Do Pačejova je přihlášeno 130 posádek

XXXIV. ročník Rally Agropa odstartuje za pár dní. Přinášíme exkluzivní rozhovor s webzpravodajem rallye.
Rallye a Pačejov to patří již dlouhých 34 let neodmyslitelně k sobě. Pravidelně v polovině srpna se krajinou kolem Horažďovic rozléhá burácení motorů silných strojů. Ani letos tomu nebude jinak. O blížící se rallye si povídáme s panem Miroslavem Žitníkem mladším, hlavním pořadatelem a web zpravodajem rallye. Letos na diváky čeká několik změn, téměř uzavřeno bude tradiční divácké místo v "Muničáku". Na stejné RZ však vyroste místo nové, lepší, přehlednější…

Pane Žitníku, připravujete na rallye nějakou zásadní novinku?

Zásadní novinkou je změna hlavního partnera rally, když tuto roli přijala společnost EPLcond s.r.o. Ze sportovního hlediska chystáme pouze kosmetické změny trati. Za loňský ročník jsme sklidili hodně pozitivních ohlasů od jezdců i diváků, tudíž jsme nechtěli měnit něco, co se líbilo. V posledních letech jsme obměňovali trať poměrně často, tak si myslím, že tentokrát nebude na škodu zopakovat loňskou koncepci. Nějaké změny na rychlostních zkouškách však budou.

Co stojí za změnou generálního partnera? U olejářů nejsou peníze?

V poslední době je stále méně lidí, kteří jsou ochotni motoristický sport finančně podporovat. Zvláště po lživé mediální masáži, která ohledně rally probíhala a probíhá. To však naštěstí nestojí za změnou našeho generálního partnera. Společnost FUCHS OIL Corporation (CZ) spol. s.r.o. se rozhodla již nepodporovat generálně náš podnik. Po vzájemné dohodě došlo k ukončení spolupráce. Rozešli jsme se v dobrém, lidé od Fuchsu se snaží nám nadále pomáhat a podporovat nás. Roli generálního partnera přijala společnost EPLcond s.r.o., se kterou máme dlouhodobě dobré vztahy, a podporuje veškeré naše akce.

Letos si diváci v diskuzích stěžují na to, že je pořadatelé vyhánějí od trati. Trendem prý je, posílat diváky dál a dál od trati. Agropa byla známá svou vstřícností k divákům. Jak to bude vypadat letos?

Děláme vše pro to, aby se tady divákům líbilo a rádi se sem vraceli. Po zpřísnění bezpečnostních opatření se i u nás nevyhneme posunutí "mlíka" dále od trati. To se však nebude týkat oficiálních diváckých míst, která jsou volena tak, aby divák viděl atraktivní pasáž z rozumné vzdálenosti od trati a přitom bezpečně. Pokud tedy divák navštíví oficiální divácké místo, nemusí se bát, že bude stát nepřiměřeně daleko od trati. Kdo bude chtít sledovat rally mimo tato místa, musí počítat s rozšířením zakázaných prostorů a posunutím pásek dále. Málokdo si uvědomuje, jak málo teď stačí a rally v ČR dlouho nemusíme vidět. Proto by to měli pochopit i diváci a bezpodmínečně respektovat zakázané prostory. Ale jak říkám, návštěvníci oficiálních diváckých míst se nemusí obávat, že by stáli daleko od trati, tam bude vše podřízeno bezpečné a přitom atraktivní podívané. Před rally vyjde tisková zpráva s popisem trati, kde divákům poradíme, jaká místa navštívit a jakým se raději vyhnout a proč.

Budete vybírat vstupné, nebo se tradičně o tento příjem připravíte?

O tento příjem se tradičně připravíme. V dnešní době se spíše o diváky bojuje, protože bez diváků nejsou ani sponzoři. Takže jsme rádi za každého slušného diváka, a ti neslušní většinou stejně nezaplatí a výběrčí službu obchází. Proto i letos mohou diváci sledovat naši rally zadarmo.

Kolik čeká na diváky diváckých míst?

Diváckých míst bude 7. Jsou volena tak, aby divák mohl sledovat průjezdy z rozumné vzdálenosti. Každé divácké místo bude mít značený příjezd, pohodlné parkování a bude zde fungovat občerstvení. Na první RZ v "Muničáku" jsme na přání obyvatel obce Babín museli zrušit oblíbené divácké místo v lese na parkovišti. Přístup k tomuto místu bude již od obce Babín uzavřen a zákaz vjezdu kontrolován policií. Taktéž tradiční parkoviště pod lesem bude uzavřeno. Do Muničáku tedy letos jedině pěšky z hodně vzdálených přístupových cest. Otázkou je, jestli se tato procházka vyplatí, protože prostor okolo parkoviště je letos hodně zarostlý a nepřehedný. Nové divácké místo vzniklo při výjezdu na hlavní silnici, kde býval VIP stan. Letos bude místo patřit výhradně divákům. Je zde vidět dlouhý rychlý příjezd na rozbitém asfaltu a výjezd přes hranu na hlavní silnici. Prostor bezpečně pojme velké množství lidí, připravili jsme i přechod přes potok do prostoru pod les. Myslím, že se jedná o nejatraktivnější místo na trati rally. Druhé divácké místo v Mečichově bude úplně nové. Vzniklo nutností zkrátit tuto RZ v souladu s řády. Změnil se tedy příjezd do Mečichova i celý průjezd návsí. Nutno říct že bude jezdecky mnohem náročnější než loňská varianta. Opět bude značen pohodlný přístup a parkování v obci. Občerstvení od místních hasičů nebude mít také chybu. Ostatní divácká místa jsou shodná s loňským ročníkem včetně příjezdů a parkování.

