19. 8. 2013 21:06 − 3135× − 1

Racing Team Semčice: Rallye Železné hory 2013

video • Již své předposlední pokračování měl o uplynulém víkendu seriál závodů Rallye Cupu.

Již své předposlední pokračování měl o uplynulém víkendu seriál závodů Rallye Cupu. Zúčastněné týmy a jejich posádky zavítaly tentokrát do krásného města Chrudim, které bylo centrem již XII. ročníku Rallye Železné hory. Pořadateli se přihlásilo úctyhodných jedenaosmdesát posádek a pro všechny byla připravena soutěž tradičního formátu o devíti rychlostních zkouškách rozdělených do tří sekcí. Oproti loňskému ročníku však bylo méně přejezdových kilometrů a měřené úseky dělila jen opravdu malá vzdálenost. Úvodní dvě zkoušky sekce byly rychlejšího charakteru a nahrávaly tak posádkám silnějších vozů. Naopak závěrečná zkouška každé "rundy" byla opravdovou ozdobou celých závodů a každý, kdo si libuje v pasážích "na srdce", si jich zde užil vrchovatou měrou. Kilometráž měřených úseků se pak jen těsně nepřehoupla přes číslovku 60. Na stratu tentokrát chyběli naši nebližší konkurenti v průběžném bodování skupiny A1 Kuba Urban se Zdeňkem Exnerem. Nechyběli však průběžně třetí Graham Shiel s Philem Williamsem. O to větší však byla konkurence zbylých dvoukolek a ve spojení s krásným letním počasím bylo "zaděláno" na pořádné závody.


Foto: Martin Trdla

Hned na úvod jsme však nezaznamenali příliš dobrý čas, když se na rychlé trati, která se nám ovšem líbila, projevilo každé menší zaváhání a na čelo dvoukolek jsme již zde ztratili více než deset vteřin. O něco lepší to bylo na druhé zkoušce, kde jsme již s konkurenty dokázali více méně držet krok. Chuť jsme si však spravili hned na následující zkoušce, kde se nám podařilo zajet nejrychlejší čas mezi dvoukolkami a současně pátý absolutně. To nás vyneslo i do první desítky průběžného hodnocení závodu a začali tak tuhé souboje o každou vteřinu. Již na druhé zkoušce museli po poruše odstoupit ze třetího místa ve skupině A1 Patrik a Radek Pilcovi s felicií a my jsme v této fázi závodu byli na čele "malorážek" o více než jeden a půl minuty před druhými v pořadí. I proto jsme se více soustředili na souboje v hodnocení dvoukolek. I přes naší veškerou snahu jsme na rychlejších zkouškách téměř pravidelně "byli obdarováni obkladem" od některé z konkurenčních posádek. Kartu jsme tak sázeli především na nejtěžší zkoušku Ctětín – Žumberk. Při jejím druhém průjezdu jsem však nejprve vyrobil chybu v podobě ustrnutí na brzdách před jedním z retardérů. V jejím závěru jsem pak špatně vyhodnotil situaci a mírně jsem zvolnil v domnění, že máme poškozenou pneumatiku. To se naštěstí ukázalo jako mýlka a v klidu jsem tak mohli pokračovat vstříc poslední servisní zastávce.

I přes nepříliš povedenou 6. RZ jsme drželi průběžnou devátou pozici, když z dvoukolek byli před námi jen Vaško s Novotným na BMW M3. Za námi to však doslova vřelo a dalo se očekávat, že soupeři nám naši pozici nenechají bez boje. To se potvrzovalo hned od úvodních metrů závěrečné sekce a před závěrečnou zkouškou se před nás propracovali Roman Vlas s Miloslavem Volínem na Škodě Octavii. Soupeřů, kteří si dělali zálusk na naši pozici však bylo ještě mnohem více a tak jsme se rozhodli zabojovat na poslední deváté RZ. Tou se nám povedlo projet bez větší chyby a dokonce se nám podařilo zopakovat 5. absolutní čas. To nás v konečném zúčtování vyneslo zpět na druhé místo v hodnocení dvoukolek a současně také sedmou příčku absolutně. Ve skupině A1 dojeli na druhém místě Graham Shiel a Phil Williamson, na místě třetím Marek Majewski a Emilia Chimielewska.

XII. Mogul Rallye Železné hory je tedy minulostí a my jsme moc rádi, že jsme jí mohli absolvovat. Pořadatelé připravili krásnou a náročnou soutěž, což potvrzuje i poměrně dlouhý seznam odstoupivších. Příjemným zpestřením byl i slavnostní start na krásném Resselově náměstí, doprovázený fajn atmosférou. Za to, že jsme se mohli tohoto závodů zúčastnit, bych chtěl moc poděkovat všem členům týmu, kteří se na výsledku velkou měrou podílejí. Tradičně největší poděkování patří Kubovi, opět bezvadná spolupráce a naprostá pohoda během celého závodu. Již třetí závod ze čtyř naplánovaných v Rallye Cupu 2013 je tedy odjetých, tím dalším bude Rallye Světlá, která bude hostit současně Volný pohár. Ještě před tím se však pravděpodobně zúčastníme Rallye Humpolec, zařazené taktéž do kalendáře Volného poháru.

Komentářů celkem: 1
23. 8. 2013 02:261
0 0
Pořád čekám, kdy se konečně na tomhle autě objeví nějakej sponzor, kluci předvádějí opravdu krásný sport! Na co čekáte? Bednu v absolutním pořadí? smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!