Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
29. 7. 2013 21:57 − 3088× − 5

PČRR: Šimurda se raduje z dalšího vítězství

Rally Kostelec nad Orlicí nabídla horké počasí, několik změn na čele a další zdramatizování boje o titul.

Šestým zastavením pokračoval o minulém víkendu Pohár ČR v rally, když se soutěžící sešli při Ferodo Matrix Rally Kostelec nad Orlicí a na startu se prezentovalo necelých třicet posádek, což víceméně odpovídá standartu poslední doby, ale nechybělo mnoho a o jedno auto mohlo být méně ještě před samotným startem, když stávkovala Kovářova Felicie: "Patnáct minut před odjezdem start auto nešlo nastartovat. Zjistili jsme, že praskla palivová rampa a benzín teče na motor. Náhradní rampu jsme neměli s sebou a tak naši mechanici bleskově rozebrali civilní Feldu našeho kamaráda a souseda v servisu Jendy Kynčla, za což mu patří velký dík. Jinak bychom asi ani neodstartovali. Kluci zamakali a v poslední minutě jsme přijeli na start a vyrazili do závodu." Oživením byl fakt, že letos poprvé jsme mohli vidět v rámci PČR posádku startující s vozidlem skupiny SA4, kterou byl Myslivec s osmou evolucí Lanceru. Pořadatelé si na soutěžní dvojice připravili rovnou sedmdesátku ostrých kilometrů, které byly rozděleny poněkud netradičním systémem, kdy po prvním rychlostním testu následoval servis. Druhá a třetí sekce již proběhly obvykle, když každá obsahovala po třech měřených testech.

Do soutěže nejlépe vstoupil Kašpar, který vyhrál úvodní test a beze zbytku tak naplnil své předstartovní plány: "My jsme se na Kostelec těšili a hlavně připravovali auto. Chtěli jsme sekundovat Petrovi Zedníkovi a zkusit zúročit naše loňské zkušenosti s touto soutěží." Za pilotem Octavie se seřadili právě zmíněný Zedník a třetí Šimurda, u něhož to před startem Kostelce vypadalo, že předčasně se sezónou skončí: "My se vždy snažíme držet elerku v co nejlepší kondici, aby jí nechyběla spolehlivost. Je to pro nás velmi časově i finančně náročné. Po pravdě řečeno jsme byli před Kostelcem rozhodnuti, že letos končíme," ale jak napověděl další průběh rally, dobře udělal, že se na start postavil.

Ve druhé sekci si čelo kontroloval Kašpar, který se blýskl zejména absolutně 7. časem na RZ3, avšak hned následující test mu vystavil stop a se soutěží se musel z prvního místa rozloučit a navíc jej vyřadila závada jak z Akta X, když nebylo na první pohled patrné, co se stalo: "Zatím nevíme co nás zastavilo, zvenku se vše tváří v pořádku, motor běží, řadit také jde a poloosy jsou ok, tak bych to viděl asi na spojku. Nicméně „po závodě je před závodem“ takže připravíme auto na Pačejov a zabojujeme znovu tam. Závěrem bych ještě chtěl pogratulovat Petrovi s Milanem k vítězství." Jelikož po RZ3 nepokračoval ani Zedník, jehož zklamal motor Fiesty, přijížděl po RZ4 do servisu v čele Šimurda s 12 sekundami náskoku na Myslivcovo Evo a s další, téměř minutovou, ztrátou následoval Král.

Čtvrtý byl Paldus a na pátém místě jel při svém druhém Pohárovém startu Kovář, kterého následoval šestý Hrabec, jenž byl spokojen se vstupem do soutěže: "Tentokrát jsem nedodržel své klasické "chrápání" na první RZ, bylo to právě naopak. Zajeli jsme tady ve srovnání se soupeři celkem slušný čas, při tom mi ani nepřišlo, že by jsme nějak riskovali a to jsem ještě řešil v průběhu RZ, že auto zrovna ideálně nebrzdí. V servisu jsme preventivně odvzdušnili brzdy a pak už to bylo OK." Tím, kdo spokojen rozhodně být nemohl byl Zahrádka, jehož letos smůla neopouští. "Nejen, že bylo obrovské vedro, ale ještě jsme si museli s Honzou Hlouškem celej den topit do auta, protože motor se nestíhal chladit! Na první RZ nám odešla dvojka v převodovce, na další RZ prasklá spona na sání a obrovská časová ztráta (provizorní oprava na přejezdu), na další RZ pro změnu odešel alternátor, což tady dlouho nebylo… Po výměně altíku v depu přestalo auto startovat, taky radost):-)," popisuje protrápený úvod Zahrádka a to nejhorší jej teprve čeká.

