Michal Forst - eWRC.cz
18. 7. 2013 07:33 − 3850× − 9

Jan Sýkora: Na Sychrově jsem utratil svůj start v Kostelci

Ještě na úvodních kilometrech předposlední RZ Rally Bohemia to vypadalo, že start speciálu Ford Fiesta R5 by mohl skončit úspěchem.

Ještě na úvodních kilometrech předposlední rychlostní zkoušky Rally Bohemia to vypadalo, že první oficiální start (nejen v českém, ale i v mezinárodním měřítku) nového speciálu Ford Fiesta R5 by mohl skončit úspěchem. Posádka Sýkora – Škardová s ním jezdila časy srovnatelné s absolutní špičkou, bojující o místa na stupních vítězů a na své konto si dokonce připsala i první nejrychlejší čas tohoto vozu v cíli rychlostní zkoušky. Celkové umístění pro ně přitom tentokrát nebylo tou nejvyšší prioritou.

"Hlavním cílem naší účasti na bohemii bylo zvyknout si na vlastnosti nového typu pneumatik a postupně se sžívat s novým autem. Během soutěže jsme zkusili udělat i jednu menší změnu na podvozku, ale v další sekci jsme se vrátili k původnímu nastavení," řekl ke svému prvnímu startu s fiestou Jan Sýkora a dodal: "K doladění vozu a využití co největší části obrovského potenciálu, který se v něm skrývá, plánujeme v nejbližších týdnech uskutečnit několik speciálních testů."

Sedmička na dveřích nakonec dvojici Sýkora – Škardová štěstí nepřinesla a tým Sýkora Racing si tak po Rally Bohemia musel poradit s poškozením vozu po lehké havárii při druhém průjezdu sychrovskou rychlostní zkouškou. Jan Sýkora komentoval příčinu svých problémů slovy: "Už při prvním průjezdu jsem na onom mostku musel pořádně natahovat krk, abych se na něj trefil. Těsně před tímto místem se trať navíc láme hodně do kopce a výhled z auta byl o to horší. Bohužel při druhém průjezdu jsem si na toto místo nedal dostatečný pozor. Po této zkušenosti musím dát za pravdu panu Ginslovi, který mi řekl, že bych si měl rozházet jablka po letišti a trefovat se do nich kolem. Ani jsem netušil, jak tahle úsměvná rada byla naprosto na místě."

Při opakovaném průjezdu smolnou pasáží trati pak pilotovi fiesty pár centimetrů chybělo a při kolizi se zábradlím mostku přes železniční trať došlo k vylomení závěsu pravého předního kola. "Myslím, že teď už více rozumím loňské havárii Matse Ostberga na shakedownu i některým příhodám Jevgenije Novikova z letošní sezóny. Řekl bych, že právě komplikovaný výhled z vozu při nich mohl hrát svou roli," dodal s odstupem času Honza Sýkora, který podle svých slov v onen nešťastný moment "utratil" start na následujícím sprintu v Kostelci nad Orlicí.

"Oprava bude stát spoustu peněz a já už navíc nechci zažít ten obrovský tlak, který jsem cítil před bohemií, kdy jsme museli řešit řadu problémů s dodávkami speciálních dílů. Proto si necháme více času na důkladnou opravu vozu a kvalitní přípravu na další podnik v Pačejově," vysvětluje Jan Sýkora, který by chtěl při své takřka domácí sprintrally svým výkonem zároveň poděkovat fanouškům za jejich podporu a účast, kterou jemu a Martině Škardové po havárii na bohemii projevili. "To množství povzbuzujících esemesek, mailů a telefonátů mě mile překvapilo a dojalo. Za sebe, Martinu a celý tým moc děkuji," vzkazuje Honza.

Veškeré dění okolo Sýkora Racing teamu můžete sledovat na oficiálním facebookovém profilu a webových stránkách www.jansykora.cz.

foto: Marek Sekáč

Komentářů celkem: 9
18. 7. 2013 08:00
0 0
Na tuhle tiskovku čekám netrpělivě už od neděle smajlík Je dobře, že auto bude ok a odnesl to nakonec "jen" Kostelec. Když jsem viděl fotky, čekal jsem to horší.
18. 7. 2013 09:09
0 0
Taky jsem si říkal, co ta "jen" ulomená kola asi nadělala třeba s diferenciály a pod...
18. 7. 2013 09:27
0 0
Tipnul bych si, že Kostelec zahrnuje i ty diferáky. Minimálně preventivně...
18. 7. 2013 19:20
0 0
Ale velká pochvala panu fotografovi!!!smajlík. Takovýhle manuál demontáže přední nápravy jsem ještě nevidělsmajlík
Teď vážně - jsem rád, že to dobře dopadlo, Honzovi i Martině vyseknu poklonu za pěknou jízdu, je vidět už teď, že půjdou nahoru pořadím a těším se na Pačejov!
18. 7. 2013 22:44
0 0
Ve zprávách na eWRC-result se psalo něco o sanitě. Byla zbytečná nebo nejaké komplíkace.
19. 7. 2013 06:32
0 0
Co jsem slyšel já, tak sanita tam prý byla, údajně prý snad měla být spolujezdkyně pro sichr i odvezena do nemocnice (nepotvrzené info), ale vše ok. Ale jak říkám, nemám to potvrzené, tak nechci šířit fámy. Každopádně vše dopadlo dobře, takže je to vlastně jedno smajlík
19. 7. 2013 13:08
0 0
Byla tam, spíš preventivně ji odvezla, ale nakonec jen vyražený dech a bolení celého tělasmajlík Martinka bude do Pačíva jistě v pohodě smajlík
19. 7. 2013 13:42
0 0
Přeji hodně síli Honzovi i Martince a vkříšení vozu,těším se na Pačívsmajlík
20. 7. 2013 22:25
0 0
Díky a brzké vylízání ran všem třem ůčastní nehody.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!