladé Boleslavi.


Rally Škoda 1974

Dnes v osm hodin večer uplyne na minutu přesně čtyřicet roků od chvíle, kdy se začala psát kronika soutěže, která se brzy stala pro motoristickou Evropu pojmem. Od roku 1986, kdy FIA vydala zákaz používat jména automobilek v názvu soutěží, dostala boleslavská rallye jméno Bohemia. To ale znamenalo jen kosmetickou úpravu. Její obliba a věhlas rostly dál, o čemž svědčí pohled do startovních listin a galerie vítězů.


Rally Škoda 1982

Průběh všech třiceti devíti odjetých ročníků mapuje na více než tři sta stranách nedávno vydaná reprezentativní kniha Rally má jméno Bohemia, kterou si můžete za pouhých 199 CZK objednat na adrese www.peopleforrally.cz. Za výtěžek z jejího prodeje se autoři rozhodli pořídit špičkové nemocniční lůžko na dětské oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. Její koupí tak máte i Vy možnost dát široké veřejnosti najevo, že rallye umí pomáhat.


Rally Bohemia 2011

Za čtyřicet let trvání se střídaly silné ročníky se slabšími, po organizační stránce to někdy zaskřípalo, ale díky podpoře vedení automobilky Škoda a obětavé práci tisíců lidí si Bohemia drží stále vysoký kredit.

Popřejme jí, aby jubilejní 40. ročník, na jehož prahu dnes stojíme, byl odrazovým můstkem k nejprestižnějším soutěžím v Evropě, kam Rallye Bohemia bez diskuzí patří.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!