Kobliha s Chodurou si došli pro první místo

Je to již týden, co se posádka Adam Kobliha – Petr Chodura jun. zúčastnila pátého podniku sezóny Ferodo Matrix M.V. Rally Kostelec n. O..

Je to již týden, co se posádka Citröenu C2 R2 Max ve složení Adam Kobliha – Petr Chodura jun. zúčastnila pátého podniku sezóny Ferodo Matrix M.V. Rally Kostelec nad Orlicí 2013. Šampionát malého mistrovství se tak dostal za svou polovinu a ve všech třídách již naplno hoří souboje o pódiová umístění. Jinak tomu není ani ve třídě 6, kde pro tento rok zakotvila posádka bílého vozu francouzské značky a nadmíru se jim daří. Před kosteleckým závodem figurovali na vedoucí pozici své třídy a nastávající závod měl potvrdit jejich letos velmi vyrovnané výkony.

Nejsilnějším rivalem sezóny 2013 je dozajista Martin Vlček se spolujezdcem Richardem Lasevičem a vozem Peugeot 206 Kit Car. Ten ani v okolí Kostelce nad Orlicí nechyběl a očekával se další dech beroucí souboj. Adam Kobliha v žertu tvrdí, že si jeho spolujezdec ze závodů pamatuje vždy více než on, takže jak to tedy vypadalo z pohledu Petra Chodury jun.? „Celý závod začal netradičně již v brzkých ranních hodinách před seznamovacími jízdami. Po několika komplikacích se totiž na tento čas přesunul test naší C2, který k mé radosti dopadl výborně. To, že je auto skvěle připraveno jsem poznal hlavně na dobrém rozpoložení Adama. Zkoušeli s Tomášem Čablou různá nastavení a Adam opět hledal, kam až se dá posouvat hranice na suchém povrchu. Po testu pak již vše probíhalo překvapivě dobře. Napsali jsme velmi dobrý rozpis a dokonce jsme se na naše poměry dostali velmi brzo na ubytování, kde jsme mohli odpočívat a plně se věnovat koncentraci na závod.“ Ten byl započat v 9.00 v centru Kostelce nad Orlicí, odkud si to posádky namířily na první rychlostní zkoušku.

Z pohledu třídy 6 do ní nejrychleji vlétl právě Martin Vlček, avšak v těsném závěsu o 1,8 sec nechyběl Adam Kobliha, hned v úvodu se tato tvrdě bojující dvojka trhla od zbytku pole, třetí byl Martin Vopatřil o 16,1 sec. Ve stejném duchu se odehrával celý závod, po polovině rychlostních zkoušek vedl Vlček s náskokem necelých osmi vteřin. Kobliha vytrvale sbíral druhá místa a pouze jednou se mu podařilo svého soka udolat, stalo se tak v RZ 5 o 2,2 sec. Ve velmi vysokém tempu se nesl celý závod a ani jeden ze soupeřů si nemohl vydechnout byť jen na vteřinu. Stopky v cíli ukázaly diferenci 11,9 vteřin ve prospěch Vlčka. Ten byl na trati bezesporu nejrychlejší, přesto si však zlatý věnec neodvezl. Na trati totiž chyboval a penalizace za projetí retardéru jej srazila až za Adama s Petrem. Ti si doslova došli pro pohár za první místo až po slavnostním ceremoniálu, tam jim ještě byly uděleny poháry za místo druhé. Výsledky tedy vyšly nakonec bodově lépe ve prospěch Koblihy a ten si tak mohl upevnit pozici na čele třídy 6. Lichotivé je i třetí místo v klasifikaci dvoukolek.


Foto: František Dušek

Adam Kobliha krátce zhodnotil vývoj závodu: „Do závodu jsme hned ze startu vstoupili ve vysokém tempu, které jsme se snažili udržovat po celou soutěž, a to vše naštěstí bez jediné chybky. Vše si sedlo pěkně do sebe a fungovalo na výbornou. Nevěřil jsem, že bychom mohli v takovém horku sekundovat i těm nejlepším dvoukolkářům. Dali jsme do toho vše co v nás je a výsledek se dostavil, za což jsme velmi rádi. Samozřejmě svou roli ve výsledku zahrála i dodatečně přidělená penalizace, ale tak to zkrátka je. Určitě by bylo lepší nebo i bezpečnější ji přidělit hned při závodě a předcházet tak zbytečnému riskování posádky, která svádí těsný souboj o čelo dvoukolek.“

Pro Petra Choduru to byl další skvělý výsledek i zážitek: „K průběhu závodu paradoxně není moc co dodávat, krom toho, že probíhal jako na drátkách. Bez jediné chyby jsme s Adamem proletěli krásným závodem v krásném počasí. Celou dobu jsme šlapali na paty leaderům dvoukolek a už to je pro nás výborný výsledek. Zážitky z rally Kostelec bych tedy shrnul tak, že šlo ze strany Adama o naprosto suverénně odjetý závod, ve kterém bylo z C2 vymáčknuto snad maximum. Z mé strany pak dobrý pocit z toho, že se i v takovém tempu vše povedlo v podstatě bez chybičky a v dobrém rozpoložení. To, že na výsledku mají velký podíl mechanici v čele s Tomem Čablou, již snad v půlce krásné sezóny nemusím ani zdůrazňovat. Zkrátka já tuto sezónu vedle Adama vnímám jako úžasné štěstí, že můžu závodit v doprovodu naprostých profesionálů.“ Adam jen doplnil slova mitfáry: „Rádi bychom poděkovali všem lidem, kteří mají zásluhu na tak krásném výsledku, bylo mi ctí prožít další závod s těmito lidmi a moc si toho vážím. Hezký pohár za první místo, byť je jen jeden, rádi věnujeme panu Chodurovi. Děkujeme!


Foto: František Dušek

Dalším závodem v pořadí je EPLcond Rally Agropa v datu 09.08. – 10.08.2013, té se však posádka Kobliha – Chodura nezúčastní. Kde bude tato posádka startovat příště a s čím je zatím malé střežené tajemství.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!