Jiří Fryje - eWRC.cz
28. 8. 2013 12:01 − 6887× − 39

Zamyšlení nad budoucností jedné rally

Jak se podaří zorganizovat příští Bohemii, kdo jí pomůže, uvidíme na ní ještě někdy kompletní tovární tým?

Jak se podaří zorganizovat příští Bohemii, kdo jí pomůže, uvidíme na ní ještě někdy kompletní tovární tým? Tyhle otázky si jako pamětník prvního ročníku Rallye Škoda v roce 1974 kladu už od roku 2007. Dnes, před startem zlínské Barum rally, si je při pohledu do listiny přihlášených posádek kladu znovu a otazník za nimi je zase o něco větší. Zatímco Škoda Motorsport na domácí Bohemii 2013 nasadil “jen“ Jana Kopeckého, tak na letošní Barum rally jsou to hned tři vozy s jezdci – Kopeckým, Lappim a Wiegandem. Mnozí mi namítnete, že je to vlastně logické, když je Barum součástí mistrovství Evropy a Bohemia ne. Ano, chápu to, ale nerozumím zvláštnímu vztahu Motorsportu k Rally Bohemia. Své neporozumění nechci nikomu vnucovat, chci se jen podělit o pocity, které z dění okolo Mladé Boleslavi mám. Bohudík jsem zažil doby, které byly pravým opakem toho, co zažívám na Bohemii poslední dobou. Svůj názor si, pokud budete chtít, utvořte po přečtení sami.

Myslím, že před mnoha a mnoha lety, no, ale ono to vlastně tak dlouho není, protože si to velmi dobře pamatuji, byla Rallye Bohemia pro oddělení zvláštních úprav opravdovou domácí soutěží, na kterou se tovární tým Škoda chystal pečlivě, s hrdostí a radostí z toho, že se může předvést na svém hříšti a v plné parádě. Jak já se na ni těšil a se mnou celá Boleslav, celá fabrika a s ní desetitisíce příznivců. Samozřejmě, tehdy se závodilo s vozy jen málo odlišnými od těch, které jezdily v běžném provozu, a tak nebylo pro tehdejší šéfy týmu, Jiřího Kotka a později Pavla Janebu, složité, pozvat na Bohemii za volanty továrních stotřicítek, felicií a favoritů velké hvězdy formátu Lartiga, Kalnaye, Mehty, Blomqvista nebo Munstera a auta pro ně připravit. Chápu propastný nákladový rozdíl mezi Škodou 130 LR a dnešní Fábií S2000, chápu i rozdílný přístup továrny v době socialismu a v době tržního hospodářství. Akceptuji i to, že se v dnešní hospodářské situaci vše podřizuje úsporám. Myslím ale, že oproti dnešku nebyla před deseti lety, v době speciálů WRC, hospodářská situace o tolik lepší a přesto nebylo pro tovární tým nepřekonatelným problémem připravit nad rámec startu Romana Kresty a Matthiase Kahleho i vůz Škoda Octavia WRC pro Ladislava Křečka a Vratislava Kulhánka. A všichni ti, kteří dostali možnost se na té přípravě jakkoliv podílet, si tu možnost pokládali za čest.


