CERS performance v Kostelci: zlato pro další týmovou posádku

Po měsíc a půl dlouhé pauze se v polovině letních prázdnin opět dostal ke slovu rallysprintový šampionát.

Po měsíc a půl dlouhé pauze se v polovině letních prázdnin opět dostal ke slovu rallysprintový šampionát. Na řadě byla rally v Kostelci nad Orlicí, která si svůj debut v MČR-S odbyla přesně rok nazpět. Tým CERS performance se do letním sluncem rozpálených severovýchodních Čech vydal se čtyřčlennou sestavou, kde většinu tvořily posádky na osvědčených Hondách Civic VTi.

V roli průběžného lídra třídy 9 se na startu představila dvojice Josef Vojáček – Karel Voltner. Stejně jako na předešlých podnicích začala i tentokrát posádka ve volnějším tempu. Jenže než se dostala k obvyklému útoku, přišla pohroma, která pro ni hned v úvodu rozhodla celou rally. „Některé z před námi jedoucích aut vytáhlo na cestu kámen, který jsme trefili. Byl z toho defekt, který jsme bohužel museli měnit přímo na vložce,“ říká ke smolnému okamžiku spolujezdec Karel Voltner. Skoro čtyřminutová ztráta nedávala jakoukoliv šanci na boj o přední příčky, o to víc, že se tentokrát mezi všemi zúčastněnými „hondaři“ rozhořela bitva, kde šlo až do samotného závěru o desetiny. Moravská dvojice tak nakonec odjížděla domů s jediným bodem za desáté místo ve třídě a nepříjemným pocitem z propadu na průběžné třetí místo ve třídě.

Zcela opačné pocity naopak zavládly u kuřimsko-tišnovské posádky Lukáš Nekvapil – Roman Koscelník. Tato dvojka se na čtyřech úvodních testech vždy umístila mezi nejrychlejšími třemi a zaslouženě držela průběžnou druhou příčku. Závěrečná sekce však přinesla několik zvratů. Lukáš s Romanem se po předposlední zkoušce propadli zcela mimo podium. V tu chvíli na vedoucího jezdce třídy ztráceli osmnáct sekund. Na poslední rychlostní zkoušce do toho ale šli naprosto naplno a – vyplatilo se. Dvojice, která svou první rally v životě absolvovala teprve letos v dubnu, si dojela pro premiérové vítězství ve třídě. Na zlato jí stačily tři desetiny sekundy před nejrychlejším konkurentem. Díky nim se posádka také posunula na průběžné druhé místo ve třídě. „Do Kostelce jsme se těšili, protože konečně mělo jít o naši první soutěž na suchu,“ říká Lukáš Nekvapil. „Již od samého rána se ale teploty šplhaly ke třicítce, takže z toho nakonec byla docela pěkně vypečená zkušenost. V plánu bylo zkusit prolomit „bramborové“ štěstí a to se podařilo. To, že z toho v závěru byla dokonce zlatá, navíc v tak silné konkurenci, je pro nás obrovská radost. Obzvlášť proto, ze ‚Kosťa vyhrál v Kostelci‘ :-) Děkujeme všem, kteří se na našem úspěchu podíleli. Bylo to super!“

Třetím zástupcem CERS performance ve třídě 9 byl „navrátilec“ Martin Tomečka, který letos startoval pouze na dvou úvodních podnicích MČR-S a na volném podniku ve Valašském Meziříčí. A právě napravení reputace po extempore s balíkem slámy na Valašské Rally bylo hlavním Martinovým úkolem. „Začátek rally nám vyšel dobře. Byly vysoké teploty a my si tak mohli vychutnávat kouzlo léta,“ vypráví Martin. „Na úvodních vložkách jsme neudělali žádnou fatální chybu, takže jsme postupně začali zrychlovat. Čtvrtou rychlostní zkoušku jsme dokonce vyhráli, ovšem bohužel hned na cestě z následujícího servisu naše honda začala vydávat podivné zvuky. Zjistili jsme, že praskly svody. Problém začal být výrazněji cítit ke konci RZ 5, kde už auto ztrácelo výkon. Poslední vložky jsme jeli trochu volněji na blinkry, ale nakonec se nám podařilo dojet až do cíle. Celkově jsem rád, že jsem v Kostelci mohl jet, tak dobře zorganizovanou soutěž jsem snad ještě neabsolvoval. Chtěl bych poděkovat spolujezdci Martinu Trlifajovi, mé přítelkyni i klukům za práci v servise, našim sponzorům a týmu CERS performance.“ Martin Tomečka nakonec skončil jako pátý ve třídě 9, ztráta na vítěznou posádku ale činila jen necelých šest sekund. I to je důkaz, jak nesmírně vyrovnaná soutěž v Kostelci byla. V průběžném pořadí jsou Martinové Tomečka a Trlifaj na čtvrtém místě své objemové kategorie a uzavírají pěkně seřazenou trojici posádek CERS performance.

Ve třídě 8 se za tým CERS performance opět představili Milan Michalčík a Kateřina Janovská. S jejich modrým Renaultem Clio Sport měli celkem jasný cíl – neublížit autu, se kterým by koncem srpna chtěli absolvovat zlínskou barumku. Tento úkol pojali opravdu svědomitě a tak přestože již kosteleckou soutěž znali z minulého roku, zvolili mírnější tempo, při kterém bylo riziko poškození vozu menší. Taktika se vyplatila, posádka dojela do cíle soutěže, která byla zároveň přípravou na vrchol české rally sezony.

U CERS performance to domácí soutěží zařazenou do mistrovství Evropy již docela žije. Ještě předtím je ale na řadě další z rallysprintů, konkrétně ten v západočeském Pačejově. Zlínský tým se představí se čtveřicí posádek – do Citroënu C2R2 Max se vrací Ondřej Bisaha, s hondami se znovu představí Josef Vojáček, Lukáš Nekvapil a po startu na Valašské Rally také Radim Koutek. Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv z průběhu jednotlivých soutěží můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!