21. 8. 2013 19:54 − 2583× − 0

Aleksandrov Rally – komentář

Ruský šampionát o uplynulém víkendu zavítal na území Ukrajiny, kde se odehrál jeho jediný zahraniční podnik.

Ruský šampionát o uplynulém víkendu zavítal na území Ukrajiny, kde se odehrál jeho jediný zahraniční podnik. Proti sobě se tak na tamních šotolinových cestách postavila ruská a ukrajinská špička. Ruský vozový park moc atrakcí neobsahuje, když celá elitní skupina kromě Nikity Filippova pilotujícího Škodu Fabia Super 2000 závodí s produkčními vozy. Zato na Ukrajině je možné spatřit takové zajímavosti jako jsou dva speciály Mini Valeriye Gorbana a Oleksiye Kikirishenka. K tomu se na Aleksandrov Rally přidala velmi atraktivní premiéra speciálu R5, když tam s cílem soutěž vyhrát dorazil účastník evropského poháru Oleksandr Saljuk jun. s Fordem Fiesta.

Ruští jezdci se na půdě svých soupeřů museli smířit s tím, že do bojů o vítězství nezasáhnou. Jejich nejlepšímu jezdci byla od samého začátku rezervována bronzová příčka. Hned v první zkoušce se na ní usadil vedoucí muž mistrovství Gennadiy Broslavskiy s Mitsubishi Lancer EVO X. Jeho největší soupeř a vítěz dvou podniků Andrey Zhigunov se svým Mitsubishi Lancer EVO IX v úvodní etapě lídrovi vůbec nestíhal a navíc musel bojovat s dalším předním zástupcem ruského mistrovství Dmitriyem Tagirovem za volantem Subaru Impreza Sti N12. Po první etapě oba tyto borce dělilo 7,3 sekundy, za Broslavským už ale měli minutový odstup.

Do sobotní části ale nejrychlejší z Rusů nevstoupil zrovna ideálně a hned na prvním testu většinu ze svého náskoku ztratil. Jeho pronásledovatelé byli rychlejší i v dalších zkouškách a pomalu mu začínali dýchat na záda. V úspěšném tažení vzhůru vynikal zejména Tagirov, který během jediné jedenácté zkoušky přeskočil jak Zhigunova, tak Broslavského. Druhý jmenovaný mu ale v úplně poslední zkoušce celé soutěže porážku oplatil a vrátil se na post nejrychlejšího Rusa a celkově bronzového muže soutěže.

Hodně zajímavou zápletku nabídnul rovněž duel o vítězství mezi Saljukem a Gorbanem. Kikirishenko se za volantem druhého Mini v pátek trápil s pohonem pouze jediné nápravy a v sobotu pak po poškození zavěšení svůj vůz odstavil v předposledním testu. Gorban také nemohl mluvit zrovna o podařené první etapě, když Saljukovi s výjimkou poslední zkoušky vůbec nestíhal a do druhé etapy si odnášel manko 34 vteřin. Pilot Fiesty ale ještě neměl zdaleka vyhráno, když hned na druhém testu udělal defekt. Jeho náskok se snížil i na zbylých třech zkouškách první sekce, kde zajel pomaleji než Gorban. Pilot Mini tak vyhlížel poslední dvojici testů s nadějí, že umaže desetisekundový odstup a stane se vítězem. Saljuk navíc na předposledním testu chyboval a souboj ještě více zdramatizoval. Nakonec ale z těsného souboje jeho Fiesta R5 vyšla vítězně, a to o 5,1 sekundy.

Výsledky soutěží ruského šampionátu naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Broslavskiy 102, 2. Tagirov 89, 3. Zhigunov 86, 4. Filippov 66, 5. Travnikov 36, 6. Uspienskiy 35

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!