Pierre Lartigue – Bohemia 1985

Myslím si, že vše změnil vznik IRC a vstup Škody do tohoto seriálu. Ve městě automobilů, ale ani ve Zlíně není velkým tajemstvím, že první nabídka na pořádání podniku seriálu IRC v České republice přišla od promotéra do Škodovky, resp. na Rallye Bohemia. Kam také jinam, když se v Mladé Boleslavi vyrábí auta a továrna má vlastní soutěž, kterou si založila a platí ji? Ať mi prosím skalní fanoušci Barum rally odpustí, ale to, že se IRC nebo aktuální mistrovství Evropy nekoná v Mladé Boleslavi tak jako dříve, je divné a zavání to osobními zájmy několika jedinců, ať ve firmě Škoda nebo na federaci nebo na obou místech zároveň. Vůbec nezpochybňuji atmosféru a tradici Barumky, snažím se ukázat na něco jiného. Je zarážející, že Škoda financovala televizní přenos z Barum rally 2012, že ve Zlíně pořádala Den s Motorsportem, když nic z toho neudělala doma, v Boleslavi, na Bohemii. Je to “pouhá“ neúcta ke stovkám příznivců, patriotů, kteří na značku s okřídleným šípem nedají dopustit, nebo ještě něco jiného? Podle mnohých indicií má Škoda Motorsport mnohem blíž k Barum rally, než k Bohemii. Ne nezajímavá je také skutečnost, že firma AV Engineering, která se úzce podílí na vývoji Fabie S2000, je ze Zlína. To samo o sobě samozřejmě nemusí nic znamenat, ale zároveň může leccos napovídat. Zkrátka, dospěl jsem k názoru, že pro Motorsport Škoda, potažmo automobilku Škoda, je Bohemia nechtěným, možná trpěným dítětem, rád bych věděl, proč tomu tak je a zároveň bych se rád ve své domněnce mýlil.

Já sám se nepodílím na pořádání soutěže, ani ve firmě Škoda nepracuji, jen naslouchám a mluvím často s lidmi, kteří se v tom našem malém rallyovém světě dlouhá léta pohybují a skládám si jejich názory a postřehy. Z té pomyslné skládanky mi vychází fakt, že se pořadatel Rally Bohemia, ač ne zcela svojí vinou, neustále točí v bludném kruhu. Aby zajistil účast týmu svého sponzora, pro kterého je prioritou seriál do kterého Bohemia nespadá, musí hledat vhodný termín a hýbat s ním tak, aby vyhovoval Motorsportu. Kdo tím trpí? Samozřejmě soutěž. Vzpomínáte na Bohemii v roce 2009? Na sníh, na zrušené erzety? I když tehdy odstartovaly dvě tovární posádky, byl podzimní termín Rally Bohemia vybrán právě kvůli nim. Další, pro mě naprosto zarážející událost se odehrála v roce 2011, kdy na Bohemii v továrních barvách odstartoval pouze Belgičan Loix. Nejel ani Kopecký ani Hänninen. Honza proto, že se jeho spolujezdec zranil v Belgii a Juho proto, že v jeho případě dala Škodovka před Bohemií přednost festivalu rychlosti v Goodwoodu. Ano, jsou věci, které jsou dané, a nedá se na nich nic změnit. Myslím ale, že sehnat v Boleslavi a okolí pro Honzu spolujezdce by nebyl problém stejně tak, jako za Juha zajistit náhradu. Kdyby někdo chtěl, určitě by to šlo, ale nesmí chybět vůle a snaha. Rozumím tomu, že Škoda nic z toho neudělala. Ušetřila tím zřejmě nemalou finanční částku a to, že naděje diváků vidět kompletní tovární tým zametla pod koberec, určitě nebylo na programu žádné porady.


Gerhard Kalnay – Bohemia 1985

Víte, zažil jsem v rally už ledacos, ale nad spekulací, kterou jsem před rokem zaslechl v hoškovickém servisním areálu, ještě dnes občas nevěřícně zakroutím hlavou a říkám si, že to snad byla jen nějaká chiméra. Představitelé Motorsportu byli údajně velmi rozhořčeni, když se na Bohemii v roce 2012 objevil Mads Ostberg s Fordem Fiestou RRC. Proč? Říká se, že byl v plánu pouze start Jana Kopeckého (protože v plné síle se pojede až na Barum rally), a na poslední chvíli tak musel nastoupit jako protiváha nebo pojistka i Juho Hänninen. A letos? Mimo spektrum mého chápání zůstal fakt, že Škoda nepořádala Den Motorsportu v rámci Rally Bohemia tak, jako to bylo na Barum rally, a navíc si pro něj vybrala termín, který kolidoval s Rallye Krkonoše?! I tak bylo diváků na Staroměstském náměstí víc než dost. Opomněl snad některý z angažovaných pracovníků skutečnost, že tyto akce jsou pořádány na podporu a propagaci rally, závodního oddělení Škodovky a hlavně pro širokou motoristickou veřejnost? Ne, nejsem ochoten uvěřit ani argumentaci, že soutěží je moc, že upadá zájem diváků a dalším podobným zcestným argumentům! Týden před i po Barum rally a stejně tak před i po Bohemii, se jede (jelo) několik soutěží, kde startovali a budou, někdy až překvapivě, startovat jezdci továrního týmu. Jsem přesvědčen, že výše uvedené skutečnosti mají jiné důvody.

