8. 7. 2013 08:21 − 2829× − 12

Bezpečnost diváků hlavním cílem Rally Bohemia

Bezpečnostní opatření při nadcházející 40. Rally Bohemia budou velmi důkladná, ale rally chce zůstat přátelská pro diváky.

40. Rally Bohemia je jednou z nejvýznamnějších automobilových soutěží ve středoevropském regionu a k rychlostním zkouškám této slavné rally se každoročně sjede několik desítek tisíc diváků. Pořadatelé pro ně připravili množství diváckých míst, která jsou zvolena zejména s ohledem na bezpečnost diváků. Mimo tato divácká místa bude ale pohyb diváků citelně omezen nebo úplně zakázán.

Rally jako každá motoristická disciplína prochází vývojem a i zde muselo nezbytně dojít ke zvýšeným bezpečnostním opatřením. Pořadatelé 40. Rally Bohemia například poprvé v novodobé historii použili na trati této rally zpomalovací retardéry, které sníží aktuální rychlost ve vybraných nebezpečných místech. Na jejich výběru pořadatelé spolupracovali s Asociací Jezdců Rally a bezpečnostním delegátem Václavem Filipem. Retardéry také sníží nájezdovou rychlost do některých obcí a zpomalí též příjezd do vybraných diváckých míst, kam by jinak soutěžní vůz brzdil z maximální rychlosti.

Na trati každé rychlostní zkoušky ale budou vytvořena divácká místa, z nichž bude možné sledovat soutěžní vozy z bezpečné vzdálenosti. Na mnoha místech bude možné stát na vyvýšeném místě i v blízkosti tratě, sledovat závodní automobil ze vzdálenosti několika metrů, a být přitom na bezpečném místě. Diváci jsou na Rally Bohemia samozřejmě vítáni a jistě si vyberou z nabídky atraktivních diváckých míst.

I přes všechna bezpečnostní opatření ale platí, že rally je nesmírně atraktivní sport, který ale může být pro všechny účastníky nebezpečný. Pořadatel důrazně žádá diváky, aby se pohybovali zejména ve vymezených diváckých prostorech a v žádném případě nevstupovali do prostorů, které jsou označené jako zakázané. Jedná se zejména o místa blízko tratě nebo pod její úrovní, místa na vnější i vnitřní straně zatáček v blízkosti RZ. Zvýšenou pozornost musí diváci věnovat v místech, kde vozy dosahují vysokých rychlostí a zejména za horizonty na trati rychlostní zkoušky.

Na bezpečnost na trati 40. Rally Bohemia bude dohlížet přes 1 500 pořadatelů této soutěže včetně traťových a bezpečnostních komisařů. V bezpečnostním vozidle s označením SAFETY, které trať rychlostních zkoušek projede před startovním polem, bude sedět zkušený rally jezdec a několikanásobný mistr České republiky v rally pan Ladislav Křeček, jehož autorita by měla pomoci usměrnit případně nevhodně stojící diváky.

Seznamte se prosím s diváckými místy 40. Rally Bohemia, která najdete na www.rallybohemia.cz a v oficiálním programu a současně věnujte pozornost bezpečnostním pokynům, které jsou zde také uvedeny. Dbejte pokynů pořadatele a přispějte sami svojí kázní k hladkému průběhu 40. Rally Bohemia.

Další informace o 40. Rally Bohemia najdete na stránkách www.rallybohemia.cz. Sledujte také oficiální Facebook profil na www.facebook.com/rallybohemia.

Komentářů celkem: 12
nbv
8. 7. 2013 11:44
0 0
Já chci na rally, né na okruh...
Pořadatelé píšou, že je Bohemka vstřícná k divákům... Pokud to bude tak vstřícná jako v Hustopečích, tak ani nelituju, že nejedu smajlík
8. 7. 2013 12:42
0 0
Já už to mám na jazyku dlouho, tak uvidím na Bohemce. Chápu, že cílem pořadatele je dostat co nejvíce diváků na bezpečná divácká místa. Jenže divácké místo by podle toho také mělo vypadat - posekat trávu, vysekat náletové dřeviny a křoví ve výhledu, umístit pytle na odpadky, zajistit občerstvení a parkování, zajistit komentovaná divácká místa. Ano, spousta z vás bude tvrdit, že nejlepší je popojít si někam do lesa, já to také tak mám nejraději, ale spousta diváků s rodinami a dětmi by tohle uvítala. A tohle je ta nejohroženější skupina diváků.
8. 7. 2013 13:21
0 0
Toto je ale opravdu cesta do zániku rally. Vemte si starší auta, jak byl problém je krotit na cestě ... teď máme auta, které sedí jako přibité, a ještě se zde mluví o retardérech při příjezdu do divácké zóny ... to opravdu vypadá tak, jakoby se mělo před diváky projet krokem, aby se náhodou něco nestalo a pak v zakázané zóně opět závodit. Kdo má rád rally, tak buďto s takovou pojede do zahraničí, anebo bude muset sedět doma.
8. 7. 2013 13:34
0 0
Chápu snahu pořadatele zvýšit bezpečnost diváků u RZ, ale z věty „Mimo divácká místa bude pohyb diváků citelně omezen nebo úplně zakázán“ opravdu radost nemám. Vytrácí se kouzlo rallye jako takové. Doufejme, že se jedná o jakési přechodné roky, kdy je opravdu nutné minimalizovat riziko nějaké další tragédie, která by s českým rallysportem už asi pěkně zametla. Nezbývá než vydržet.
8. 7. 2013 13:50
0 0
ryan, bojím se, že i kdyby tato opatření byla označena za přechodná, tak se ty pásky zpět blíž k trati nevrátí a minimálně na velkých soutěžích zůstanou tam kde jsou letos. Svým způsobem má takhle organizátor větší klid, lidí stojí hodně daleko, takže riziko čehokoliv v tom místě je nižší, navíc to odradí kus lidí (a co si budeme nalhávat, letos to je, že čím míň diváků->tím míň potenciálních problémů) apod.
Ale věřím, že alespoň na sprintech to tak "ostré" nebude, že tam se ta situace postupně zklidní, protože když si porovnám atmosféru na Kopné(popř. Valašce) a na Hustopečích, tak to bylo jak nebe a dudy, neb jak už padlo, v Hustopečích to vypadlo, jak kdyby byli diváci na obtíž (čest výjimkám na Divácké RZ). Závěrem trochu optimismu, pomohlo mi několik navštívených závodů na Brněnském okruhu, teď když su na rally 10 metrů od trati, tak mi to přijde jako luxussmajlík
nbv
8. 7. 2013 17:50
0 0
Původně napsal Shacki
Já už to mám na jazyku dlouho, tak uvidím na Bohemce. Chápu, že cílem pořadatele je dostat co nejvíce diváků na bezpečná divácká místa. Jenže divácké místo by podle toho také mělo vypadat - posekat trávu, vysekat náletové dřeviny a křoví ve výhledu, umístit py...

