13. 8. 2013 14:40 − 5137× − 8

Jiří Sedlář – 24 let od jeho tragické smrti

Dnes si připomínáme již 24. výročí od smrti Jiřího Sedláře, jedné z nejvýznamnějších postav české historie rally.

Dnes si připomínáme již 24. výročí od smrti Jiřího Sedláře, jedné z nejvýznamnějších postav české historie rally. Mnoho z vás na něho nemohou zapomenout, další pomalu zapomínají, ti mladší možná vůbec netuší, o koho šlo. Pojďme si tedy spolu vzpomenout na Jirku Sedláře.

Následující článek jsem psal již před 4 roky, ale nebude na škodu si ho znovu připomenout. Ostatně za ty 4 roky přibyla do jeho profilu pěkná řádka výsledků, a tak si můžete oživit jeho kariéru i v jednotlivých výsledcích. Ostatně je to jen pár dnů. co jsem přidával výsledky Valašské Zimy 1982, na kterou si Jirka půjčil domácí auto a suverénně vyhrál třídu. Už tenkrát muselo být jasné, že se jedná o velký talent.

Profil Jiřího Sedláře na eWRC-results.com

23.7.1959 – 13.8.1989

Jiří Sedlář pocházel z Kašavy, která leží na sever od Slušovic, tedy v kraji rally zaslíbenému. Dlouho se ale věnoval motokárám, teprve později začal jezdit i rally. Ve třiceti, když už se zdálo, že se už bude věnovat výhradně rally, přišla jeho tragická smrt.


zdroj: motokary.cz

Poprvé se na sebe upozornil Jiří Sedlář na Valašské zimě v roce 1982, když se spolujezdkyní Milanou Žákovou a strašně vysokým startovním číslem dojel 14. absolutně a svou třídu vyhrál. Brzy si našel svého dlouholetého spolujezdce, Josefa Častulíka, a v barvách JZD Podhoran Lukov začali sbírat jeden vavřín po druhým. S vozem Škoda 120 LS se stali v této třídě mistry republiky a právě s tímto vozem i notně proháněli mnohem výkonnější tovární vozy Škoda 130 LR na domácí Barumce. Jiří Sedlář ale stále preferoval spíše motokáry, kde také sbíral jeden úspěch za druhým. Stal se několikanásobným mistrem republiky a dokonce vícemistrem Evropy. Jeho umění bylo několikrát oceněno v anketě Zlatý volant, za motokáry ji vyhrál pětkrát, v roce 1986 vyhrál anketu jako nejlepší jezdec rally i motokár, tedy ve dvou disciplínách.


Rallye Šumava 1986

Byl považován za obrovský talent a jeho výrazné úspěchy nešlo přehlídnout. Zcela logicky proto dostal nabídku na místo v továrním týmu Škoda. V něm ale odjel jen jediný závod. Proč? Nechme vzpomínat Josefa Častulíka (zkrácená citace z časopisu Rally Sport Magazín (7/99).

"Jurovi se do továrního týmu moc nechtělo a ani oni ho tam neviděli rádi. Když jsme ale proháněli fabriku, přišlo jim příkazem, že ho tam mají vzít. Když Jirka poznal jejich přístup, raději sám svedl odchod z týmu na motokáry. Dávali mu jasně najevo, že ho tam nechtějí, že je pro ně konkurence. Začalo to tím, že mu chtěli dát jiného spolujezdce. Když to odmítl, řekli mu, že do toho nebude kecat. Jeli jsme s jejich autem v Příbrami. Jirka za nimi pořád chodil, že auto nebrzdí. Jen odpověděli, co si vymýšlí. Prostě na každém kroku bylo cítit, že o něj není zájem."

V roce 1987 vyhrál Sedlář populární Mitropa Cup a pro další sezónu si pořídil Lancii Delta v eNkové verzi. Vyhrál s ní sice na Šumavě, ale pak přišla řada odstoupení. Lancia se ukázala jako nespolehlivá a pro rok 1989 se začal připravovat Favorit. Druhé místo na Šumavě, třetí na Barumce. Vypadalo to, že vše se zase v dobré obrací.


Na Čínově – Šumava 1988

Osudný 13. srpen roku 1989 byl ale pro Jiřího Sedláře ten poslední. O tom, co přesně se stalo, nejlépe pamatuje jediný svědek celé události, spolujezdec Josef Častulík. Opět použiji jeho slova.