Přiznám se vám, že se na základě těchto všech indicií o Bohemii bojím. Pokud jste četli články uveřejněné před startem Rallye Bohemia pozorně, určitě vám neunikly náznaky ohledně její nejisté budoucnosti. Ne, nevím zdaleka vše ze zákulisí rally a ani nechci vědět, abych nepřišel o iluze, určitě se v některých svých dedukcích mýlím a určitě ve mně vítězí duch škodováckého fanouška, ale pokud je něco pravdy (a na každém šprochu je pravdy trochu) na tom, že Barum rally dostává díky Federaci automobilového sportu, na rozdíl od jiných českých soutěží, nemalou finanční dotaci ze státního rozpočtu, že Škoda pokrátila příspěvek na letošní, jubilejní ročník Bohemie, a že Motorsport Škoda nebude mít v příštím roce, ve kterém budou s největší pravděpodobností vévodit v národních a evropských šampionátech výsledkovým listinám vozy skupiny R5, konkurenceschopné nářadí, pak to na nějakou zásadní změnu v zajištění dalšího ročníku nevypadá. Chci ale věřit tomu, že ten nejužší organizační tým má pro příští rok v rukávu pořádně velký trumf, protože kdyby tomu tak nebylo, mohli bychom se klidně dočkat nemilého překvapení…


Shekhtar Mehta – Bohemia 1986

Závěrem bych chtěl před startem Barum rally popřát Janu Kopeckému další úspěšný krok k zisku titulu mistra Evropy, fanouškům pěkná divácká místa, ať nemusí stát tak daleko jako v Hustopečích, pořadatelům spokojené a disciplinované diváky a samotné Barumce přeju hladký průběh a dávku štěstí, kterou si v současnosti naše nejpopulárnější soutěž zaslouží.

Komentářů celkem: 39
28. 8. 2013 18:25
0 0
Naštěstí mám na to pohled jako ČECHO-MORAVÁK ......smajlík
28. 8. 2013 18:31
0 0
Bohemka nebojede ten svět ??? Já vím, že v logu RB převládala zelená škodovácká barva, modrá je barva ODS.smajlíksmajlíksmajlík
28. 8. 2013 18:57 Upraveno 18:58
0 0
Původně napsal Monte
Bohemka nebojede ten svět ??? Já vím, že v logu RB převládala zelená škodovácká barva, modrá je barva ODS.

Nepochopil jsem příspěvek a hlavně tu ODS, prosím o vysvětlení.
28. 8. 2013 18:58
0 0
Bez jakékoliv závisti : když jsem viděl foto z tiskové konference k letošnímu ročníku Barum rally tak na propagační plachtě za hlavními představiteli BR se vedle seba skvěla loga Hyundai a Škoda, polil mne studený pot. Nevím, jak se Škoda a.s. k takovému faux pais postaví, já bych chtěl své peníze zpět.Když jede ŠM v Boleslavi, tým sídlí doma, pod komínem, minimální náklady. Když ale jede ve Zlíně, sídlo má právě ve spřátelené fy AV ing... Ta vystaví pro ŠM fakturu za poskutnuté služby... Pan Hrabánek má jméno na svém místě !
28. 8. 2013 19:04
0 0
Původně napsal Michalx
mě spíše zaráží proč se v týdnu před Barumkou(resp.mistrákem, ať už se jede kdekoliv) vytahujou tyhle články. Před Bohemkou se tu psalo o kdejaké drobnosti, přípravách atd. a teď nic. Bez ohledu na to, kdo byl(je) mediální partner rally. mrzí mě, že podniky n...