Ve třetí sekci se už na čele nic nezměnilo, protože Šimurda pokaždé dokázal udržet mnohem silnější Myslivcův Lancer za svými zády a mohl tak slavit letošní druhou výhru a navíc se těsně dotáhl na vedoucího Kašpara. Závěrečné hodnocení soutěže již však nechme na jezdci samotném. "Máme radost, že jsme dosáhli na 1. místo absolutního pořadí Poháru ČR, ale to jen díky odstoupení našich největších soupeřů pro technické závady. Naše největší radost kromě 1. místa absolutního pořadí v Poháru ČR nás čekala na cílové rampě, kdy jsme měli tu čest převzít pohár M. Vodehnala pro hvězdu rally z rukou jeho bratra Honzy. Tato cena nám oběma udělala obrovskou radost a ještě jednou za toto ocenění děkujeme. V celkovém bodování Poháru ČR jsme se posunuli na druhé místo a nyní je před námi soutěž Rally Agropa, ale my jsme před rozhodnutím, jestli v tomto těsném boji pokračovat. Přemýšlíme nad tím, že repasujeme autokrosovou eleru a půjdeme se bavit zpět do autokrosu s Milanem v roli mechanika. No, ale to ještě uvidíme…"

Druhý byl již zmíněný Myslivec, jemuž ke zlatu chyběla necelá půlminutka, třetí byl Král, který si při svém letošním premiérovém startu připsal dosavadní životní maximum jehož v PČR dosáhl. Za Králem následovali další Škodovky, pro změnu Felicie, čtvrtá byla ta v rukou Palduse (taktéž dosavadní nejlepší výsledek kariéry) a pátý byl Kovář, jenž si v závěru (RZ6) přivodil problémy výletem do pole: "Mohli jsme tedy trošku zvolnit, ale asi to byla chyba. V druhém průjezdu RZ Peklo – Rychnov jsem netrefil stopu přes horizont a sjel do pole. Byli jsme chvilku jako kombajn, ale vrátili se na trať a pokračovali. Ucpaný chladič a stoupající teplota motoru nás donutila zvolnit. Po vyčištění chladiče nás čekala poslední zkouška. Náš náskok na druhého ve třídě byl 41s takže pohodička." S minimální ztrátou na Kováře dojel šestý Hrabec, kterému se taktéž povedl velmi dobrý výsledek. "V dalších RZ se nám podařilo udržet nasazené tempo a výsledkem bylo letos už podruhé vítězství ve třídě SA2 a třetí místo ve skupině SA. Co pro nás však bylo hodně potěšující bylo to, že jsme byli nejrychlejší Hondou 1,6 VTi jak v PČR tak i v porovnání s třídou 9 ve sprintrally," jsou slova Hrabce, ale dobrý výsledek kalily opětovné problémy s poháry: "Co nás však hodně zklamalo, že jsme za vítězství ve třídě nedostali žádné ocenění tak jak bylo psáno v ZÚ a za třetí místo ve skupině jsme obdrželi jen jeden pohár pro celou posádku, což mi přišlo celkem ubohé."

Na sedmém místě následovala za Hrabcem další Honda, tentokráte ta pilotovaná Janíčkem, osmý byl Vedra, který o tři sekundy uhájil svou příčku před Macháčkem a elitní desítku uzavíral Mičánek. Na 11. příčce následoval Hloušek, u něhož je už takovou tradicí, že se soutěž neobejde bez technických problémů a Kostelec nebyl výjimkou: "V Kostelci jsem ještě nikdy nejel a tak jsem byl plný očekávání, jaké budou erzety. Nakonec, i přes jejich celkem rychlý charakter, což moc rád nemám, jsme se krásně svezli a jsme moc spokojení. I přes drobné problémy – potrápil nás interkom a klasicky převodovka, jsme zajeli pár slušných časů a i přes defekt na poslední zkoušce jsme vybojovali 3. místo před Jirkou Zahrádkou, který měl ještě více smůly než my," vzpomněl Hloušek na Zahrádku, k jehož trablům se ještě dostaneme, ale teď se ještě vraťme do kokpitu modrého Kita, kde mohly všechny naděje na výsledek pohasnout těsně před cílem:"Mohlo to ale dopadnout úplně jinak, protože při jízdě na prázdné gumě jsme měli cca 2 km před cílem mega krizi, kdy v levé 4 přes horizont na pětku, jsme chytli takového šmíra, že už to chvilku vypadalo, že to snad nevybojuju :-)"

