Ondřej Plšek - eWRC.cz
22. 6. 2013 22:13 − 2531× − 1

Čtvrté letošní vítězství Sebastiena Ogiera

Další krok k letošnímu titulu udělal Sebastien Ogier na Sardinii, z Itálie si odvezl plný příděl osmadvaceti bodů.

Do konce letošní sezóny mistrovství světa v rally zbývá ještě šest soutěží, ale jen jeden jezdec je favoritem na zisk titulu. Je to Sebastien Ogier, který v hodnocení vede o celých 64 bodů před týmovým kolegou Jari-Matti Latvalou. Nemalou měrou k tomuto bodovému zisku přispěl na Sardinii, ze které si odváží plný počet 28 bodů. Jeho vítězství bylo přitom zcela zasloužené, vedení se ujal již v první rychlostní zkoušce a udržel ho až do konce. "Byl to pro nás skvělý víkend, soutěž proběhla skvěle. Šlapal jsem na plyn, když jsem musel a ubíral tam, kde to bylo nutné," okomentoval soutěž Ogier.

Zatímco vítěz soutěže byl víceméně očekávaný, tak s umístěním na druhém místě se úplně nečekalo. Svůj dosud nejlepší výsledek v kariéře zaznamenal Thierry Neuville, který ztratil 76 sekund na první místo. O druhou příčku mohl ale ještě přijít v poslední rychlostní zkoušce, když uprostřed trati stála kráva. Thierry ale situaci zvládl a mohl se v cíli radovat již ze třetích letošních stupňů vítězů. Současně je i nejlépe hodnoceným jezdcem Fordu v tabulce, protože oba favorizovaní jezdci Ostberg a Novikov mají o 20 respektive 39 bodů méně.

Jari-Matti Latvala dokončil Italskou rally na třetím místě. Původně jistě mířil výše, ale dvouminutová ztráta po defektu již v první rychlostní zkouška znamenala konec nadějí na vítězství. Přesto může být finský jezdec spokojen, protože během dvou etap se propracoval o devět příček vzhůru. Přitom ještě po pátku ztrácel Latvala na celkově čtvrtého Daniho Sorda půl minuty. Jenže jezdec Citroenu musel po odstoupení Mikko Hirvonena výrazně zvolnit a hlavně dovézt vůz v pořádku do cíle.

Páté místo vybojoval v těžkých podmínkách Italské rally Martin Prokop, který si zapsal dosud nejlepší výsledek sezóny a znovu byl nejrychlejším soukromníkem na trati. Více v této soutěži dosáhnout nemohl, o čemž svědčí více než pětiminutová ztráta na Daniho Sorda. Přímo skvělou premiéru s vozem WRC zažil pak Elfyn Evans. Záskok za Nassera Al-Attiyah nezklamal a dovezl Fiestu do cíle na výtečném šestém místě, když nakonec byl rychlejší jen o devět desetin než Michal Kosciuszko.

Po páteční havárii dosáhl na body i osmý Mads Ostberg, v kategorii WRC2 byl znovu bezkonkurenční Robert Kubica. Polský jezdec si dokonce zajistil první body v MS, v cíli byl hodnocen na celkově devátém místě před Khalidem Al-Qassimi. Vedle WRC2 bojovali na středomořském ostrově i jezdci ve WRC3, kde trať nejrychleji projel Christian Riedemann.

Sobotní etapu a tím pádem i celou soutěž nedokončil Mikko Hirvonen. Ten havaroval na desáté rychlostní zkoušce, když se v pomalé zatáčce převrátil na střechu. Vůz byl sice skoro nepoškozen, ale nepodařilo se ho dostat zpět na trať a Fin musel odstoupit. Taktéž havaroval i Andreas Mikkelsen, který skončil mimo silnici o čtyři zkoušky později a taktéž soutěž nedokončil – a to vše v den jeho 24. narozenin.

Italská rally po II. etapě
1.Ogier S. – Ingrassia J.Volkswagen Polo R WRC3:22:57,9
2.Neuville T. – Gilsoul N.Ford Fiesta RS WRC+1:16,8
3.Latvala J. – Anttila M.Volkswagen Polo R WRC+1:48,0
4.Sordo D. – del Barrio C.Citroen DS3 WRC+3:19,2
5.Prokop M. – Ernst M. Ford Fiesta RS WRC +8:34,1
6.Evans E. – Bernacchini G.Ford Fiesta RS WRC+11:51,8
7.Kosciuszko M. – Szczepaniak M.Ford Fiesta RS WRC+11:52,7
8.Ostberg M. – Andersson J.Ford Fiesta RS WRC+13:21,5
9.Kubica R. – Baran M.Citroen DS3 RRC+16:47,6
10.Al-Qassimi K. – Martin S.Citroen DS3 WRC+17:19,9

Kompletní výsledky Italské rally najdete jako vždy na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
23. 6. 2013 00:24
0 0
Ty časy tam nějak neladěj.smajlík Že by časy z první etapy?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!