Nevím, může to být jen můj dohad, ale není náhodou ing. Petr Eliáš, tiskový mluvčí 40.RB a Petr "MravenecZ" Eliáš jedna a táž osoba? To by snad mohl být důvod k dostatku oficiálních informací z letošní Bohemky, ne?
28. 8. 2013 19:08 Upraveno 19:09
0 0
Původně napsal Koukola Josef

Nepochopil jsem příspěvek a hlavně tu ODS, prosím o vysvětlení.


Že modrá neni škodovácká barva
28. 8. 2013 19:23
0 0
Monte, neznáš historii a ani nečteš tiskovky, protože tam to bylo vysvětleno smajlík
28. 8. 2013 19:27
0 0
Před Bohemkou vyšlo 35 článků o soutěži, teď jich máme před Barumkou zveřejněno 24, další 3 čekají na nahození a do pátečního startu jich na 100% ještě minimálně 7 přijde. Kde je tedy ten rozdíl v počtu článků?
28. 8. 2013 19:28
0 0
Zdenku, dobrý postřeh smajlík
28. 8. 2013 19:36
0 0
Původně napsal Michalx
mě spíše zaráží proč se v týdnu před Barumkou(resp.mistrákem, ať už se jede kdekoliv) vytahujou tyhle články. Před Bohemkou se tu psalo o kdejaké drobnosti, přípravách atd. a teď nic. Bez ohledu na to, kdo byl(je) mediální partner rally. mrzí mě, že podniky n...
Myslím, že každý pořadatel může poslat svoji tiskovou zprávu a ta tu může být zveřejněna. Tiskový mluvčí Bohemky je spjat s ewrc, tudíž se tu objevily všechny tiskovky. Když pročítám forum na konkurenci, tak pár lidí je asi s Barumkou dost spjato a světe div se, všechny tiskovky Barumky si můžeš na konkurenci přečíst. Není to tudíž tím, že spíš není zájem ze strany pořadatele se spojovat s ewrc? A k těm fotogaleriím, zřejmě na Kopné nebylo moc fotografů, kteří tu mají galerie. Někdo dá třeba přednost dostupnější soutěži ve svém okolí a na Kopné se prostě nesešlo tolik fotografů z ewrc, nebo myslíš, že si fotky syslí doma pro sebe, aby to těm Moravákům natřeli?smajlík Ve věčném sváru Bohemka x Barumka jsem nezaujatý, pocházím z Pačejova, takže moje srdcovka je jinde. Obě soutěže stavím na stejné místo, Bohemka lepší tratěmi, Barumka lepší startovkou, obě mají něco do sebe. Článek je pojat jako zamyšlení a pro mě to bylo zajímavé čtení a určitě sem takové články patřísmajlík
28. 8. 2013 19:37
0 0
Původně napsal Novej
Monte, neznáš historii a ani nečteš tiskovky, protože tam to bylo vysvětleno