V zákulisí české rallye se mluvilo o tom, že pohár České republiky by měl být pořadatelům sprintů odebrán. Nestalo se tak. Máte radost?

Pohár ČR v rally je letos takový mix soutěží. Jako pořadatelé jsme za něj samozřejmě rádi. U nás je zařazení poháru ČR i MČR historických vozidel obrazem velmi dobrého hodnocení od činovníků, jezdců i diváků v loňském roce. My si toho velmi vážíme.

Jak vypadalo schvalování trati? Měla asociace nějaké zásadní připomínky?

Konzultace probíhala tradičně s Josefem Petákem a Pavlem Kohoutem. Vzhledem k tomu, že každý náš nápad konzultujeme s jezdci dlouho dopředu, bylo samotné schvalování trati naprosto bez problémů. Pouze jsme si ujasnili umístění nových retardérů na třetí RZ, které dokáže posoudit pouze aktivní jezdec rally. Většinu změn navíc provádíme na popud soutěžních posádek, ze kterých se snažíme každoročně vytáhnout informace, co by chtěli na naší soutěži změnit a co se jim naopak líbilo. Těsně před soutěží ještě dojde ke kontrole umístění protikatovacích zábran. Pavel Kohout by měl navíc jet v organizačním vozidle při rally samotné.

Velkým tématem je každoročně nepovolený trénink. Minulý rok jste říkal, že proti posádkám, které by v tomto ohledu porušily řády, tvrdě zasáhnete. Platí to i letos?

Platí to i letos. Musím říct, že se posádky v tomto ohledu hodně ukáznili, a hříšníků je každý rok méně. Hodně nás však trápí překročení povolené rychlosti při seznamovacích jízdách, které bude také kontrolováno a trestáno. Získávání povolení je rok od roku těžší a my si nemůžeme dovolit žádné stížnosti obyvatel na seznamovací jízdy.

Servisní zóna je tradičně umístěna na letišti u Tchořovic. Její betonová plocha nabízí dostatek místa pro všechny posádky, ale rizikem je déšť. Pane Žitníku, máte objednáno hezké počasí?

To je spíše otázka na ředitele Pavla Štípka, který každoročně objednává počasí. Pokud vím, tak minimálně na letišti by pršet nemělo.

Kolik je přihlášených posádek? A jaká zajímavá auta na diváky čekají?

V tuto chvíli je přihlášeno přes 130 posádek, ještě čekáme na poslední přihlášky poštou. Kromě tradičních účastníků MČR ve sprintrally se diváci mohou těšit např. na tovární posádku Škody Motorsport Lappi – Ferm z Finska, dorazí i Kahle s Doerem na Octavii WRC, kteří předvádí vždy divácky vděčný styl jízdy. Ve dvoukolkách přijede prohnat vyrovnanou rallysprintovou špičku Josef Peták s Alenou Benešovou. Co se týká zajímavých aut, tak premiéru v rallysprintech bude mít Ford Fiesta R5 s Honzou Sýkorou za volantem. Roman Odložilík osedlá Citroen Xsara WRC. V MČRHA je přihlášena celá špička v čele s Kalistou, Káňou a Navrátilem. Dorazí i velký bavič Petrášek s Asconou a překvapení letošních historiků Jiří Hladík se Suzuki Swift. Také pohár ČR nabídne zajímavé bitvy, i když v tuto chvíli zatím chybí přihláška Petra Šimurdy, nebo Petra Zedníka.

Zázemí soutěže je umístěno do Horažďovic. Jaká je tady spolupráce s městem?

Spolupráce s městem je na velmi dobré úrovni. Ostatně jinak bychom nemohli rally v Horažďovicích pořádat.

Pane Žitníku, děkuji za rozhovor a těším se na viděnou

Podrobnosti o EPLcond Rally AGROPA jsou postupně zveřejňovány na www.rallyagropa.cz

Komentářů celkem: 7
30. 7. 2013 12:061
0 0
Pačejov mně poslední léta hodně baví, tak snad to bude i letos. smajlík
30. 7. 2013 13:482
0 0
Jen malé doplnění k přihlášeným do poháru. Petr Šimurda se rozhodl pokračovat v těsněm boji o vítězství a jeho přihkáška nakonec dorazila.
30. 7. 2013 13:553
0 0
Na Pačejov se tradičně těším a nenechám si ujít! smajlík
30. 7. 2013 16:244
0 0
já myslím, že nakonec se na jednu nebo dvě RZ stavím podívat
30. 7. 2013 21:285 Upraveno 21:28
0 0
No letos mi to snad konečně vyjde....loni práce a předloni sem tam viděl jen přejezd, když jsme tam projížděli na vodě v Katovicích.........vlsatně už chápu, odkuď jsou rally fans smajlíksmajlík
Letos musim prostě!!
30. 7. 2013 23:566
0 0
Jen bych se rád zeptal. Jaké budou zábrany proti katování? Doufám, že ne zase pneumatiky. Nerad bych si zopakoval loňskou dvou kolovou zkušenost smajlíksmajlík
31. 7. 2013 17:477
0 0
Už se o tom píše v jiném článku, v pneu bude letos navíc výrazný barevný "sloupek" a tráva kolem pneu bude vysečená, aby byly pneu dobře vidět. Ale Pačejov zasloužil za protikatovací zábrany v minulých letech vždy spíše pochvalu, pneu vždy byly velké, omotané červenobílým mlíkem a hlavně pevně přichycené tyčema v zemi, takže nikdy pokud vím necestovaly po trati a neměnily polohu jako volně položené předměty (pneu, soudky, kameny....) na některých jiných soutěžích. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!