Souhlasím s Tebou. Já osobně milerád vytáhnu 10,- - 20,- kč jako příspěvek na upravené divácké místo. Nikoliv jako platbu za vstupenku.
Samozřejmě, že si rád popojdu "do lesa" ale když mě někdo nutí na divácké místo, tak z toho něco chci mít. Netoužím po tribuně, střeše, nebo klimatizaci, ale chci aspoň vidět to, kvůli čemu jsem tam dojel...
8. 7. 2013 18:25
0 0
Připadá mi to, že žádný z pořadatelů ( těch "důležitých" ) se nikdy nebyl podívat na rally za hranicemi... Německo, Belgie. To jsou země, kde se za dobu, co tam jezdím na rally koukat, nic nezměnilo. Pořadatelé důrazní, ale slušní, trať přístupná jak na divácká místa, tak individuelně, vypáskování naprosto v normě, aby lidi viděli... proč to tam jde a tady ne???
8. 7. 2013 23:27
0 0
Protože v zahraničí si je každý vědom své vlastní odpovědnosti. U nás se vlastní vina hází na ostatní. A to platí všude skrze společnost. Až se toto vymýtí, možná bude u nás rally tak jak má být ...
9. 7. 2013 09:09
0 0
Za tenhle stav nemohou pořadatelé ani na Bohemce, ani na Barumce či jinde. Je to dáno stavem ve společnosti. Každý blb dnes uplatní škodu po pořadateli, i když "jen stál v zakázané zóně a byly tam JEN cedulky zakázaný prostor". Přesto si tam stoupne a když jej poškrábe auto, tak jde proti pořadateli. A co se děje dál? Pořadatele podsekne Autoklub, podseknou jej média, ta mají radost že teče krev a ještě to přisolí a pak se objeví všespásný Okamura či Zemák a chce zakazovat rally. Tak kde má pořadatel oporu? Ve vás v divácích? Koho jste volili? Lidi, kteří chrání demokratické přístupy a vlastní odpovědnost každého člověka nebo populistické blby s rudo oranžovými šálami? Na kterou TV se díváte na zprávy, na NOvu? tak čemu se divíte. Čtete blesk? Tím vším se dostáváte do stáda, které jde i proti rally. Není to problém pořadatelů, ale nás všech. Každý národ má takovou vládu a volně vloženo i rally, jakou si zaslouží !
9. 7. 2013 09:30
0 0
dobrý guma, hodně dobrý smajlík
9. 7. 2013 10:44
0 0
Když už tady z toho děláte "pévéesku" (pro ty s mlékem na bradě = politickovýchovná světnice, místo pro utužování správného morálního profilu vojáka ČSLA), prozraďte mi (páč sám o nikom takovém nevím), kdo jsou ti "lidi, kteří chrání demokratické přístupy a vlastní odpovědnost každého člověka", ať je můžu taky volit. Populistických blbů znám mraky, bez ohledu na barvu šály.
Tak komu mám dát hlas, abych měl rally, jakou si zasloužím? smajlík
9. 7. 2013 18:23
0 0
Tento rok vzhľadom na bezpečnostné opatrenia vynechávam. Osobne si myslím, že tie boli nadimenzované až až už po iné roky. Problémom je trieda áut, ktorá zabíja. Jej výkon, cenová dostupnosť, nulová regulácia a nedostatočný podvozok pre špecifické české a slovenské trate budú zabíjať i naďalej, môžu usporiadatelia vyhnať ľudí hoc aj na stromy. O akej triede píšem asi vieme.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!