Jiří Fryje - eWRC.cz
20. 8. 2013 20:36 − 4324× − 4

Rallye má jméno Bohemia – derniéra

Na počátku bylo slovo. Vlastně to byla slova tři. Rallye, Škoda a Bohemia.

Na počátku bylo slovo. Vlastně to byla slova tři. Rallye, Škoda a Bohemia. Vstoupila do našich životů, aniž jsme měli možnost se tomu jakkoliv bránit. Stalo se to v červenci roku 1974. Já při tom postával v Praze na Letné a nesměle fotografoval auta, procházející technickou přejímkou prvního ročníku Mezinárodní Rallye Škoda. Dana vozila jeho maminka v kočárku okolo stejné scény, jen o pár desítek kilometrů dál, v Mladé Boleslavi. A tak, zatím co já jsem si ve své rané plnoletosti uvědomoval, že proti této viróze nemám protilátky, Dan nemohl tušit, že spolu s kojeneckou kaší nasává i chronickou závislost na pomalovaných, burácejících autech s nalepenými startovními čísly. Nikdo z nás toho ale nelituje.

Potkali jsme se krátce po vydání Danovy prvotiny Rallye psaná srdcem. To už připravoval životopisnou knihu o Ladislavu Křečkovi a já mu do ní dodal několik fotografií ze svého archivu. Při jeho prohlížení jsem od něho dostal nabídku na spolupráci. Týkala se brožury, která by vyšla u příležitosti startu 38. ročníku Rallye Bohemia a ve které by se využily nepublikované archivní fotografie. Tím odstartovala etapa hledání, vybírání, dopisování a úprav textu. K jeho finální podobě nám svými postřehy pomohl soutěžák ing. Zdeněk Janda a bývalý výborný hokejista Luděk Ulman. Při řešení četných nejasností nám ochotně pomáhali pánové ing. Jaroslav Mansfeld a ing. Stanislav Kafka. Přibývaly fotografie od lidí, které Dan oslovoval, a kteří své práce pro vznikající brožuru poskytli. Při konečné revizi vybraného materiálu vyšlo najevo, že jeho množství daleko přesahuje hranice prvoplánového dílka a jeho kvalita je tak nesmírná, že ho nelze nevyužít. Resultát byl jednoznačný. Místo brožury bude kniha. A protože Škoda a následně Bohemia byla vždy mezinárodní soutěží, v jejíchž startovních listinách najdeme řadu známých zahraničních jezdců, včetně mistrů svých zemí, mistrů Evropy a dokonce i světa, bude kniha určena i pro ně, a proto bude dvojjazyčná. O překlad do angličtiny se postarali Bronislav Mocek, aktivní spolupracovník stávajícího organizačního výboru Rally Bohemia a Dr. Michael Schöber. Fotografie byly definitivně vybrány, texty přeloženy, a tak nastal čas, dát jim grafickou podobu pro tisk. Tohoto nelehkého úkolu se ujal Bc. Lukáš Halamíček, Danův dvorní grafik. S trpělivostí až nelidskou snášel po večerech a víkendech naše připomínky, mlčky aplikoval do hotových stránek návrhy, aby se pak vrátil k původní verzi a ve chvílích nejvypjatějších odcházel podle potřeby na toaletu, či na krátkou procházku.

A pak přišla chvíle, kdy byla vložena poslední fotografie a poslední věta a počet stránek se zastavil na číslici 336. Vytisknout tak obsáhlou knihu na křídovém papíře, ve tvrdé vazbě a v nákladu tisíc kusů stojí dost peněz, a tak odstartovala třetí etapa, hledání sponzorů a tedy jedna z nejtěžších. Ve stejné době spustila masmédia štvavou kampaň proti automobilovým soutěžím, které procházely smolným obdobím. Nesmyslnost argumentů, používaných v této novodobé honbě na čarodějnice, v nás probudila snahu ukázat, že rallye přináší i pozitivní věci. Dospěli jsme k rozhodnutí, že za výtěžek z knihy, jejíž prodejní cenu jsme předem stanovili na 199 Kč proto, aby byla pro všechny zájemce o ní co nejdostupnější, pomůžeme nějakým způsobem těm nejpotřebnějším a těmi jsou děti. Naše volba padla na dětské oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi a s firmou LINET, která nám vyšla velmi ochotně vstříc, jsme rozjednali zakoupení jednoho speciálního lůžka na jednotku intenzivní péče a jednoho kojeneckého lůžka. Obě paní primářka Alena Štolcová a hlavně malí pacienti velmi postrádali. S tímto záměrem jsme se obrátili na sponzory společně s demoverzí knihy. Uspěli jsme především díky organizačnímu výboru Rally Bohemia, v jehož čele stojí Pavel Dušánek a bez jehož podpory by kniha nevznikla. Úžasné bylo, že i ostatní pořadatelé Bohemie finančně pomohli. Společně s panem Dušánkem měli na vzniku knihy zásadní podíl ještě dva “správní chlapi“, kterým patří náš nezměrný dík, a to ing. Aleš Jirásek a Vojtěch Matoušek. Oni prostě „jen“ chtěli dobrému nápadu pomoci.

