25. 7. 2013 22:02 − 2709× − 2

auto24 Rally Estonia – komentář

Estonská rally již několik let patří ke koloritu atraktivních šotolinových letních soutěží.

Estonská rally již několik let patří ke koloritu letních soutěží a svými tratěmi a ideálním termínem v průběhu července bývá ideální přípravkou na světovou Neste Oil Rally Finland. Letos si ovšem museli nechat tamní diváci na piloty speciálů WRC z mistrovství světa zajít chuť. Absenci Madse Ostberga, Thierry Neuvilla nebo Martina Prokopa se snažil vyvážit Jari-Matti Latvala, který se na trati objevil s velmi atraktivním historickým Audi. O druhou obrovskou atrakci soutěže se naopak postarala vůbec nejmladší soutěžní technika nově založené kategorie R5. V garážích stáje Markko Märtina se objevila dvojice Fordů Fiesta R5 a ty nemohly zůstat při estonském soutěžáckém svátku nevyužity. Do jednoho usednul Karl Kruuda a druhý pak osedlal přeběhlík z dvoukolek Martin Kangur.

Rychlost nové techniky oba mladíci potvrdili už ve čtvrtečním shakedownu, kde obsadili druhou a třetí příčku. Porazit je se podařilo jedinému jezdci, a sice Georgu Grossovi pilotujícím nejsilnější vůz startovního pole Ford Focus WRC. Tento největší favorit na vítězství vstoupil nejrychleji i do ostré části rally a ze tří pátečních zkoušek dvě vyhrál. Na té závěrečné zajel nejlépe Kruuda, kterému se vůbec nepovedla RZ 1 a celkově tak do druhé etapy nastupoval až ze čtvrté příčky. O post nejlepšího jezdce „zbytku světa“ za Grossem si to mezi sebou rozdali nejrychlejší jezdci produkčních vozů Alexey Lukyanuk (Mitsubishi Lancer EVO IX) a Egon Kaur (Mitsubishi Lancer EVO X). První den zvládl lépe jako vždy na limitu jedoucí Rus.

Přes noc na tratě napršelo a jezdecké pole ráno čekaly hodně odlišné podmínky. Očividně nejlépe se s nimi popasoval Kruuda, který vyhrál obě ranní zkoušky a díky Kaurově přetočení se vyhoupl na průběžnou třetí pozici. Piruetám se nevyhnul ani Kangur, který s druhou Fiestou R5 zůstával až na šestém místě. Na konečnou pátou pozici se dostal až po odpadnutí Rainera Ause v poslední zkoušce. Kruuda si s novou technikou počínal lépe, ale po ranní dvojité výhře už v další části dne lídra soutěže nepokořil. Jeho hlavním cílem se stal druhý Lukyanuk, který estonskému mladíkovi podlehl v předposledním testu. Zatímco se Fiestě R5 v ostatních premiérách vůbec nedařilo, na estonské půdě obě dorazily až do cíle a jedna brala skvělé stříbro. Pro jasné vítězství si každopádně do cíle dojel Gross a ještě víc jasně měl soutěž rozjetou mezi historiky Latvala. Zatímco v pátek vytahoval z příkopu Mitsubishi Lancer WRC Step2 svého otce, v sobotu směřoval až do předposlední zkoušky za vítězstvím. Tam si ovšem Audina postavila hlavu a tovární pilot VW musel na triumf zapomenout.

Pro podrobnější konečné výsledky zavítejte na stránky ewrc-results.com.

Komentářů celkem: 2
26. 7. 2013 09:111
0 0
...A jak již mnozí z vás zřejmě ví, Rally Estonia by se ráda začlenila ve stejném termínu (cca půlka července) do kalendáře ERC 2014. Vše je předběžně domluvené, organizátoři čekají jen na vyjádření místních a státních orgánů o finanční podpoře. Toto rozhodnutí by mělo padnout s největší určitostí během srpna.
26. 7. 2013 09:212
0 0
A já bych to Estonsku ze srdce přál. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!