ŠKODA AUTO už neřídí pan Zapadlosmajlík Milane
28. 8. 2013 21:15
0 0
a víc toho z historie neznáš smajlík
28. 8. 2013 21:35
0 0
Původně napsal Novej
pačesu, jen hypotetickej dotaz, jak moc v klidu by byl Zlín, kdyby Continental snížil podporu pro "Czech Rally Zlín" (to by byl dost divnej název, což? ) a v Boleslavi se jela Barum Rally Bohemia?
Novej On ten název je jen kosmetické vyjádření stavu konta pořadatele. Klidně si choď na Kaufland rally Mladá Bpleslav. Já klidně půjdu na Michelin rally Zlín. Náročnost tratí a sportovní hodnotu to neovlivní. Zase to jen bude vyjádření schopností vedení rally. Bohužel musím konstatovat, že letošní BR mi připadá hodně chudá. Možná chudší jako Bohemka. Ale o tom není jádro pudla povzdecu Jiřího. Myšlenku hledej jinde.
28. 8. 2013 23:13
0 0
Jen malá poznámka, pro Continental už dávno není Barumka prioritou, ale snad poslední aktivitou v motosportu, snad z úcty k tradici. A kdy jel na Barumce naposledy Barum Team? ...
Jo vlastně startuje ve Star Rally smajlík
29. 8. 2013 08:16
0 0
Postoj pana Fryje jako letitého fanouška a patriota Bohemie je pro mě sice pochopitelný ale tady nejde o pocity patriotů nýbrž o marketing a prostě prachy. Vložit prostředky do Barumky je nepoměrně efektivnější - tu vidí celá Evropa, dokonce celý svět. Koho v době globalismu zajímá nějaká Bohemka a nějaký patriotismus. Český plácek je malej trh, zvenku tečou přece šťavnatý eura. Na Bohemce ta jedna Fabie na výhru stačí, stejně jako stačila letos třeba na Ypres - zkuste se zamyslet proč třeba tam dostal pod louhé době Loix možnost - ne proto, že by mu chtěli udělat radost, ale protože Fabii dostal do medií na velmi zajímavém trhu a ještě tu byla velká šance, že vyhraje, a taky to dokázal. Teď už ho zase chvíli potřebovat nebudou, stejně jako nebudou potřebovat více továrních fabií v českém mistráku. Jo možná škodovka dostala v roce 2009 nabídku od IRC, jenže IRC se ve Zlíně jelo už v roce 2006 a ME mnoho let před tím. Pro Škodovku prostě lepší oddíl a snažší vstup. Mě se to sice taky úplně nelíbí, ale byznis je hold tvrdej a podobný článek pro něj bude pouhým povzdechnutím.
29. 8. 2013 10:50
0 0
Nechám stranou patrioty i rivalitu, ale nad efektem prostředků vložených Škodou do Barumky bych si troufl zapochybovat. Stejně tak nad efektem vyslání hned 3 továrníků, aby zajistili triumfální vítězství Škodárny nad jedním privátním Miníkem a jednou(?) Fiestou…
29. 8. 2013 15:58
0 0
Původně napsal maevad
Před Bohemkou vyšlo 35 článků o soutěži, teď jich máme před Barumkou zveřejněno 24, další 3 čekají na nahození a do pátečního startu jich na 100% ještě minimálně 7 přijde. Kde je tedy ten rozdíl v počtu článků?

logo RB, článek nahoře, např. posádky prošly technickou přejímkou+fotky, názory, rozhovory. v podstatě od pondělka v týdnu před bohemkou vše o přípravách, zákulisí atd. takhle to bylo. schválně jsem si říkal jestli to takto bude i u jiných podniků. ouha- před BR jen tiskovky jednotlivých týmů a to poházené v jednotlivých rubrikách. Myslel jsem prostě stejný metr, nic víc ani míň. o hustopečích nemluvě, v době konání jen články o rally někde na ukrajině či kde. na bohemce průběžné pořadí, ohlasy atd. třeba já osobně jsem strašně rád, když jedu na rally(2-3denní) vrátím se a večer si přečtu co se událo i v zákulisí, rozhovory po RZ v servisu atd.takhle myšleno.
ale je to jen názor případně námět - nemyslím to zle, jsem rád že to děláte, ale v tomhle po přečtení článku jsem reagovat musel, i proto, že to už nějaký pátek pozoruju. Z AS tenhle pocit nemám, ta vyváženost článků je tam větší.
ale dost, všem krásnou barumku, bez průserů a s hodnotnými zážitky. rally zdar!!!
29. 8. 2013 18:55
0 0
Michalx: což takhle slovíčka "mediální partner"? Nic? Je eWRC mediálním partnerem Barumky? Není? Pak jsou tiskovky tam, kde všechny tiskovky, s výjimkou tiskovek posádek, které jsou s eWRC v partnerském vztahu. je to špatně? Dělají to jiný servery jinak? Schválně, který smajlík
3. 9. 2013 00:07
0 0
smajlíksmajlíksmajlíksmajlík to nevysvětlíš... jistá sorta lidí si bude vždycky myslet že tej jejich skvělej Barumce každej ubližuje
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!