"Chystali jsme na Rally Budapešť, která se jela v rámci Mitropa Cupu, a testovali poprvé originální tlumiče. Jezdili jsme z dědiny do dědiny, otočili se a jeli zase zpátky. Jirka se normálně poutal, to spíš já jezdil bez pásů, tenkrát to bylo ale zrovna naopak. Při rychlejším průjezdu jednou zatáčkou šel závodní favorit ven na stranu, příkopa auto zvedla a to se převrátilo přes střechu. Nic by se asi nestalo, kdyby Jirka nehrábl po klice a neotevřely se dveře. On se v autě neudržel a dopadl na krajnici, já zůstal sedět v autě…"


Barum Rally 1989

"Člověk si i dnes stále říká desetkrát kdyby. Vjeli jsme do té zatáčky na čtverku a kdyby auto pustil do pole, nic by nestalo. Druhý den se ale mělo odjíždět na závody a nechtěli jsme mu nic udělat. Kdybych nebyl připoutaný já a on ano, taky by se asi nic nestalo. Byl jsem chvíli v šoku a ještě jak jsem seděl v autě, Jirka se musel zvednout a přišel za mnou se zeptat, jestli mi nic není. Teprve potom mi začal kolabovat… Zdálo se mi, že má jen polámaná žebra… Když Jirku nakládali do sanitky, ještě jsem s ním mluvil. V tu chvíli jsem si myslel, že je všechno v pořádku…"

Dvě hodiny po nehodě ale Jiří Sedlář podlehl vnitřním zraněním v nemocnici ve Valašském Meziříčí. Odešla tak jedna z nejvýraznějších postav české historie rally. Můžeme jen spekulovat, co všechno ještě mohl dokázat..

Pomníček připomínající jeho tragickou smrt naleznete na místě samotné nehody, asi 300 metrů za Lešnou (poblíž Valašského Meziříčí) ve směru na Palačov (GPS 49°31'38"N, 17°55'24"E).


Foto: Jiří Pavelka

Pokud pojedete někdy kolem, věnujte mu tichou vzpomínku a třeba i zapalte svíčku. Dnes jich tam bude, stejně jako každý rok, asi hodně…


Foto: Jiří Pavelka

Na závěr vám ještě nabízím zajímavý dokument Sen ještě neskončil, který jsem o Jirkovi Sedlářovi našel na youtube.com.

Komentářů celkem: 8
13. 8. 2013 16:141
0 0
Znal jsem Jirku osobně.
Čest jeho památce, budeme stále vzpomínat.smajlík
http://stavtese.unas.cz/rally_landt/index.html#rally_valasskazima_sedlar_08.jpg
13. 8. 2013 17:452
0 0
Jiří byl borec!
13. 8. 2013 18:523
0 0
Tak Jura byl v té době a věřím že by byl i dnes neskutečná ikona nejen Českého rallysportu,takový další Seb.Neskutečný cit,čuch a hlavu na motory,auta a rally vůbec.Určitě se stavím jako každý rok na místě kde skončil nechtěně život velkého PANA jezdce ještě s větším SRDCEM!!!!!!Měj se Juro tam navrchu!!!
13. 8. 2013 21:364
0 0
Zrovna někdo takový zemře v den, kdy jsem se narodil já. Trochu mi to smutní můj velký den. smajlík To je holt "život". smajlík Tak ať Vám to tam nahoře lítá.
14. 8. 2013 19:185
0 0
... mimo jiné na Barumce porazil s tehdejší slabou Škodovkou s náhonem na zadek Armina Schwarze v Quattru... myslím, že to mluví za vše...
14. 8. 2013 20:526
0 0
Moment, kdy jsem se dozvěděl o Sedlářově smrti si pamatuji, bylo mi tenkrát 7 let, a bylo to na náměstí ve Kdyni, kde jsme trávili prázdniny.
14. 8. 2013 21:567 Upraveno 21:58
0 0
i já si ten den pamatuju, bylo mi 12 let. sedim v kuchyni a čtu noviny. a řikam mamině: zemřel jirka sedlář. taky ho měla ráda.
16. 8. 2013 20:578
0 0
...až z tohto príspevku som sa dozvedel, ako vlastne zahynul, ale bolo to podľa mňa nezodpovedné, nepripútať sa...ale asi to tak malo byť
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!