Kniha přišla na svět ve své konečné podobě 18. dubna. Do vínku dostala svoje internetové stránky www.peopleforrally.cz a několik distribučních míst. Již 4. července jsme ona avizovaná lůžka paní primářce a dětem předali. Kniha samotná a s ní i její charitativní poslání sklidilo stovky pozitivních reakcí. Většina přímých aktérů, kteří jsou součástí historie Rally Bohemia dokázala pochopit, že případná absence jejich jména nebo fotografie v knize není výrazem naší neúcty, ale jen nemožnost obsah knihy do nekonečna zvětšovat. Velmi si ceníme poděkování a pochvaly od bývalého šéfa technického vývoje Škoda, Dr. Scholze, i jeho velkorysosti, se kterou s úsměvem přešel to, že jsme mu v úvodu knihy při oceňování jeho zásluh na Rally Bohemia neúmyslně zkomolili jméno. Popravdě, zaznamenali jsme také jednu negativní reakci. Ano, opravdu jen jednu. Navíc z míst, kde by každý soudný člověk spíš očekával podporu. Za další rozbor ale tato nedůstojná záležitost nestojí.

Slavnostní a symbolické předání šeku s částkou 110 954 Kč, potřebnou na zakoupení lůžek, proběhlo 10. července v Café Anděl za účasti mnoha osobností, majících nedílnou zásluhu na čtyřicetiletém trvání Rally Škoda / Bohemia. Za všechny jmenujme pana Vratislava Kulhánka nebo Ladislava Křečka. Před očima veřejnosti pak paní primářka převzala šek na startovní rampě při zahájení letošního 40. ročníku Rally Bohemia. Dnes je celý náklad téměř kompletně rozebrán, několik posledních výtisků má k dispozici Muzeum Škoda Auto, knihkupectví Jarmily Pospíšilové a firma Air Design, kde lze ve velmi omezeném počtu objednat knihu a k ní i s velkým nadšením přijatá trička.

Rallye má jméno Bohemia je titul, který si našel rychle cestu nejen mezi domácí příznivce, ale také do zahraničí. Jeden z prvních výtisků dostal trojnásobný vítěz Rallye Škoda Nor John Haugland, kniha se distribuovala do Itálie, Francie, Španělska, Rakouska, do Skandinávie, Polska a Německa. Zájem o ní projevili i pořadatelé Eifel Rallye Show a přímo v místě konání a k naší neskrývané radosti i jedna z největších ikon historie automobilového sportu. Proto nás může hřát vědomí, že pokud nejezdí na kole, netestuje Porsche, nebo na nějaké historické akci nedemonstruje svoje řidičské umění, sedí na verandě svého domku v Bavorském lese, na klíně má oblíbeného kocoura a v ruce naší knihu. Je nám velkou ctí, pane Röhrle.

Na závěr znovu děkujeme za pochopení i všem aktivním aktérům, pořadatelům a členům organizačních výborů celé čtyřicetileté historie soutěže, které se nám nepodařilo na stránkách naší knihy jmenovat, děkujeme všem partnerům a fotografům, kteří se na jejím vzniku podíleli.

Komentářů celkem: 4
21. 8. 2013 01:35
0 0
Bylo mi ctí, Jirko a Dane a těším se na pokračování !
Mr. Cimbu
21. 8. 2013 07:50
0 0
... jen malý dotázeček: ten frajer vedle pana Waltera Rohrla je Christian Geistdorfer, jeho dlouholetý spolujezdec...? .l..
21. 8. 2013 10:33
0 0
Hoši děkujeme!!! Dobrá práce obě knihy mají nezastupitené místo v našich knihovnách a připomínají nám účast nás "amatéru" na Rš a RB. Myšlenka pomoci dětské nemocnici je bezvadná - tleskám.
21. 8. 2013 15:30
0 0
Bobor: ano, ten elegantní pán vedle Waltera Röhrla je opravdu Christian Geistdorfer, dnes jedna z klíčových postav Eifel Rallye Festivalu, co se jeho uspořádání týče.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!