28. 8. 2013 19:03 − 3112× − 0

Ropro Clio R3 Trophy: mezinárodní konfrontace na Barum rally

Další podnik ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2013 bude hostit Zlín a jeho okolí. Na programu je prestižní 43. ročník Barum Czech Rally Zlín.

Další podnik ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2013 bude hostit Zlín a jeho okolí. Na programu je prestižní 43. ročník Barum Czech Rally Zlín. Na startu se objeví sedm dvojic, které zasáhnou do pohárových bojů.

Proti předchozím závodům ale bude pole účastníků mnohem ROPRO Clio R3 Czech Trophy pestřejší. Kromě českých zástupců zaslali pohárové přihlášky i dva zahraniční jezdci – Rakušan Hannes Danzinger a německý pilot Raffael Sulzinger.

V pohárové klasifikaci je ale mnohé předem dáno. Josef Peták s Alenou Benešovou (st. č. 40) figurují v čele s více než sto bodovým náskokem a na start půjdou s teoretickým předpokladem, že už po zlínském závodě se budou radovat z obhajoby loňského triumfu v ROPRO Clio R3 Czech Trophy. Příbramská dvojice zatím figuruje na druhém místě v MMČR (2WD), a tak maximální bodový zisk mezi dvoukolkami bude jejich jasnou prioritou. Peták se v rámci přípravy na Barumku představil na sprintu v Pačejově, kde v hodnocení dvoukolek nenašel přemožitele.

Ještě o jednu příčku výše ve startovní listině je nasazen Hannes Danzinger (narozen 17. května 1983). Rakouský mladík vstoupil do motorsportu díky kartingu. Během své kariéry vystřídal nespočet značek, dvoukolky i čtyřkolky. V roce 2011 se stal rakouským šampionem mezi vozy s jednou poháněnou nápravou. Loni v San Remu odstartovala jeho spolupráce s hlubošským týmem Montcar bratří Bryndů. Už v Itálii zajel výtečný závod, na domácí Jänner rally nenašel ve dvoukolkách přemožitele. V současné době mu patří v průběžném pořadí ME mezi dvoukolkami čtvrtá příčka. Hannese bude ve Zlíně navigovat Němka Kathi Wüstenhagenová.

Českou stopu bude mít na Barum rally i start Raffaela Sulzingera (st. č. 50). Sulzinger je chráněncem Waltera Röhrla a stejně jako Danzinger startoval na Jänner rally. Cíl ale nespatřil. Ve Zlíně bude pilotovat vůz pražského týmu Ralex Sport. Bavorského jezdce bude navigovat Rakušan Jürgen Heigl, jenž se v průběhu letošní sezony objevil i po boku Andrease Aignera.

“Vůz specifikace R3 budu pilotovat poprvé, a tak mým cílem bude získat maximum zkušeností. Ale samozřejmě bych rád zajel i nějaké dobré časy. Hlavně mě bude zajímat srovnání s Hannesem Danzingerem a Hermannem Neubauerem, které znám z rakouského šampionátu,“ říká před startem 28letý pilot.

Pozornost fanoušků ale jistě bude soustředěna na „rozluštění“ tajenky kolem stupňů vítězů ROPRO Clio R3 Czech Trophy. Patrika Rujbra, Milana Kneifela a Jiřího Trojana dělí před startem Barumky jen šest bodů a náročná soutěž může před finálovým závodem v Příbrami hodně napovědět.

Pro zlínského jezdce to pravděpodobně bude poslední start na jeho oblíbeném závodě. „Uvidíme, co bude dál, ale tento ročník možná definitivně uzavře mé účinkování na Barumce. Proto budu rád, když závod absolvujeme bez problémů a umístíme se na některé z předních pozic. I když letošní konkurence ve dvoukolkách je nesmírně tvrdá,“ připomíná Milan Kneifel, jenž naposledy zasáhl do Clio Cupu v Hustopečích.

Naopak Patrik Rujbr o prázdninám nezahálel. Absolvoval dva závody seriálu sprintrally, ve kterém drží vedoucí příčku v hodnocení dvoukolek. Jak v Kostelci, tak i v Pačejově získali s Petrou Řihákovou shodně druhé místo.

Na domácím Pačejově se prezentoval i Jiří Trojan, ale pro poruchu převodovky cíl nespatřil.

Posledním pohárovým účastníkem bude domácí Jiří Plšek. Rodák z nedalekého Fryštáku se na závodní tratě vrátí po těžké havárii v Hustopečích. Postupně zotavujícího se Milana Marušáka nahradí na sedadle spolujezdce Miroslav Staněk.

„Barumka přepisuje historii ROPRO Clio R3 Czech Trophy, neboť v našem zázemí poprvé přivítáme zahraniční jezdce. Už se těším na jejich porovnání s českou špičkou dvoukolek i tradičními pohárovými účastníky. Barum rally je pojmem a charakterizuje ji neopakovatelná atmosféra. Už se těším na davy fanoušků kolem tratí i v servisní zóně v Otrokovicích," říká promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2013 Zdeněk Pekárek.

Průběžný stav ROPRO Clio R3 Czech Trophy (4/6):

1. Peták 245, 2. Rujbr 140, 3. Kneifel 136, 4. J. Trojan 134, 5. Triner 60, 6. Tomek 57, 7. Maxa 46, 8. Kravec 28, 9. D. Štefan 8, 10. Plšek 0

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!