14. 6. 2013 21:19 − 2628× − 0

Koblihovy Krkonoše

Jedno prvenství a tři druhá místa, takto se dá shrnout dosavadní tažení rallysprintovým šampionátem posádky Adam Kobliha – Petr Chodura.

Jedno prvenství a tři druhá místa, takto krátce se dá shrnout dosavadní tažení rallysprintovým šampionátem posádky Adam Kobliha – Petr Chodura jun. Na právě uplynulém podniku nesoucí název Rally Krkonoše posbírala body za stříbrnou pozici a i nadále zůstává v čele třídy 6. V okolí Vrchlabí se jel závod malého mistrovství již po sedmé a pro tentokrát pořadatelé připravili pro soutěžní posádky zbrusu novou trať zahrnující i velmi divácky atraktivní úseky. Vinou povodňových událostí uplynulých týdnů však byli nuceni zrušit úsek s názvem Prosečné, čímž z harmonogramu vypadly dvě rychlostní zkoušky. Všechny dosavadní podniky byly poznamenány dešťovou nadílkou a ani krkonošské cesty a cestičky nebyly výjimkou. Déšť tak opět míchal pořadím jednotlivých dvojic. Posádka bílého Citröenu se startovním číslem 23 se postavila na start s odhodláním porvat se s tradičně silnou konkurencí a nevyzpytatelným počasím. „Na letošních Krkonoších nás potěšily velmi pěkné rychlostní zkoušky, pořadatelé vymysleli zcela nové úseky včetně mé oblíbené šotoliny. Ovšem když začalo pršet, tyto úseky se staly jednou velkou klouzačkou. Bylo třeba jet v klidu, protože sebemenší chybka by mohla znamenat konec v soutěži a to jsme za žádnou cenu nechtěli. V samotném začátku jsem se příliš jistě necítil, poprvé jsme jeli vyloženě v suchých podmínkách, navíc jsme neměli test a na časech to bylo trochu znát. Nedařilo se mi trefovat brzdné body a hledání hranice bylo v jednu chvíli možná až zbytečně blízko,“ okomentoval úvod soutěže Adam Kobliha.

Jezdec sice avizoval slabší začátek, nicméně v první sekci zaznamenal dva druhé časy a jedno prvenství, to prozatím stačilo na průběžné první místo. V závěsu však byl největší letošní konkurent Martin Vlček. V tu dobu se již na tratě snesl déšť a stejně jako v předchozích závodech jezdci vyjížděli vstříc druhým průjezdům na mokrých pneumatikách. Hned pátou zkouškou započal Vlček svou spanilou jízdu za vítězstvím. Zpočátku Adam Kobliha dokázal odolávat náporu svého rivala a držel s ním krok. Ztráta 1,9 a později 1,0 sec nebyla nikterak tragická a před závěrečnou rychlostní zkouškou měla posádka Citröenu ještě 6,8 sec k dobru. Ale závěr patřil Martinu Vlčkovi alias Vlčákovi, jak se jezdci přezdívá. Vymáčkl ze sebe a ze svého Peugeotu maximální výkon a doslova naložil svému přímému konkurentovi neuvěřitelnou bez mála půl minutu. Adam Kobliha se tak musel před vítězem sklonit a vzít již třetí druhé místo v sezóně. Ani stříbrný stupínek však valašského jezdce mrzet nemusí, opět se totiž jednalo o velmi těsný souboj, který letos zdobí čelo třídy 6. „První půlka závodu byla na suchu a zkoušeli jsme, co se dá s autem za takových podmínek zajíždět. Na startu RZ 4, kdy jsme ještě měli suché pneumatiky, jsem se modlil, aby nezapršelo. Bohužel to nevydrželo. Průtrž nás zastihla asi v polovině zkoušky, zrovna na velmi kluzkém asfaltu a auto se stalo v tu chvíli velmi nevyzpytatelným. Museli jsme jet se vší opatrností. V servisu pak naši mechanici změnili nastavení na mokro, přezuli jsme a čekali velkou vodu. Přišel start RZ 5 a sucho. Ovšem při překonání nejvyššího bodu RZ najednou všude spousta vody. Což nám trochu hrálo do karet, protože se smazávaly výkonové rozdíly aut. Následná zkouška už tak mokrá nebyla, ale příjemně mě překvapil čas v cíli, ještě se nám podařilo udržet Vlčáka na řetězu. Pak přišel závěr a Vlčák skončil před námi o 20 sec. To jsem opravdu hleděl. Snažil jsem se, jak jen to šlo a stejně to nestačilo. Klobouk dolů před klukama, museli jet neskutečnou hranu. I tak jsme velmi rádi za druhé místo v tak náročné soutěži. Určitě neodjíždíme zklamaní,“ popsal průběh ze svého pohledu druhý muž v cíli a dodal: „Krkonoše byly dalším velmi pěkným závodem. Možná bych měl malé výtky k organizaci v podobě malé servisní zóny, nepřesností v itineráři a krátkého času na přejezd. Nutno ale dodat, že na ty podmínky, které panovaly kolem celého závodu, všechna čest, že se vše podařilo v dobrém zorganizovat. Nejen díky pořadatelům za to, že jsme mohli odjet tento ročník, ale díky i našim partnerům, mechanikům a Peťovi za super čtení, speciálně bych pak chtěl poděkovat kamarádovi a sponzorovi v jedné osobě Jirkovi Doležalovi z www.centrum-zatepleni.cz .“


Foto: František Dušek

Spolujezdci Petru Chodurovi se opět podařilo zdárně ukočírovat a nasměrovat svého jezdce do všech zatáček náročné rally. Také on má lví podíl na letošních skvělých výsledcích, závod krátce ohodnotil: „Musím se přiznat, že než jsme jeli na závody, tak jsem měl smíšené pocity ohledně toho, jestli se vůbec závodu účastnit nebo ne. Nakonec naše rozhodnutí pro účast bylo správné. Komplikovaná povodňová situace byla pořadateli dobře vyřešena a my jsme tak mohli vybojovat další cenné body v podobě druhého místa ve třídě. Celý závod pak byl docela dramatický, a to zejména kvůli neustále se střídajícímu počasí. Za zmínku ale bohužel stojí organizace závodu, která letos v porovnání s loňským ročníkem, i ostatními sprinty značně pokulhávala.“


Foto: František Dušek

V prozatímním sumáři výsledků figurují jména Kobliha – Chodura jun. stále na průběžném prvním místě třídy 6 a druhém místě v kategorii dvoukolek. Po krátké přestávce bude dalším závodem v pořadí Matrix M.V. Rally Kostelec, který se uskuteční již v letním termínu koncem července.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!