Ondřej Plšek - eWRC.cz
21. 6. 2013 21:16 − 2420× − 0

Vše opět ve starých kolejích

V Itálii vede Sebastien Ogier, Mikko Hirvonen na druhém místě nestíhá, Jari-Matti Latvala chyboval a Jevgenij Novikov havaroval.

Sebastien Ogier opět vede soutěž mistrovství světa. V Řecku ho technická závada připravila o dobrý výsledek, na Sardinii ale soutěži znovu dominuje. Během dne si připsal tři nejrychlejší časy a s náskokem necelých 47 sekund vede před Mikko Hirvonenem. Finova ztráta postupně narůstá a dokazuje tak znovu dominanci jezdce Volkswagen Motorsport.

A Sebastiena Ogiera neohrozil ani Jari-Matti Latvala. Jezdec se startovním číslem 7 vstupoval do soutěže s vědomím faktu, že poslední soutěž mistrovství světa vyhrál a k tomu byl i nejrychlejší v kvalifikaci. Startoval tak jako poslední vůz WRC a měl mít výhodu vyčištěné trati. Jenže i tak ho postihl defekt, který mu kompletně roztrhal pneumatiku a Latvala ztratil skoro dvě minuty.

Hirvonenovi přitom šlape na paty třetí Thierry Neuville, který je jen o tři sekundy pomalejší. Belgický jezdec je tak znovu rychlejší než jeho dva kolegové z týmu Qatar M-Sport, protože nejdříve Jevgenij Novikov svou Fiestu rozbil v havárii a Mads Ostberg šel v poslední rychlostní zkoušce taktéž přes střechu. Obě dvě posádky jsou v pořádku, ale zatímco Novikov kvůli silně poničenému vozu v soutěži již definitivně skončil, tak u Ostberga zatím není rozsah poškození znám.

Na čtvrté místo se tak posunul Dani Sordo, na kterého se ale rychle dotahuje Jari-Matti Latvala. Po defektu v první zkoušce se nevzdal, zaznamenal tři nejrychlejší časy a na Španěla ztrácí necelých dvacet pět sekund. Dobře zatím jede i šestý Andreas Mikkelsen, který je jen jedenáct sekund za Latvalou. Těchto šest jezdců se přitom dokázalo výrazně odpoutat od zbytku startovního pole, protože sedmý Martin Prokop ztrácí skoro tři minuty. Pokud by si ale český jezdec svou pozici udržel, tak by si letos připsal již páté sedmé místo.

Další dvě příčky patří jezdcům, kteří slaví v MS svou premiéru. Osmý Michal Kosciuszko jede poprvé s Fiestou WRC a již by neměl Prokopa ohrozit, naopak Elfyn Evans při své premiéře s vozem WRC a teprve druhým startem s vozem s pohonem všech kol v mistrovství světa zaostává za Polákem jen o devět sekund.

Po první etapě je nejrychlejším jezdcem v kategorii WRC2 a současně i celkově desátým Robert Kubica. Polák se opět projevuje v tom nejlepším světle, ačkoliv si stěžoval, že při příchodu tmy toho v prachu viděl tak málo, že chvílemi jel rychlostí sotva deseti kilometrů za hodinu. Stále ale dopadl lépe než jeden z favoritů této kategorie Sepp Wiegand. Ten měl smůlu v tom, že dojel Jurije Protasova, který ztratil čas výletem mimo trať. Německý jezdec za Ukrajincem uvízl, jeho Fabia S2000 přestala v oblacích prachu jet a jezdec musel vůz odstavit. Zda bude pokračovat zítra je zatím neznámé.

Daniel Landa, který je dalším českým účastníkem Italské rally, dojel do cíle první rychlostní zkoušky na posledním 51. místě, když na nejrychlejšího Ogiera ztratil na 31 kilometrech skoro 11 minut. Do dalších rychlostních zkoušek pak již nenastoupil, více ale zatím známo není.

Italská rally po I. etapě
1. Ogier S. – Ingrassia J. Volkswagen Polo R WRC 1:40:47,3
2. Hirvonen M. – Lehtinen J.Citroen DS3 WRC +46,6
3.Neuville T. – Gilsoul N.Ford Fiesta RS WRC +49,7
4. Sordo D. – del Barrio C.Citroen DS3 WRC +1:19,4
5. Latvala J. – Anttila M.Volkswagen Polo R WRC +1:44,0
6.Mikkelsen A. – Markkula M.Volkswagen Polo R WRC +1:55,4
7. Prokop M. – Ernst M. Ford Fiesta RS WRC +4:50,4
8.Kosciuszko M. – Szczepaniak M.Ford Fiesta RS WRC +6:25,6
9.Evans E. – Bernacchini G.Ford Fiesta RS WRC +6:34,5
10.Kubica R. – Baran M.Citroen DS3 RRC+8:35,3

Kompletní výsledky Italské rally najdete jako vždy na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!