Mezi Hloušek a Zahrádkou to bylo v cíli o tři a půl vteřniy a nyní se vraťme na zpět na trať, kde se Zahrádkovi přihodily další technické problémy ve třetí sekci: "Na RZ5 nám odešla další rychlost v převodovce, tentokrát čtyřka, tak to už jsme řadili pouze 1,3,5 a 6 . My se s Honzou nechtěli vzdát za žádnou cenu a jeli jsme dál! Ale po dojezdu poslední RZtou se rozsvítila kontrolka mazání, po chvíli olej trochu schladl a my jeli dál na rampu, ale těsně před rampou se motor zadřel, ale my se stále nevzdávali a závodničku jsme dotlačili až na rampu! To už jsme prostě vzdát nemohli! Po dojetí z rampy jsme ještě zjistili, že máme defekt zadní pneu! Prostě když se to s*re tak s*re! Bohužel opravy budou hodně finančně náročné, což pro mě znamená konec sezóny! Hold rok 2013 pro mě nebyl šťastnej rok," zakončil ohlédnutí za Kostelcem Zahrádka, jenž by mohl kandidovat na titul smolaře sezóny.

K dalšímu zápolení se posádky Poháru ČR sejdou za dva týdny v Pačejově, kde se koná další ročník populární Agropy.

Pohár ČR – Ferodo Matrix Rally Kostelec nad Orlicí
1.Petr ŠimurdaŠkoda 130 LR1. V140:21,4
2.Vladimír MyslivecMitsubishi Lancer Evo VIII1. SA4+28,7
3.Petr KrálŠkoda 130 RS2. V2+2:09,9
4.Tomáš PaldusŠkoda Felicia Kit Car1. V2+2:17,8
5.David KovářŠkoda Felicia1. SA1+2:46,7

Kompletní výsledky Poháru ČR z Rally Kostelec naleznete na eWRC-resuts.com.

Komentářů celkem: 5
30. 7. 2013 00:21
0 0
chapu ze repase ty cervenomodry bestie stoji nehorazny peniz ale byla by strasna skoda aby to auto zmizelo z ceskejch rally trati, vzdy kdyz to slysim a vidim tak se rozplyvam blahem, no a ty ruce a srdicko...........ps. neverim ze se posadka nebavi tim ze dava obklady mnohem novejsim kocarum v ramci celkovy klasifikace
30. 7. 2013 11:42
0 0
Bude to velká škoda, jen je divné, že se nenajde dost sponzorů. Možná by se měli častěji objevovat na větších akcích jako třeba v roce 2008 na Rallye Bohemia v historic show. Hodně lidí si při pohledu na divoké průjezdy 130 vzpomíná na staré časy a nám mladším ukazuje, že je to stále skvělé auto což potvrzují časama. Takže kde je problém z pohledu reklamy? Všichni na ně čekají a povídají se o nch a přesto by neměli jezdit? Aby to nebylo podobné jak s Trinerem, Valouškem a mnohých jiných, kteří by přitohovali pozornost ale prostě nejedou protože nemají peníze.
31. 7. 2013 17:19
0 0
Super report, jako bych tam byl! Úplně z toho číší "krev", pot, slzy, nadšení, poutavé od začátku do konce, přímé vyjádření jezdců článek hodně oživuje. Díky smajlík
31. 7. 2013 17:38
0 0
Guťáku, dík, od tebe jakožto člověka co taky píše to potěší dvojnásobsmajlík PS, já tam taky nebyl.
31. 7. 2013 21:18
0 0
Tak Petr uz se asi definitivne rozhodl... Do Pacejova se prihlasilsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!